MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ποιες ταινίες διεκδικούν το φετινό Όσκαρ;

Όπως συνηθίζεται, έτσι και φέτος υπάρχει συνωστισμός στην κατηγορία Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, που γενικά θεωρείται το πιο σημαντικό βραβείο το θεσμού.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Φέτος 8 ταινίες προτάθηκαν για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Και ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος. Το Boyhood (Μεγαλώνοντας) του Linklater έχει το momentum, λόγω της επιτυχίας του στις Χρυσές Σφαίρες. Το Imitation Game (Παιχνίδι Μίμησης) επίσης θεωρείται ότι κερδίζει έδαφος.

Και οι υπόλοιπες ταινίες, όμως, της κατηγορίας, έχουν σημαντικό αντίχτυπο και δεν είναι αμεληταίες ποσότητες. 

American Sniper

American Sniper

Η πατριωτική και πολεμική ταινία του Clid Eastwood θριάμβευσε απρόσμενα στο Box Office. Ο πιο φονικός ελεύθερος σκοπευτής στην στρατιωτική ιστορία των ΗΠΑ γίνεται ταινία. Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό τον στέλνει στο Ιράκ με μία μόνο αποστολή: να προστατεύσει τους συμπατριώτες και συμπολεμιστές του. Η σκοπευτική του δεινότητα σώζει αμέτρητες ζωές στο πεδίο μάχης και μετά από πολλά θαρραλέα κατορθώματα, κερδίζει τον τίτλο του “Θρύλου”. Η ταινία έχει άλλες 5 υποψηφιότητες στα Όσκαρ, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει η επιστροφή του Bradley Cooper ως υποψηφίου για το Όσκαρ Α αντρικού ρόλου.
Η ταινία θα βγει στις ελληνικές αίθουσες 3 μέρες πριν τα Όσκαρ (19 Φεβρουαρίου).

Birdman ή Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας
1birdman-09O Michael Keaton στο παρελθόν έχει κάνει καριέρα ως Μπάτμαν, αλλά θεωρείται κι ένας ποιοτικός αμερικανός ηθοποιός. Ίσως, δεν θα μπορούσε να βρει πιο αντιπροσωπευτική για την καριέρα του, ταινία, από αυτήν του Alejandro González Iñárritu, σκηνοθέτης των επιτυχημένων ταινιών Βαβέλ και Χαμένες Αγάπες. Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία, με αρκετά σουρεαλιστικά στοιχεία. Ο άλλοτε επιτυχημένος και διάσημος ηθοποιός Ρίγκαν Τόμσον (Michael Keaton), προσπαθεί να ανεβάσει ένα έργο στο Μπρόντγουεϊ. Η παλιά του επιτυχία βασιζόταν στο ρόλο του Birdman, ενός φτερωτού σούπερ ήρωα. Ξεκάθαρος σαρκασμός για τις action movie ταινίες που κυριαρχούν αυτή την περίοδο στο Box Office. H ταινία έχει υποψηφιότητες σε άλλες οκτώ κατηγορίες, μεταξύ των οποίων σκηνοθεσίας, ενώ κι οι πρωταγωνιστές Michael Keaton, Edward Norton και Emma Stone, έχουν κερδίσει υποψηφιότητες για χρυσό αγαλματίδιο.


Boyhood 
(Μεγαλώνοντας)
1Boyhood
Ένα έργο, που γυρίστηκε επί 12 χρόνια, το “Μεγαλώνοντας” του Richard Linklater, θεωρείται ως το φαβορί της κατηγορίας, μετά και τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης δραματικής ταινίας. Επίσης, η ταινία βραβεύτηκε στην κατηγορία του Β γυναικείου ρόλου με την Patricia Arquette, καθώς και για την σκηνοθεσία του Linklater. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό πείραμα. Επί 12 χρόνια ο σκηνοθέτης για μερικές ημέρες το χρόνο έκανε γυρίσματα με τους πρωταγωνιστές του, τον Ellar Coltrane, την Patricia Arquette και τον Ethan Hawke (ξανά). Σκοπός της ταινίας είναι να φαίνεται με απολύτως ρεαλιστικό τρόπο το παιδί (Ellar Coltrane) που μεγαλώνει από τα 5 ως τα 18 του χρόνια. Και σε μεγάλο βαθμό το καταφέρνει, δημιουργώντας ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Η ταινία είναι υποψήφια για άλλες 5 κατηγορίες, όπως καλύτερης σκηνοθεσίας και για του πρωταγωνιστές Patricia Arquette και Ethan Hawke.


The Grand Budapest Hotel (Ξενοδοχείο Grand Budapest):
1The Grand Budapest Hotel 4Ένα τρελό κινηματογραφικό παιχνίδι ανάμεσα στην παιδικόητα του παραμυθιού και στη νοσηρότητα ενός επικίνδυνου κόσμου με εγκληματίες και ολοκληρωτικά καθεστώτα σε μια περιπέτεια με ασταμάτητη δράση. Η ομορφιά των εικόνων του στυλίστα σκηνοθέτη Wes Anderson μας βάζει σε έναν σκληρό και συνάμα ονειρικό κόσμο, όπου η φαντασία συναντά την αριστοκρατία και το χιούμορ την αστυνομική περιπέτεια.
Η ταινία του Wes Anderson αφηγείται τις περιπέτειες του Gustave H, ενός θρυλικού θυρωρού της Ευρώπης, και του μικρού μετανάστη Zero, του lobby boy που γίνεται ο πιο έμπιστος φίλος του. Η φιλία των δύο αυτών ανθρώπων βρίσκεται στο επίκεντρο, με το lobby boy, ένα παιδί για τα θελήματα, να δίνει στον Anderson την δυνατότητα να δημιουργήσει την ατμόσφαιρα παιδικής αθωότητας και παραμυθιού στην ταινία του.
Η ταινία έχει άλλες 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερης κινηματογράφησης.

The Imitation Game (Το παιχνίδι της μίμησης)
1Benedict-Cumberbatch-in-The-Imitation-Game-Η ταινία του Morten Tyldum δεν εντυπωσιάζει για την κινηματογράφησή της. Είναι από αυτές τις περιπτώσεις, που πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα- και πραγματική- ιστορία, αν και υπάρχουν κάποιες εκτροπές της ταινίας από την ιστορική πραγματικότητα. Κεντρικός ήρωας είναι μια μαθηματική ιδιοφυΐα, που οφέλησε την πατρίδα του όσο λίγοι στον πόλεμο εναντίον των Ναζί, ο Alan Turing θα τιμωρηθεί με χημικό ευνουχισμό γιατί ήταν ομοφυλόφιλος μετά το τέλος του πολέμου. Αυτή η γνωστή και φοβερή ιστορία βασανισμού ενός επιστήμονα-ήρωα και αχαριστίας συνάμα από το βρετανικό κράτος, μαζί με στοιχεία κατασκοπίας και θρίλερ, παρουσιάζεται στο “Παιχνίδι της μίμησης”. Πρωταγωνιστής ο γνωστός και από τον Σέρλοκ Χολμς, Benedict Cumberbatch, ενώ στο πλευρό του εμφανίζεται και η γοητευτική Keira Knightley. Και οι δύο έχουν κερδίσει υποψηφιότητες για τα όσκαρ, (α αντρικού για τον Cumberbatch και β γυναικείου για την Knightley), όπως κι ο σκηνοθέτης του έργου, ενώ η ταινία συνολικά έχει προταθεί για 8 αγαλματίδια. 

Selma
1selma-Μετά το “12 Χρόνια Σκλάβος” και την οσκαρική του επιτυχία, μία ακόμα ταινία με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους αφροαμερικανούς βρίσκεται υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Η ταινία της Ava DuVernay μας μεταφέρει σε μία ταραγμένη περίοδο τη δεκαετία του ’60 και μας παρουσιάζει τους αγώνες που έκανε ο μεγάλος αγωνιστής, Martin Luther King, καθώς και την πορεία διαμαρτυρίας που οργάνωσε από την πόλη Σέλμα ως την Αλαμπάμα. Κι αν θέλουμε να βρούμε μια ακόμα ομοιότητα με το “12 Χρόνια Σκλάβος”; Και εδώ ο πρωταγωνιστής David Oyelowo, ο οποίος ερμηνεύει τον King, είναι Βρετανός, όπως κι ο πρωταγωνστής του “12 Χρόνια Σκλάβος” ‎Chiwetel Ejiofor. 

The Theory of Everything (Η θεωρία των Πάντων)

the-theory-of-everything-eddie-redmayne-2-3

Η ανθρώπινη ιστορία του κορυφαίου επιστήμονα με τα κινητικά προβλήματα Στίβεν Χόκινγκ, ξεδιπλώνεται στη βιογραφική αυτή ταινία. Υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ταινίας (μεταξύ άλλων) κι έχοντας κερδίσει ήδη 2 χρυσές σφαίρες, έχει ως ατού την ερμηνεία του Eddie Redmayne (ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ) που υποδύεται τον διάσημο επιστήμονα. Η ταινία  βασίζεται σε υλικό από το βιβλίο της πρώην συζύγου του,  “Traveling to Infinity: My Life with Stephen Hawking” σε σκηνοθεσία του ήδη βραβευμένου με Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ MAN ON WIRE (2009), James Marsh.

Whiplash (Χωρίς Μέτρο)

whiplash-1Όταν η jazz πηγαίνει στα Όσκαρ. Η ταινία του του Damien Chazelle έχει 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ και έχει κερδίσει Βραβείο Χρυσής Σφαίρας στον J. K. Simmons, ο οποίος είναι εξαιρετικός στο ρόλο ενός πολύ σκληρού μαέστρου που πηγαίνει τους μουσικούς της ορχήστρας του στα όρια τους (δημιουργικά, αλλά κυρίως ψυχολογικά). Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης μάλιστα κατάφερε να έχει αυτόν τον σπουδαίο ηθοποιό στο καστ της νέας του ταινίας και μπράβο του. Το έργο του Chazelle δεν είναι ένα απλό μουσικόφιλο έργο. Θέτει ένα πολύ σημαντικό ερώτημα. 

Όταν η πρόβα σε μια τζαζ μπάντα καταντάει να ξεπερνάει σε σκληρότητα τη στρατιωτική εκπαίδευση, γεννιέται η απορία: αξίζει η τέχνη οποιαδήποτε θυσία; Η ταινία ξεχωρίζει για τη δύναμη, με την οποία θέτει το ερώτημα, ενώ δεν επιχειρεί μια απάντηση με δογματικό ή διδακτικό τρόπο. 


Από αυτές τις 8 ταινίες, τις περισσότερες υποψηφιότητες συνολικά στις κατηγορίες των Όσκαρ έχουν κερδίσει οι ταινίες “Birdman” και “Ξενοδοχείο Μεγάλη Βουδαπέστη” με εννέα. Ακολουθεί το “Παιχνίδι της μίμησης” με 8. 

Ποια από αυτές τις ταινίες θα κερδίσει το αγαλματάκι; Και ποια από αυτές θα κερδίσει τον μεγαλύτερο αριθμό βραβείων; Υπομονή μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, οπότε και θα γίνει η τελετή απονομής!

 
 
 
 
 
 
 

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b