MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Θοδωρής Κατσαρός: Οι Μαύρες Γαλλικές Τρούφες είναι οι γλυκόπικρες στιγμές μας

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στα γλυκά; Φανταζόμαστε ούτε εσείς, γι’ αυτό εδώ θα σας προσφέρουμε μαύρες γαλλικές τρούφες. Σε θεατρικό πακέτο όμως. “Μαύρες Γαλλικές Τρούφες” είναι ο τίτλος του έργου που παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στο θέατρο Λύχνος Τέχνης & Πολιτισμού στο Γκάζι. Όπως είχε γίνει και την περασμένη σεζόν με την “Κούκλα της Βιτρίνας” που παρουσιάστηκε στον Λύχνο από την ίδια θεατρική ομάδα, οι “Τρούφες” φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει το δικό τους hype και έχουν καταφέρει να τραβήξουν την προσοχή του κοινού.Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη και συγγραφέα του έργου, Θοδωρή Κατσαρό, ζητώντας του να μας βοηθήσει στο σερβίρισμα.Γλυκάκι…;

Monopoli Team

Θοδωρή, θα μας δώσεις μια πρώτη ιδέα για τις Τρούφες;
Οι Μ.Γ.Τ. είναι ένα έργο εικόνων, έχει αρκετά κινηματογραφική σκηνοθεσία θα έλεγα, η ιστορία διαδραματίζεται καρέ καρέ και υπάρχει έντονο παιχνίδι με τον χρόνο. Φυσικά δεν λείπει το θεατρικό στοιχείο. Η μοντέρνα, σχεδόν τηλεοπτική σκηνοθεσία, συνυπάρχει με ένα αρκετά λυρικό-στομφώδες κάποιες φορές θεατρικό σουρεαλιστικό κείμενο. Οι μουσικές έντονες και δυνατές, πρωταγωνιστούν εξυπηρετώντας την ατμόσφαιρα του έργου, λειτουργώντας περισσότερο θα λέγαμε ως “σκηνικό” σε κάθε περίπτωση.

Πώς εξελίσσεται η παράσταση; Πρόκειται για δράμα, κωμωδία…;
Το δράμα ηγείται στην παράσταση μας, εναλλάσσεται όμως συνεχώς με κωμικά στοιχεία. Θίγονται κλιμακωτά καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, ζητήματα όπως η διαφορετικότητα, τα πάθη, η αγάπη, οι εξαρτήσεις. αν και το κείμενο είναι σουρεαλιστικό, επιδιώκουμε την ταύτιση. Να αναφερθούμε σε πραγματικά γεγονότα που στον καθένα θα μπορούσαν να έχουν συμβεί σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο. Στο τέλος οι ανατροπές και η πλήρωση της πλοκής, δίνουν τις απαραίτητες εξηγήσεις για να φτάσουμε στη λύτρωση.

Πόση πραγματικότητα και πόση φαντασία συνθέτουν τις Τρούφες;
Σε όλα τα έργα μου, όπως και στην “Κούκλα της Βιτρίνας”, οι πραγματικοί ήρωες συνυπάρχουν με φανταστικές οντότητες-ρόλους. Στις ΜΓΤ, ένας βουβός ρόλος, η “Ιέρεια του Κάτω Κόσμου” και η σκηνή της “μαύρης πεταλούδας”, υπηρετούν τη φαντασία που συνοδεύει τις ρεαλιστικές καταστάσεις που αποτυπώνουν οι βασικοί ήρωες του έργου. Η μετενσάρκωση επίσης, που έχει έντονη παρουσία στην παράσταση, σαν ευρύτερη έννοια άλλωστε ακροβατεί μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας…

Από πού βγαίνει ο τίτλος;
Πολύ απλά, από τις “γλυκόπικρες” στιγμές που ζουν όλοι ανεξαιρέτως οι ήρωες του έργου. Οι τρούφες φημίζονται γι’ αυτή τη γεύση…

Μια χαρακτηριστική ατάκα ή στιχομυθία από το έργο…
“Μια αγάπη, μια καρδιά, μια μοίρα…”

troufes2

Πες μας το πιο καλό και το πιο κακό τού να κάνεις τα πρώτα σου βήματα στο θέατρο.
Η έκφραση της ψυχής μόνο λυτρωτική μπορεί να είναι. Η μακροπρόθεσμη αναγνώριση επίσης, σου δίνει το περιθώριο της βελτίωσης. Συνεπώς, κακό στην τέχνη δεν υπάρχει κατ’ εμέ, σε όποιο χρονικό σημείο κι αν σε βρίσκει…

Οι Τρούφες παρουσιάζονται σε έναν χώρο στο Γκάζι. Υπάρχει καθόλου interaction με το nightlife της περιοχής;
Η περιοχή σε επίπεδο ψυχαγωγίας και διασκέδασης χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία. Το θέατρο Λύχνος Τέχνης & Πολιτισμού στο Γκάζι έχει ηγετική θέση και οι Τρούφες απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Απευθυνόμαστε σε όλες τις ηλικίες και τα γούστα. Διαπιστώνουμε ότι πολλοί συνδυάζουν την έξοδό τους στην περιοχή με την παράστασή μας, δηλαδή να βγουν πριν ή μετά το θέατρο. 

Περίγραψέ μας το κλίμα και τη φιλοσοφία της ομάδας σας.
Το κλίμα της W.T.F-ACT θα έλεγα είναι τροπικό! Η ομάδα στη βάση της έχει μία ανομοιογένεια, κάθε ένας από τους ηθοποιούς μας είναι μία ξεχωριστή προσωπικότητα, και όταν κάποιος μας γνωρίσει καλύτερα θα δει πόσο διαφορετικοί είμαστε μεταξύ μας. Παρ’ όλα αυτά, έχουν δημιουργηθεί δυνατές φιλίες, κάτι που σπανίζει στο χώρο, και καλλιτεχνικά υπάρχει απόλυτη σύμπνοια. Όσο για τη φιλοσοφία του θιάσου, στηρίζει μία πιο dark θεατρική υπόσταση και αγαπά πολύ το σουρεαλισμό.

Δεν μπορέσαμε να μην παρατηρήσουμε τα πολύ ωραία κοστούμια στις ΜΓΤ…
Φέτος επενδύσαμε αρκετά στα κοστούμια διότι σαν σκηνοθέτης και σε συνεργασία με την ενδυματολόγο μας, θελήσαμε να τονώσουμε τον ρόλο του κάθε ήρωα ξεχωριστά, εναρμονίζοντας το μέσα με το έξω. Έτσι, απευθυνθήκαμε στα γνωστά βεστιάρια της Αθήνας, επειδή όμως αγαπάμε σαν ομάδα και το χειροποίητο, κατασκευάσαμε και μόνοι μας κάποια κοστούμια και τέλος σε κάποιες περιπτώσεις συνεργαστήκαμε με οίκους μόδας υψηλής ραπτικής. Το ίδιο ακριβώς έγινε και με τα σκηνικά της παράστασης, όπου φέτος συνεργαστήκαμε με τους καλύτερους του χώρου. Σκηνογράφος και κατασκευαστικό team που αναλαμβάνουν μεγάλες παραγωγές (όπως Εθνικό και Παλλάς), μας έκαναν την τιμή να συνεργαστούμε.

Αν και ο Λύχνος είναι σχετικά μικρό θέατρο, διαβάζουμε για πολλά sold-out. Εσείς τι άλλο θεωρείτε επιτυχία;
Ευτυχώς ναι, τα sold-out είναι πολλά και καλοδεχούμενα, ωστόσο επιτυχία για τη δική μας ομάδα είναι να μπορούμε να δημιουργούμε ό,τι οραματιζόμαστε και να περνάμε τα μηνύματά μας στον θεατή. Πιστεύουμε ότι οιι Μαύρες Γαλλικές Τρούφες έχουν μία απ’ τις πιο επιτυχημένες συνταγές διότι εισπράττουμε από τον κόσμο ότι… το έλαβε το μήνυμα!

Κερδίστε προσκλήσεις για την παράσταση, εδώ

Πληροφορίες για την παράσταση, εδώ

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b