MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Interstellar: στις αίθουσες η εντυπωσιακή διαστημική εποποιία του Nolan!

Από το Memento και το Inception, μέχρι τις πρόσφατες ταινίες Batman, ο Christopher Nolan έδινε το δικό του στίγμα στο σινεμά, κινηματογραφώντας θεαματικές ιστορίες που συνδυάζουν την αχαλίνωτη φαντασία με ένα επιστημονικό πνεύμα. Ο χώρος της επιστημονικής φαντασίας και του διαστήματος είναι πολύ οικείος στον σπουδαίο βρετανό σκηνοθέτη.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ο Nolan είναι πια 44 ετών. Τα περισσότερα παιδιά της γενιάς του μεγάλωσαν θέλοντας να γίνουν αστροναύτες. Κι όταν ήταν μικρός, πήγε με τον πατέρα του σε μια κινηματογραφική αίθουσα, για να δουν μαζί την ταινία σταθμό 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος (2001: A Space Odyssey) σε σκηνοθεσία του Stanley Kubrick.

Κι επειδή η εμπειρία εκείνη τον είχε σημαδέψει, θέλει να προσφέρει στους σημερινούς πιτσιρικάδες μια αντίστοιχη εμπειρία, με “αξιοθαύμαστες και γεμάτες φαντασία εικόνες”. Και τώρα ο σκηνοθέτης με το Interstellar έρχεται να αφήσει το δικό του στίγμα στις διαστημικές ταινίες, με μια νέα παραγωγή που αναμένεται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα blockbuster του χειμώνα.

ΘΕΑΜΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Το Interstellar μεταφράζεται ως “Διαστρικό” ή “Μεταξύ των Άστρων”. Η νέα ταινία του Nolan φιλοδοξεί να απεικονίσει ένα ηρωικό διαστρικό ταξίδι στα πλέον απομακρυσμένα σύνορα της επιστημονικής κατανόησης μας. Θα είναι μια εξερεύνηση από τον φυσικό Kip Thorne σε θεωρίες των βαρυτικών πεδίων, των σκουληκότρυπων και άλλων υποθέσεων, τις οποίες ο Albert Einstein ποτέ δεν μπόρεσε να αποδείξει.

1Interstellar-2
Σύμφωνα με την υπόθεση της ταινίας, μια σκουληκότρυπα ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Σκουληκότρυπα ή γέφυρα Einstein–Rosen στη Φυσική είναι μια υποθετική τοπολογική ιδιότητα του χωρόχρονου που σχηματίζει ένα τούνελ που συνδέει δύο απομακρυσμένα σημεία του. Θα μπορούσε να αποτελεί ένα “κόψιμο δρόμου” δια μέσω του χωρόχρονου. Αυτή τη νέα σκουληκότρυπα, λοιπόν, μία ομάδα εξερευνητών του διαστήματος τη χρησιμοποιεί, για να υπερβεί τους περιορισμούς του ανθρώπου στα διαστημικά ταξίδια και να διασχίσει τις αχανείς αποστάσεις σε ένα ταξίδι μεταξύ των άστρων.

Το σενάριο το δούλευε ο αδερφός του Christopher, ο Jonathan Nolan ήδη από το 2007. Τότε ήταν να σκηνοθετήσει την ταινία ο Spielberg. Όταν τελικά ο διάσημος σκηνοθέτης αποσύρθηκε από το project, την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Christopher Nolan. Μοιραία, το σενάριο τροποποιήθηκε, για να εντάξει μέσα ιδέες του βρετανού σκηνοθέτη και να ταιριάζει στο δικό του ύφος.


ΕΝΑ ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΣΤ

Στην ταινία θα υπάρχουν μεγάλα αστέρια της κινηματογραφικής βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων δύο πρόσφατα βραβευμένοι με Όσκαρ ηθοποιοί. Ο εξαιρετικά ταλαντούχος και πολύ ανεβασμένος τα τελευταία Matthew McConaughey, μετά το Όσκαρ για το Dallas Buyers Club, θα είναι ο βασικός πρωταγωνιστής της ταινίας. Ο Christopher Nolan ήθελε τον McConaughey από τότε που τον είδε στην ταινία Ένα καλοκαίρι (2012) (Μud). Ο σκηνοθέτης παραδέχεται: «Δεν ήξερα πόσες δυνατότητες είχε, μέχρι που είδα το Ένα καλοκαίρι», ενώ τόνισε πως «χρειαζόταν έναν καθημερινό άνθρωπο, που να μπορεί να βιώσει τέτοια ξεχωριστά γεγονότα».

1interstellar 2
Αλλά και η συναρπαστική Anne Hathaway, η οποία το 2013 κέρδισε το Όσκαρ Β γυναικείου ρόλου, στο μιούζικαλ Άθλιοι (Les Misérables) θα ξανασυνεργαστεί με τον Nolan μετά την τρίτη ταινία Batman του βρετανού σκηνοθέτη, όπου έπαιζε την Catwoman. Επίσης, στο υπέρλαμπρο καστ θα πρωταγωνιστούν η Jessica Chastain, ο (συνήθης ύποπτος σε ταινίες του Nolan) Michael Caine κ.α.

Ένα τόσο σπουδαίο καστ θα καταφέρει να είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής της ταινίας; Θα έχει πολύ μεγάλο ανταγωνισμό από τα εντυπωσιακά εφέ και τις θεαματικές διαστημικές εικόνες της ταινίας. Σε κάθε περίπτωση, κερδισμένοι θα είναι οι θεατές, που θα μπορέσουν να δουν την πολυαναμενόμενη ταινία στους ελληνικούς κινηματογράφους από τις 6 Νοεμβρίου.

1interstellar 1
TRIVIA

  • Συνθέτης της ταινίας είναι ο γερμανός Hans Zimmer, ο οποίος έχει δημιουργήσει μουσική για πολλές μεγάλες επιτυχίες του Hollywood, ενώ έχει συνεργαστεί με το Nolan. Για το Interstellar o βρετανός σκηνοθέτης του ζήτησε να δημιουργήσει μία μοναδική μουσική. Και δεν έδωσε στον Zimmer καμία πληροφορία για την υπόθεση, παρά μόνο μία σελίδα κειμένου.
  • Οι περισσότερες ταινίες του Nolan, όπως το Inception (2010) και οι δύο τελευταίες ταινίες του Σκοτεινού Ιππότη, αλλά και το Interstellar κινούνται στη σφαίρα του φανταστικού και της επιστημονικής φαντασίας. Και όμως, σε όλες αυτές τις ταινίες ο Nolan έχει δώσει έμφαση στο να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερα πραγματικά περιβάλλοντα γίνεται. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης ήθελε να κάνει τα γυρίσματα σχεδόν σαν ντοκιμαντέρ, όπως είχε δηλώσει. Μάλιστα, τα οπτικά εφέ της ταινίας προβάλλονταν σε μεγάλες οθόνες έξω από το διαστημόπλοιο, ώστε οι ηθοποιοί, κοιτάζοντας από τα παράθυρα να μπορούν να αντιδρούν σε ένα «πραγματικό» περιβάλλον κι όχι σε μια πράσινη οθόνη.
1Interstellar-γυρίσματα
  • Σημεία αναφοράς για τον σκηνοθέτη είναι πασίγνωστες και κλασικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Όπως παραδέχθηκε, επηρεάστηκε από το 2001: Οδύσσεια του Διαστήματος (1968) του Kubrick, τον Πόλεμο των Άστρων (1977) του Lucas και το Blade Runner (1982) του Ridley Scott.
 

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b