MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Φθινοπωρινή αποτοξίνωση… Πώς θα “καθαρίσουμε” το σώμα και το νου μας

Έχουμε ακούσει πολλές φορές την λέξη “Αποτοξίνωση” ή “Detox” όπως συνηθίζεται να λέγεται αλλά τι ακριβώς είναι; Πώς μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι το σώμα μας την έχει ανάγκη και ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να μπούμε σε ανάλογο πρόγραμμα; Ο Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης, Δάσκαλος Yoga & Σύμβουλος διατροφής της Ayurveda, μας δίνει τις απαντήσεις και μας εξηγεί γιατί είναι πολύ σημαντικό για τον οργανισμό μας να ακολουθήσουμε αυτή την εποχή ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης και κάποιες μορφές άσκησης που είναι ιδανικές για για να “καθαρίσουμε” τον οργανισμό μας.

Monopoli Team

Tι είναι η αποτοξίνωση;
Ως αποτοξίνωση ορίζουμε τη διαδικασία που κάνει το σώμα μας όταν ο οργανισμός μας καθαρίζει, αποβάλλοντας τις περιττές τοξίνες που τον βαραίνουν. Η αποτοξίνωση επιτυγχάνεται όταν ο άνθρωπος τρέφεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με τις κατάλληλες τροφές και βότανα, ενώ τα οφέλη μεγιστοποιούνται όταν συνδυάζουμε τη σωστή διατροφή με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και άσκησης όπως η Yoga.

Πότε τη χρειάζομαι;
Αν και η διαδικασία της αποτοξίνωσης επιτελείται αυτόματα από τα ζωτικά μας όργανα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβαρύνει πολύ τον οργανισμό και επομένως χρειάζεται επιπλέον βοήθεια για να καθαριστεί. Οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες, το επεξεργασμένο φαγητό, ο αγχωτικός τρόπος ζωής, το κάπνισμα και η μόλυνση του περιβάλλοντος συντελούν στη ραγδαία αύξηση των τοξινών. Αν έχετε συμπτώματα όπως τα πιο κάτω αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας έχει συγκεντρώσει πολύ “ama” που στην Ayurveda σημαίνει τοξίνες και σίγουρα χρειάζεστε ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης:
• Δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί ή ξυπνάτε και για την πρώτη ώρα η ενέργειά σας είναι πολύ χαμηλή ή ξυπνάτε με υπερένταση
• Η γλώσσα σας έχει λευκό επίχρισμα όταν ξυπνάτε το πρωί
• Αισθάνεστε άσχημη γεύση ή αναπνοή στην διάρκεια της ημέρας
• Χασμουριέστε συχνά και ειδικά μετά από γεύματα έχοντας έντονη αίσθηση υπνηλίας
• Αισθάνεστε κόπωση και ληθαργικά, ακόμα και αν κοιμάστε και τρώτε καλά
• Παρατηρείτε φτωχή πέψη ή όρεξη
• Έχετε μεγάλες λιγούρες και τρώτε γλυκά και σνακ μη υγιεινά (junk food), έχοντας επίγνωση συγχρόνως, ότι δεν σας κάνουν καλό. • Έχετε κοιλιακά φουσκώματα, αέρια ή και δυσκοιλιότητα
• Αισθάνεστε βάρος, δυσκαμψία και πόνους στις αρθρώσεις
• Παρατηρείτε δερματικούς ερεθισμούς και ακμή
• Νιώθετε άγχος χωρίς προφανή αιτία, ανικανοποίητη διάθεση και συχνούς εκνευρισμούς
• Πεσμένη διάθεση και έλλειψη ενδιαφερόντων ξοδεύοντας άσκοπες ώρες μπροστά σε υπολογιστές, ίντερνετ ή τηλεόραση

Πόσο χρόνο κρατάει ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης;
Η διαδικασία μπορεί να κρατήσει από 2 έως 4 εβδομάδες ανάλογα με τον βαθμό των ενοχλήσεων, αν υπάρχουν, ή και απλά ως πρόβλεψη για καλή υγεία.

diet-detox-623x315Γιατί το φθινόπωρο είναι κατάλληλη εποχή για αποτοξίνωση;
Γενικά η εποχική αποτοξίνωση είναι ιδιαίτερα ευεργετική καθώς μας βάζει σ’ ένα πρόγραμμα διατροφής το οποίο βασίζεται κυρίως στα εποχικά φρούτα και λαχανικά- που βοηθά στην “αποφόρτιση” και την καλή λειτουργία κάποιων ζωτικών μας οργάνων όπως το συκώτι. Το φθινόπωρο είναι η εποχή που η φύση αλλάζει και περνάει από τον γρήγορο ρυθμό του καλοκαιριού στον αργό του χειμώνα. Είναι μια εποχή ενδοσκόπησης και ανασυγκρότησης. Είναι η στιγμή να κάνουμε τους ρυθμούς μας πιο αργούς συνειδητά, δημιουργώντας ωφέλιμο χώρο και χρόνο για τον εαυτό μας.

Σε τι θα με ωφελήσει η αποτοξίνωση αυτή την εποχή;
Τα οφέλη της εποχικής αποτοξίνωσης μπορεί να διαφέρουν κατά περίπτωση, ωστόσο τα σημαντικότερα από αυτά είναι:
• Βελτίωση της κυκλοφορίας και ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος
• Βελτίωση της διαδικασίας της πέψης
• Όξυνση της πνευματικής μας διαύγειας
• Βελτίωση της εξωτερικής μας εμφάνισης καθώς καθαρίζει το δέρμα μας
• Βοήθεια στην Απώλεια Περιττού Βάρους

Εκτός από τη διατροφή τι άλλο θα πρέπει ν’ αλλάξω στις καθημερινές μου συνήθειες;
• Είναι καλό να σχεδιάσετε την αποτοξίνωσή σας σε μια περίοδο σχετικά χαλαρή από κοινωνικές υποχρεώσεις ώστε να αποφύγετε τους πειρασμούς.
• Όσο εφαρμόζετε το πρόγραμμα της αποτοξίνωσης, επιλέξτε την ξεκούραση. Περάστε περισσότερο χρόνο στο σπίτι μετά τη δουλειά με τον εαυτό σας, διαβάζοντας ένα βιβλίο ή με κάποια ήσυχη παρέα και κοιμηθείτε νωρίς.
• Βρείτε αποτελεσματικούς τρόπους σκέψης όπως η άσκηση της yoga, ασκήσεις αναπνοών και διαλογισμού, για να χαμηλώστε το στρες και τις ανησυχίες.
• Κάντε την άσκηση μέρος της καθημερινής σας ζωής. Ακόμη και λίγα λεπτά εντατικής εκγύμνασης συμβάλλουν στην αποβολή τοξινών και την ενεργοποίηση του μεταβολισμού.

Είναι απαραίτητο να συνδυάσω αποτοξίνωση & άσκηση;
Μέσω της άσκησης βοηθάμε τον οργανισμό μας να καθαρίσει και να αποβάλει τοξίνες. Ειδικά όταν ακολουθούμε μία ολοκληρωμένη πρακτική όπως είναι η yoga, κάθε μέρος του σώματός μας συμμετέχει ενεργά μέσα από συνεχείς εκτάσεις, κάμψεις, στροφές και ανοίγματα.

practicing-yoga-can-help-detox-healΤι παραπάνω μου προσφέρει η yoga;
Oι αναπνευστικές ασκήσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι σε κάθε πρακτική yoga και παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της αποτοξίνωσης σώματος και πνεύματος. Μέσω της “σωστής” αναπνοής εισέρχεται στον οργανισμό μας περισσότερο οξυγόνο, ενώ εκπνέεται από τον λάρυγγα περισσότερο το επιβλαβές διοξείδιο, καθαρίζοντας το διάφραγμα και αναζωογονώντας όλα μας τα ζωτικά όργανα. Παράλληλα μέσω της yoga και των αναπνευστικών ασκήσεων, περιορίζονται ιδιαίτερα τα αρνητικά συναισθήματα, καθώς και το αίσθημα του άγχους, που μπλοκάρουν τον οργανισμό. Αυτή είναι και η πιο ουσιώδης διαφορά της Yoga σε σχέση με άλλες εξίσου ευεργετικές μεθόδους εκγύμνασης.



Περισσότερα από Fitness
VIMA_WEB3b