MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σκηνοθετική δυναστεία Coppola: Απ’τον παππού στην κόρη και τώρα στην εγγονή!

“Σόι πάει το βασίλειο” στην oικογένεια Coppola. Ο σπουδαίος Francis Ford Coppola είδε την κόρη του Sofia Coppola να γίνεται κι αυτή σκηνοθέτης με σημαντικές ταινίες στο ενεργητικό της. Και πλέον έρχεται να πάρει τη σκυτάλλη η εγγονή του Francis και ανιψιά της Sofia, η Gia Coppola, κάνοντας σκηνοθετικό ντεμπούτο με την ταινία “Palo Alto”, που βγαίνει αυτή την εβδομάδα στους κινηματογράφους.

author-image Γιώργος Σμυρνής

1. Francis Ford Coppola: Ο ιδρυτής της δυναστείας!

Για να μιλήσει κανείς για τον Francis Ford Coppola (1939) συνολικά δεν αρκεί μόνο ένα άρθρο. Ο διάσημος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός εδώ και μισό αιώνα έχει γράψει τη δική του ιστορία στον αμερικανικό και τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Ταινίες όπως οι Νονός 1 (1972) και 2 (1974) και το αντιπολεμικό έπος “Αποκάλυψη τώρα” (1979) συγκαταλέγονται στις κορυφαίες ταινίες του σινεμά.

Σε προσωπικό επίπεδο, ο Coppola έζησε μια τραγωδία με την απώλεια του ενός από τα τρία του παιδιά, του Gian-Carlo Coppola. Ο Gian-Carlo έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 22 ετών, σε ατύχημα στη θάλασσα. Άφησε πίσω του μια κόρη, την Gia, την εγγονή του Francis Ford Coppola, για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω.  
1Francis-Ford-Coppola

2. Sofia Coppola: Η διάδοχος

Η Sofia Coppola (1971) έκανε τα πρώτα της βήματα στη showbiz ως ηθοποιός και μοντέλο. Η παρουσία της στην τρίτη ταινία “Ο Νονός” (1990) αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από τους κριτικούς, οι οποίοι έκαναν λόγο για νεποτισμό. Όμως, από τη στιγμή που η Sofia Coppola έκανε την πρώτη της ταινία, το “Αυτόχειρες Παρθένοι”, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Jeffrey Eugenides, αναγνωρίστηκε ως μία σημαντική σκηνοθέτης της εποχής μας, που είχε το προσωπικό της όραμα. Κι αυτή η εικόνα εδραιώθηκε με το χαμηλών τόνων, αλλά ιδιαίτερα υποβλητικό και σαγηνευτικό μελόδραμα “Χαμένοι στη Μετάφραση” (2003). Η επόμενη ταινία της, πάντως, η “Μαρία Αντουανέτα” (2006) με τα έντονα ποπ στοιχεία δίχασε τους κριτικούς. Ακολούθησαν άλλες δύο ταινίες, το “Somewhere” (2010) και το “The Bling Ring” (2013).
1sofia coppola

3. Gia Coppola: Η εκκολαπτόμενη

Η 27χρονη Gia είναι εγγονή του Francis Ford Coppola και, όπως είπαμε, κόρη του Gian-Carlo. Ο πατέρας της, μάλιστα, δεν είδε την Gia ποτέ, καθώς αυτή γεννήθηκε 7 μήνες μετά τον τραγικό θάνατό του. Ακόμα, κάνει τα πρώτα της βήματα στο χώρο του κινηματογράφου. Ξεκινώντας από τη φωτογραφία, προχώρησε στην έβδομη τέχνη σκηνοθετώντας ταινίες μικρού μήκους.
1gia-coppola

Το Palo Alto υπήρξε η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία. Η ταινία προβλήθηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας και κυκλοφορεί στις κινηματογραφικές αίθουσες αυτή την εβδομάδα. Είναι ένα έργο με μια μελαγχολική και σκληρή ματιά πάνω στην νέα γενιά της Αμερικής, με τα θετικά της και τις αδυναμίες της.

Διαβάστε την κριτική της ταινίας Palo Alto.

Βλέπουμε, λοιπόν, στην περίπτωση της οικογένειας Coppola ότι υπάρχει “σκηνοθετική συνέχεια” από γενιά σε γενιά. Ο Francis Ford Coppola έχει μια καταπληκτική φιλμογραφία στο ενεργητικό του και θεωρείται ένας από τους μεγάλους auteurs του κινηματογράφου. Η κόρη του Sofia έχει κάνει την δική της διαδρομή με σημαντικές ταινίες. Και μένει να δούμε τι θα καταφέρει στη συνέχεια η Gia Coppola. 

Επίσης, στους πετυχημένους της οικογένειας στον χώρο του σινεμά πρέπει να βάλουμε και τον βραβευμένο ηθοποιό Nicolas Cage. Ο ηθοποιός, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Nicolas Kim Coppola, είναι ανιψιός του Francis Ford Coppola, γιος δηλαδή του αδερφού του σκηνοθέτη, του August

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b