MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τα δέκα πιο προκλητικά εξώφυλλα στην ιστορία των περιοδικών

Στην ιστορία του Τύπου τα εξώφυλλα των περιοδικών είχαν πάντα τη σημασία τους. Μάλιστα, πολλά υπήρξαν εξαιρετικά προκλητικά, προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή του κοινού και δημοσιότητα, αλλά και να περάσουν με δύναμη (που συχνά σοκάρει) το μήνυμά τους.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Δείτε μερικά από τα πιο αμφιλεγόμενα εξώφυλλα περιοδικών

1. 
1 god

Η κοινωνία των 60’s γινόταν όλο και πιο εκκοσμικευμένη. Το προκλητικό ερώτημα “Ο Θεός Πέθανε;” αποτέλεσε τίτλο και εξώφυλλο του περιοδικού Time, που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1966.

2.
1rolling-stone

Ο βομβιστής της Βοστώνης Dzhokhar Tsarnaev απεικονίζεται σαν εφηβικό είδωλο ή ροκ σταρ στο τολμηρό εξώφυλλο του περιοδικού Rolling Stone τον Αύγουστο του 2013. Το εξώφυλλο είχε ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των πωλήσεων του περιοδικού. 

3.
1 mama

“Είσαι αρκετά μαμά;” Το περιοδικό Time σπάει το ταμπού του θηλασμού. Η τολμηρή φωτογραφία μιας 26χρονης να θηλάζει τον τρίχρονο γιο της φιλοξενήθηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού στις 21 Μαΐου του 2012. 

4.
1John-Lennon-and-Yoko-Ono-Rolling-Stone-Cover

Τολμηρό εξώφυλλο του περιοδικού Rolling Stone. Όχι γιατί δείχνει τον John Lennon γυμνό στην αγκαλιά της Yoko Ono. Αυτά τα είχαν ξανακάνει. Το timing είναι που κάνει τη διαφορά. Το εξώφυλλο είναι για το τεύχος στις 22 Ιανουαρίου 1981. Ενάμιση μήνα πριν (8 Δεκεμβρίου 1980) ο Lennon είχε δολοφονηθεί. Η φωτογραφία είχε τραβηχτεί από την Annie Leibovitz 5 ώρες πριν τη δολοφονία του!

5.
1 hitler

Το 1938 το περιοδικό Time είχε ονομάσει πρόσωπο της χρονιάς (για το καλύτερο ή το χειρότερο) τον Αδόλφο Χίτλερ. Με ένα εξώφυλλο που δείχνει τον Χίτλερ να παίζει ένα εκκλησιαστικό κι από πάνω τροχούς βασανιστηρίων, θύματα και άλλες ανατριχιαστικές εικόνες, το περιοδικό εξηγεί το σκεπτικό του. Το εξώφυλλο είχε ζωγραφίσει ο Baron Charles von Ripper, Γερμανός καθολικός που το έσκασε από τη ναζιστική Γερμανία.

6.
1War-In-Vietnam
Φωτογραφία του περιοδικού Life με έναν αιχμάλωτο Βιετκόγκ κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ, το έτος 1965. Το εξώφυλλο αυτό άσκησε σημαντική επίδραση στην αμερικανική κοινή γνώμη, προκειμένου να στραφεί ενάντια σε αυτόν τον πόλεμο. 

7.
1 mad10
Απρίλιος του 1974. Το περιοδικό Mad μας δείχει ότι είναι νούμερο ένα… με το μεσαίο δάχτυλο. 

8.
1 dog

“Αν δεν αγοράσετε αυτό το περιοδικό, θα σκοτώσουμε αυτόν τον σκύλο” απειλεί (με αρρωστημένο;) τρόπο το περιοδικό National Lampoon το 1974. Με δεδομένο ότι 40 χρόνια πριν το photoshop δεν είχε ανακαλυφθεί, δεν απορρεί κανείς που οι αντιδράσεις των φιλοζωικών ήταν έντονες. 

9.
1 kanye
Τα πάθη του Χριστού ενέπνευσαν ένα εξώφυλλο για τα… πάθη του Kanye West το 2006 για το Rolling Stone. 

10.
1 playboy ratsismos
Το Playboy έσπασε ένα ρατσιστικό φράγμα το 1971. Το μοντέλο Darin Sterne γίνεται η πρώτη αφροαμερικανή που εμφανίζεται σε εξώφυλλο του περιοδικού. Σε μια εποχή, που οι έγχρωμοι σπάνια εμφανίζονταν σε εξώφυλλα περιοδικών, το Playboy προώθησε την τολμηρή για την εποχή ιδέα ότι η αφροαμερικανική ομορφιά ήταν ίσης αξίας με αυτή των λευκών γυναικών. 

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b