MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σινεμά με vintage άρωμα: 5 κλασικές ταινίες που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα

Το κινηματογραφικό καλοκαίρι εκτός από θερινά σινεμά σημαίνει και επανακυκλοφορίες κλασικών ταινιών. Ευκαιρία για τους σινεφίλ να εμπλουτίσουν τις κινηματογραφικές τους γνώσεις βλέποντας ταινίες που έμειναν στην ιστορία του κινηματογράφου, στον φυσικό τους χώρο- δηλαδή την μεγάλη οθόνη. Ήδη υπάρχουν σημαντικές προτάσεις από κλασικές ταινίες, που θα προβάλλονται αυτή την εβδομάδα σε επιλεγμένους κινηματογράφους.

author-image Γιώργος Σμυρνής

1. Γυμνοί στον ήλιο του Ρενέ Κλεμάν: Ο Αλέν Ντελόν στα καλύτερά του! Βασισμένο στο διάσημο best seller της Πατρίτσια Χάισμιθ «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ», αλλά με πιο ηθικοπλαστικό φινάλε και διαφορές στην πλοκή, το Γυμνοί στον ήλιο είχε την τύχη στους βασικούς ρόλους να βρίσκονται τρεις λαμπεροί και κλασικοί πια ηθοποιοί που η πατίνα του χρόνου δεν τους αγγίζει, αντίθετα δίνει μια άλλη διάσταση στην παράξενη ιστορία του ιδιότυπου δολοφόνου Τoμ Ρίπλευ. Γυρισμένο τη δεκαετία του ’60 στην Ιταλία, το Γυμνοί στον ήλιο πέρα από ένα αστυνομικό θρίλερ είναι ταυτόχρονα και η καταγραφή μιας εποχής και των κοινωνικών συμπεριφορών που ολοένα χάνονται πια από μια Ευρώπη που δείχνει πως δεν βολεύεται στο κοστούμι του αμερικάνικου τρόπου ζωής

2. Θεώρημα του Παζολίνι: Ένα ποιητικό δημιούργημα ενός αιρετικού δημιουργού που δεν υπάκουε σε κανέναν κατεστημένο ηθικό κώδικα. «Το Θεώρημα», η πιο προκλητική ταινία του Πιερ Πάολο Παζολίνι, που προβάλλεται στον κινηματογράφο ΖΕΦΥΡΟΣ. Ώρες προβολών: 21.00, 23.00. Σύνοψη: Μια μεγαλοαστική οικογένεια βιομηχάνου ζει στο Μιλάνο σε πολυτελή βίλα. Εμφανίζεται ένας νέος και πανέμορφος επισκέπτης. Όλα τα μέλη της οικογένειας (και η υπηρέτρια) μεθούν από την ομορφιά του και του κάνουν ερωτικό άνοιγμα στο οποίο εκείνος ανταποκρίνεται. Ύστερα από ένα μικρό διάστημα αποφασίζει να φύγει. Μετά την αναχώρηση του η οικογένεια διαλύεται. Ο γιος ασχολείται απεγνωσμένα και αποτυχημένα με την τέχνη. Η κόρη τρελαίνεται και κλείνεται στη σιωπή. Η μητέρα αναζητά τον αγοραίο έρωτα. Ο πατέρας χαρίζει το εργοστάσιο στους εργάτες και φεύγει γυμνός στην έρημο. Η υπηρέτρια γυρίζει στο χωριό της όπου γίνεται αγία…

3. Απέραντο γαλάζιο του Λικ Μπεσόν: Οι εντυπωσιακές θαλασσινές εικόνες της ταινίας του Λικ Μπεσόν αγαπήθηκαν πολύ το 1988 -και έφεραν και χιλιάδες Γάλλους τουρίστες στην Αμοργό… Ο Εντζο και ο Ζακ είναι δυο παιδικοί φίλοι που μικροί συναγωνίζονταν στις καταδύσεις. Ενήλικοι πλέον οι δυο τους θα βρεθούν πάλι αντιμέτωποι. Από τη Σικελία, ο Ζακ, ανίκητος πρωταθλητής επί έξι χρόνια στις ελεύθερες καταδύσεις θα αναζητήσει τον Έντζο στις Άνδεις όπου μένει για να τον φέρει πίσω ως αντίπαλο διεκδικητή του τίτλου. Η αναμέτρησή τους θα τους οδηγήσει σε καταστάσεις πέρα από τις ανθρώπινες ικανότητες… Με πανέμορφες υποβρύχιες σκηνές που κόβουν την ανάσα και γυρίσματα στη Σικελία και στα ελληνικά νησιά, η ταινία του Λικ Μπεσόν (“Νικίτα”) είχε κάνει αίσθηση στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

4. Senso του Λουκίνο Βισκόντι: Οπερατικός χαρακτήρας, έντονα πάθη κι ανελέητη εκδίκηση σε έναν μεγάλο έρωτα, που δημιουργείται ανάμεσα σε μια Ιταλίδα και έναν Αυστριακό αξιωματικό κατακτητή. Ένα από τα πιο σημαντικά έργα για το ερωτικό πάθος του ευρωπαϊκού σινεμά και του ιταλικού νεορεαλισμού.

5.  Fedora του Μπίλι Γουάιλντερ: Μία από τις λιγότερο γνωστές ταινίες του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Μπίλι Γουάιλντερ (1906-2002), γνώριμου του σινεφίλ κοινού από φιλμ όπως «Η Γκαρσονιέρα» και «Μερικοί το Προτιμούν καυτό», ξαναβγαίνει στις Ελληνικές αίθουσες, σε παγκόσμια επανέκδοση. Η συγκεκριμένη ταινία, γυρίστηκε το 1978 στο Νυδρί, στο νησί της Μαδουρής καθώς και την Κέρκυρα.

ΥΓ: Εκτός από τις συγκεκριμένες ταινίες, υπάρχουν και οι ταινίες, που προβάλλονται δωρεάν στο Athens Open Air Film Festival.
 
Δείτε το πρόγραμμα του Athens Open Air Film Festival .

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b