MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σύγχρονο

Αντιγόνη του Ανούιγ από την Comédie-Française στο Μέγαρο Μουσικής

Η παράσταση της Comédie-Française “Αντιγόνη” του Ανούιγ σε σκηνοθεσία του Marc Paquien ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 26 και 27 Απριλίου στις 20:00. Η παράσταση θα συνοδεύεται με ελληνικούς υπέρτιτλους από την μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη και θα ανέβει χωρίς διάλειμμα.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η Αντιγόνη, μια σύγχρονη γυναίκα, αποκόβεται από το μύθο και μας απευθύνει σε μια γλώσσα απίστευτης απλότητας και ομορφιάς ένα μήνυμα αντίστασης, που ηχεί και απλώνεται στον σημερινό μας κόσμο.

Για την Αντιγόνη του Ανούιγ, ο σκηνοθέτης της παράστασης Marc Paquien σημειώνει: 
«Θα περίμενε κανείς διαβάζοντας την Αντιγόνη του Ζαν Ανούιγ μια απλή διασκευή του έργου του Σοφοκλή, όμως δεν είναι έτσι. Μέσα στο ζοφερό κλίμα της γερμανικής κατοχής το 1944 ο Ανούιγ και ο Αντρέ Μπαρσάκ (σκηνοθέτης της Αντιγόνης και διευθυντής του Théâtre de l’ Atélier) αποφασίζουν να κάνουν κάτι πιο τολμηρό. Μέσα στο Παρίσι των συλλήψεων, των προκηρύξεων και των επιθέσεων, του φόβου και της βίας, η μορφή της Αντιγόνης – σύμβολο αντίστασης – ενσαρκώνει ξαφνικά τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς.

Έξω από θρησκεία (δεν πρόκειται για έργο του Σοφοκλή ούτε του Κλωντέλ), έξω από αθεϊσμό (δεν είναι Καμύ ούτε Σαρτρ) η Αντιγόνη ξαναζωντανεύει μέσα στη δική μας εποχή και μας ταρακουνάει. Θέμα ιδιόμορφο, πολεμικό και συνάμα ποιητικό, μας κατακτά και μας συγκινεί με έναν τρόπο σχεδόν βίαιο. Και μας θέτει αμείλικτα ερωτήματα.

Μια μεγάλη ηθοποιός εκείνης της εποχής θυμόταν με συγκίνηση το πόσο τους γέμιζε με ελπίδα το έργο αυτό: “Ήμασταν ενθουσιασμένοι, ήταν η φωνή που θέλαμε να ακούσουμε…”. Νομίζω πως και σήμερα ακόμη αυτή η φωνή έχει τη δύναμη να μας ξεσηκώνει.»

Σκηνοθεσία: Marc Paquien
Καλλιτεχνική συνεργάτις: Diane Scott
Σκηνικά: Gérard Didier
Κοστούμια: Claire Risterucci
Φωτισμοί: Dominique Bruguière
‘Ηχος: Xavier Jacquot
Μακιγιάζ: Cécile Kretschmar

Με τους ηθοποιούς και το θίασο της Comédie-Française

Véronique Vella ΤΡΟΦΟΣ
Bruno Raffaelli ΚΡΕΩΝ
Françoise Gillard ΑΝΤΙΓΟΝΗ
Clotilde de Bayser ΧΟΡΟΣ
Nicolas Lormeau ΦΡΟΥΡΟΣ
Benjamin Jungers ΑΓΓΕΛΟΣ
Pierre Hancisse ΑΙΜΩΝ
Claire de la Rüe du Can ΙΣΜΗΝΗ
Και οι:
Laurent Cogez ΤΡΙΤΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ, Carine Goron ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ
Lucas Hérault ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b