MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
06
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Κάντε τέχνη σήμερα και για όλη σας τη ζωή: συγκινητικό γράμμα συγγραφέα σε παιδιά

Η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο ανήκει στο συγγραφέα, Κουρτ Βόνεγκατ, γνωστό στους περισσότερους για τα έργα “Σφαγείο Νούμερο 5”, “Η Φωλιά της Γάτας” ή “Πρόγευμα των Πρωταθλητών”. Ωστόσο, το πιο σημαντικό γραπτό που έχει αφήσει πίσω του ο Αμερικανός συγγραφέας και δοκιμιογράφος -εκτός του συγγραφικού του έργου- είναι ίσως ένα γράμμα που έστειλε ως απάντηση σε μια τάξη μαθητών, εξυμνώντας την τέχνη και τη σημασία της στη ζωή των ανθρώπων. Αξίζει την προσοχή σας.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Η ιστορία είχε ως εξής:
Το 2006 η κυρία Lockwood, καθηγήτρια αγγλικών στο Xavier High School, ζήτησε από τους μαθητές της να γράψουν ένα γράμμα σε έναν διάσημο συγγραφέα, συζητώντας μαζί τους για το έργο του και ζητώντας συμβουλές του. Ανάμεσα σε όλα τα γράμματα που στάλθηκαν, ο μόνος συγγραφέας που απάντησε στους μαθητές ήταν ο αμερικανός συγγραφέας και δοκιμιογράφος, Kurt Vonnegut (1922 – 2007). Το κείμενο του είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Διαβάστε ολόκληρο το γράμμα:

“Αγαπητό Xavier High School, κυρία Lockwood, και μαθητές,
Σας ευχαριστώ για τις φιλικές επιστολές σας. Ξέρετε πως να φτιάχνετε τη διάθεση ενός πραγματικά γεροπαράξενου 84 ετών, στα χρόνια του ηλιοβασιλέματος του. Δεν κάνω δημόσιες εμφανίσεις πια, γιατί τώρα δεν μοιάζω με τίποτα περισσότερο από ένα ιγκουάνα.

Αυτό που θέλω να σας πω εξάλλου, δεν θα πάρει πολύ. Εξασκήστε οποιαδήποτε τέχνη, τη μουσική, το τραγούδι, το χορό, την υποκριτική, το σχέδιο, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την ποίηση, την πεζογραφία, το δοκίμιο, το ρεπορτάζ. Δεν έχει σημασία αν θα το κάνετε καλά ή άσχημα, αρκεί να μην το κάνετε για τα χρήματα και τη φήμη, αλλά για την εμπειρία, για να μάθετε τι βρίσκεται μέσα σας, για να κάνετε τη ψυχή σας να μεγαλώσει.
Σοβαρά! Εννοώ να αρχίσετε τώρα, να κάνετε τέχνη για το υπόλοιπο της ζωής σας. Σχεδιάστε μια αστεία ή μια ωραία εικόνα της κυρίας Lockwood, χορέψτε στο σπίτι μετά το σχολείο, τραγουδήστε στο μπάνιο σας ξανά και ξανά. Κάντε ένα πρόσωπο στον πουρέ σας. Προσποιηθείτε ότι είστε ο Κόμης Δράκουλας.

Λοιπόν σας αναθέτω μια εργασία και ελπίζω η δασκάλα σας να στεναχωρηθεί αν δεν την κάνετε. Γράψτε ένα ποίημα έξι στίχων για οτιδήποτε θέλετε αρκεί να είναι ρυθμικοί. Κάντε το τόσο καλό όσο μπορείτε. Αλλά μην πείτε σε κανέναν τι κάνετε. Μην το δείξετε και μην το απαγγείλετε σε κανέναν, ούτε καν στους φίλους σας ή γονείς σας ή την κυρία Lockwood. Εντάξει;
Σχίστε το σε πολλά και μικρά κομματάκια και πετάξετε το σε ένα μεγάλης απόστασης σκουπιδοτενεκέ. Θα διαπιστώσετε ότι έχετε ήδη λαμπρά ανταμειφθεί για το ποίημά σας. Έχετε βιώσει γίνει, μάθατε πολλά περισσότερα για το τι υπάρχει μέσα σας, και έχετε κάνει την ψυχή σας να μεγαλώσει.

Ο Θεός να σας ευλογεί, 
Kurt Vonnegut”

ΥΓ. Η υπογραφή του είναι εκπληκτική

kurt-vonneguts-signature

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b