MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αριθμός ρεκόρ ελληνικών ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Η καρδιά του ελληνικού και διεθνούς ντοκιμαντέρ χτυπάει στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 23 Μαρτίου και στη διάρκειά του θα προβληθούν συνολικά 191 ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η ελληνική παραγωγή ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστεί και φέτος στο 16ο ΦΝΘ, με 59 ελληνικές ταινίες (αριθμός ρεκόρ) να συμμετέχουν σε διάφορα τμήματα. Η έναρξη του φεστιβάλ έγινε με το ντοκιμαντέρ Λίναρ της Νάστια Ταράσοβα. Αφηγείται την ιστορία του Λίναρ, ενός αγοριού από τη Ρωσία που ταξιδεύει στην Ιταλία προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς.

Στο φεστιβάλ προβάλλονται ντοκιμαντέρ που αντλούν τη θεματολογία τους από την δημοσιογραφική και τηλεοπτική επικαιρότητα:  η “Νονά” του Στέλιου Κούλογλου, είναι ένα ντοκιμαντέρ για την Άνγκελα Μέρκελ και την σχέση της με την οικονομική κρίση. Το “Κισμέτ” μελετά τον ρόλο των τούρκικων τηλεοπτικών σίριαλ στις μουσουλμανικές χώρες. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τις ενότητες «Όψεις του κόσμου», «Μικρές Αφηγήσεις», «Καταγραφή της Μνήμης», «Πορτρέτα-Ανθρώπινες Διαδρομές», «Κοινωνία», «Μουσική και Χορός», ενώ από φέτος προστίθεται η ενότητα «Τέχνες», η οποία εστιάζει σε ποικίλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η ταινία Μποξέρ του Γιώργου Παντελεάκη, ακολουθεί τα βήματα ενός παλαίμαχου πυγμάχου, του Γιώργου Ιωαννίδη και τη μετάβασή του σε προπονητή στον πυγμαχικό σύλλογο «Αριστοτέλειο». Στο Relentless, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Στατήρης περιγράφει τη σκληρή ζωή του Τζάκομπε Φραγκομένι. Πέρασε την παιδική του ηλικία στα ζοφερά περίχωρα του Μιλάνου, σ’ ένα βάναυσο περιβάλλον, μ’ έναν αλκοολικό πατέρα που χτυπούσε τη γυναίκα και τα παιδιά του. Ο Τζάκομπε δεν αργεί να πάρει το δρόμο των ναρκωτικών.  Αλλά ξεκινάει μόνος του τη μάχη της απεξάρτησης μέσω της πυγμαχίας Το 2008 γίνεται Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην κατηγορία Cruiserweight της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (WBC).

Ο Κώστας Ανέστης περιγράφει στο ντοκιμαντέρ του 1000 Νύχτες: Το 1981, δύο επαγγελματίες μουσικοί, ο Σπύρος Ποδάρας και ο Χρίστος Τόλος, μετά από το κλείσιμο χώρων ζωντανής μουσικής στη Πλάκα, ανοίγουν στο Βόλο, που ακόμη ζει σε αργούς, επαρχιακούς ρυθμούς, το «Καφέ Σαντάν». Το 2009, το κτίριο που στεγάζει το «Σαντάν» δίνεται αντιπαροχή και οδηγείται σε κατεδάφιση. Οι τελευταίες βραδιές είναι γεμάτες ζωντανή μουσική.

Το ντοκιμαντέρ Lost in the Bewilderness είναι μία ιστορία για τον ξάδελφο της σκηνοθέτιδας Αλεξάνδρας Άνθονυ, τον Λουκά, ο οποίος απήχθη σε ηλικία 5 ετών από την Ελλάδα, και εντοπίστηκε λίγο πριν από τα 16α γενέθλιά του στις ΗΠΑ. 

Το ντοκιμαντέρ 128 Κερατέα: μια πραγματική ιστορία καταγράφει την προσπάθεια των κατοίκων μιας μικρής αγροτικής πόλης ν’ ανατρέψουν την πολιτική απόφαση που ήθελε τη δημιουργία μιας τεράστιας χωματερής σε δασική περιοχή μέσα σε αρχαιολογικό χώρο. 128 μέρες κράτησε η βίαιη αντιπαράθεση των κατοίκων της Λαυρεωτικής με την κεντρική εξουσία. Η κάμερα των δημιουργών του ντοκιμαντέρ βρέθηκε δίπλα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και αποτύπωσε με ρεαλιστικό τρόπο τις ακραίες συνθήκες σύγκρουσης που διαμορφώθηκαν.

Δείτε το πρόγραμμα του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Περισσότερα από Φεστιβάλ
VIMA_WEB3b