MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η μεγάλη συγγραφέας Jane Austen σε αγγλικά χαρτονομίσματα

Μία από τις πιο διακεκριμένες προσωπικότητες της αγγλικής λογοτεχνίας κατά τον 19ο αιώνα, η συγγραφέας Jane Austen (“Περηφάνια και Προκατάληψη”, “Λογική και ευαισθησία”) θα ειονίζεται στα χαρτονομίσματα των 10 λιρών, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας της Αγγλίας στην Guardian.

Monopoli Team

Το χαρτονόμισμα αυτό θα κυκλοφορήσει το 2017 και πρόκειται για μία νίκη όσων ακτιβιστών ζητούσαν να μην απεικονίζεται στα χαρτονομίσματα μόνο η Βασίλισσα Ελισάβετ, αλλά και άλλες σπουδαίες γυναίκες της Αγγλίας. Η εικόνα της Jane Austen θα αντικαταστήσει αυτή του Δαρβίνου, ο οποίος «βρισκόταν» στα αγγλικά χαρτονομίσματα από το 2000.

Εκτός από το πορτρέτο της Jane Austen πάνω στα χρήματα, θα υπάρχουν και αναπαραστάσεις που θα δείχνουν την πολυδιαβασμένη συγγραφέα στο γραφείο της, αλλά και θα είναι γραμμένα κάποια αποσπάσματα από το βιβλίο της “Περηφάνια και προκατάληψη”, όπως “I declare after all there is no enjoyment like reading!”, δηλαδή “Δηλώνω μετά από όλα αυτά ότι δεν υπάρχει καμία ευχαρίστηση όπως το διάβασμα!”.

Η Jane Austen έζησε στην Αγγλία από το 1775 έως το 1817. Τα έργα της χαρακτηρίζονται από την μετάβαση της λογοτεχνίας προς το ρεαλισμό του 19ου αιώνα. Οι πλοκές των έργων της υπογραμμίζουν (συχνά με κωμικό και ανάλαφρο τόνο) την εξάρτηση των γυναικών από τον γάμο για την εξασφάλιση – κοινωνική και οικονομική. 

Πιο γνωστά έργα της είναι τα “Λογική και Ευαισθησία”-1811,  “Περηφάνια και προκατάληψη”-1813. Όσο ζούσε, μικρή φήμη απέκτησε από το λογοτεχνικό της έργο. Ακόμα και στα μέσα του 19ου αιώνα, μια μικρή ελίτ της λογοτεχνίας είχε ασχοληθεί με τα έργα της, μιας και η συγγραφέας έγραφε και δημοσίευε ανώνυμα. Η ταυτότητά της ως συγγραφέα έγινε γνωστή το 1870.

Tελικά, η αξία του έργου της αναγνωρίστηκε πολύ μετά το θάνατό της. Από το 1940 και μετά θεωρείται μία από τις σπουδαίες βρετανίδες συγγραφείς. Tο 2002 μπήκε στη λίστα του BBC με τους 100 Σπουδαιότερους Βρετανούς.

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b