MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Σωτήρης Χατζάκης: Δεν είμαστε ιδιοκτήτες του Εθνικού. Είμαστε διαχειριστές

Την πρώτη του συνέντευξη ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο παραχώρησε ο Σωτήρης Χατζάκης. Ο κ. Χατζάκης, κατά την παρουσίαση του χειμερινού προγράμματος του Εθνικού θεάτρου για την περίοδο 2013-14, έκανε αναφορά στον προκάτοχό του Γιάννη Χουβαρδά και τον Νίκο Κούρκουλο, του οποίου τις ιδέες σε μεγάλο βαθμό σκοπεύει να ακολουθήσει όσο διαχειρίζεται τις τύχες του σημαντικού αυτού πολιτιστικού οργανισμού.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ο Σωτήρης Χατζάκης στην συνέντευξη τύπου ευχαρίστησε τον προκάτοχό του Γιάννη Χουβαρδά, τόσο για την σκληρή του δουλειά, όσο και για την καλή κατάσταση στην οποία του αφήνει το Εθνικό θέατρο, οικονομικά, διοικητικά και καλλιτεχνικά.

Δήλωσε ακόμα:  “Δεν είμαστε ιδιοκτήτες του Εθνικού Θεάτρου. Είμαστε διαχειριστές.”Και πάνω σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Χατζάκης δεσμεύθηκε για την απρόσκοπτη  διοικητική ροή, τονίζοντας ότι κανείς εργαζόμενος δεν φεύγει. Διατηρεί τους συνεργάτες του Γιάννη Χουβαρδά, όπως τόνισε. “Ανθρώπους που εμπιστεύονται τον προηγούμενο διευθυντή τώρα, τους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζάκης. 

Ένα από τα πράγματα που πίστωσε στον Γιάννη Χουβαρδά και σκοπεύει να το συνεχίσει, είναι το άνοιγμα του Εθνικού Θεάτρου στο εξωτερικό. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, η χώρα ζει οικονομικό πόλεμο, με παράπλευρες απώλειες. “Το πρώτο σημαντικό για την χώρα είναι να την δείξεις έξω…” δήλωσε ο κ. Χατζάκης.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
xatzakis2
Για τις αλλαγές που σκοπεύει να κάνει, ο κ. Χατζάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Όπως είπε, σκοπεύει να δημιουργηθούν δύο επιπλέον τμήματα, ένα τμήμα σκηνοθεσίας και ένα τμήμα ειδικότητας στο αρχαίο δράμα. Αυτό ίσως οδηγήσει στο να παραταθούν και 4ο έτος οι σπουδές στο Εθνικό. Επίσης, τόνισε ότι θα αλλάξει ο Διευθυντής της Δραματικής Σχολής. 

Ακόμη, ο κ. Χατζάκης έκανε λόγο για μείωση της επιχορήγησης κατά 7%, με αποτέλεσμα αυτή να είναι φέτος 6,5 εκατομ. ευρώ περίπου. Για να καλυφθεί αυτή η μείωση, το Εθνικό θα προσπαθήσει να κάνει πιο ελκυστικές τις παραστάσεις του στο κοινό, αυξάνοντας τα έσοδα από εισιτήρια. Όμως, εξέφρασε την αντίρρησή του σε αυτήν την πολιτική, δηλώνοντας ότι δουλειά του Εθνικού δεν είναι να ανταγωνίζεται τα εμπορικά θέατρα. Όπως είπε, ο πολιτισμός είναι συστατικό στοιχείο, όχι παράγωγο της ανάπτυξης. “Το επιχειρείν άνευ πολιτισμού είναι κενό γράμμα” όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ως προς το νεό πρόγραμμα του Εθνικού, θα περιέχει 21 παραστάσεις, από τις οποίες οι 4 είναι επαναλήψεις από την προηγούμενη σεζόν. Σκοπός της παρουσίας πολλών παραγωγών είναι αφενός να δουλέψει πολύς κόσμος, αλλά και να δημιουργηθεί μία πλούσια βεντάλια, μέσα από την οποία να έχει πολλές επιλογές ο θεατής.

Σε σχέση με τους ηθοποιούς, ο κ. Χατζάκης δεσμεύθηκε να υπάρξει νέο αίμα στο Εθνικό, το οποίο να ενωθεί με τον εξαιρετικό πυρήνα αξιόλογων ηθοποιών που υπάρχουν ήδη. Και έκανε λόγο για πραγματοποίηση ακροάσεων για τα έργα σκηνοθετών.

Όσο για την Οδύσσεια του Μπομπ Ουίλσον, θέλει το Εθνικό να συνεχιστεί η πορεία του στο εξωτερικό και ήδη υπάρχουν συζητήσεις με Ρωσία και Αγγλία. Όμως, όπως δήλωσε ο κ. Χατζάκης, οι συνεργάτες του κ. Ουίλσον είναι ασαφείς στις απαντήσεις τους ως προς τα χρονικά πλαίσια που θέτουν οι συγκεκριμένες χώρες.

Διαβάστε το πρόγραμμα του Εθνικού ΕΔΩ

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b