MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Game of Thrones: Τα μοιραία λάθη που οδήγησαν στην πτώση του Ρομπ Σταρκ

Ο καλύτερος στρατηγός του Game of Thrones, ο πολυνίκης και γοητευτικός Ρομπ Σταρκ γνώρισε την καταστροφή. Και όχι επειδή ηττήθηκε στο πεδίο της μάχης. Έντρομο το κοινό της σειράς και οι φανατικοί οπαδοί της οικογένειας Σταρκ είδαν στο ένατο επεισόδιο του Γ κύκλου, τον φρικτό και ύπουλο τρόπο με τον οποίο χάθηκε. Αυτό το επεισόδιο προκάλεσε πολλαπλά εγκεφαλικά στους αμέτρητους φαν της πολύπαθης οικογένειας Σταρκ και ενίσχυσε το μίσος για τους αδίστακτους Λάνιστερ.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Όμως, το να τα βάζουμε με τους κυνικούς Λάνιστερ και τον ύπουλο Άρχοντα Φρέυ που τον παγίδευσε σε έναν γάμο, για να τον εξοντώσει , είναι το αυτονόητο. Μια λιγότερο συναισθηματική ανάλυση θα μας κάνει να δούμε τα λάθη του Ρομπ Σταρκ, τα οποία τον οδήγησαν στην καταστροφή του. Και δεν είναι και λίγα.

1) Το ότι ξεκίνησε έναν πόλεμο, που όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, δεν μπορούσε να κερδίσει, γιατί δεν διέθετε επαρκείς δυνάμεις και πόρους, δεν μπορούμε να του το χρεώσουμε. Δεδομένων των συνθηκών, του αποκεφαλισμού δηλαδή του πατέρα του Νεντ Σταρκ, ήταν αναπόφευκτο να πάρει τα όπλα και να ζητήσει εκδίκηση. Άλλωστε, δεν έχασε μάχη σε αυτόν τον πόλεμο, δείχνοντας την δική του στρατιωτική ανωτερότητα, αλλά και την υπεροχή των δικών του στρατιωτών σε σχέση με ό,τι έριχναν οι Λάνιστερ εναντίον του. Αυτό όμως που πρέπει να του χρεώσουμε είναι το γεγονός ότι προχώρησε περισσότερο από όσο έπρεπε το μέτωπο  του πολέμου και ότι δεν είχε επαρκείς δυνάμεις. Και έπαιρνε υπερβολικά ρίσκα. Κι ένα από αυτά οδήγησε στην καταστροφή του.

2) Πάνω στην φούρια του να κερδίσει νίκες, άφησε τελείως ακάλυπτη την πρωτεύουσα του, το Γουίντερφελ. Τα αποτελέσματα τα είδαμε στον δεύτερο κύκλο με τον προδότη και κομπλεξικό Γκρέιτζοϋ να κυριεύει την πόλη σχεδόν χωρίς αντίσταση. Αυτό το σφάλμα είναι ασυγχώρητο στρατηγικά και δείχνει τον επιπόλαιο τρόπο που διαχειρίστηκε τον πόλεμο.

3) Αν το μότο των μεγάλων αντιπάλων του Λάνιστερ είναι «Ένας Λάνιστερ πάντα πληρώνει τα χρέη του», ο Ρομπ Σταρκ έκανε το ακριβώς αντίθετο. Συμφώνησε να παντρευτεί την κόρη του Άρχοντα Φρέι για να βρει ένα στρατηγικής σημασίας πέρασμα και στην συνέχεια αθέτησε τον λόγο του. Αυτό εμπεριέχει δύο λάθη: α. Βάσισε ολόκληρο τον πόλεμο στην συνδρομή ενός αναξιόπιστου σύμμαχου και β. αθέτησε την συμφωνία, για να παντρευτεί την γυναίκα της καρδιάς του, δίνοντας του το πάτημα να τον προδώσει.

4) Άφησε πολλούς δικούς του και ανικανοποίητους και ενοχλημένους με τις επιλογές του. Κι αυτό το έκανε, ενόσω ήταν σε πόλεμο και η βοήθειά τους του ήταν αναγκαία, για να επικρατήσει. Στο τέλος ένας από τους δικούς του τον πρόδωσε, ενώ ο μισός στρατός τον είχε παρατήσει. 

5) Άφηνε την μαμά του να επεμβαίνει πάρα πολύ στα στρατιωτικά ζητήματα. Αυτό είχε ενίοτε καταστροφικές συνέπειες, για την ενότητα στο εσωτερικό του στρατεύματος. Κι άλλες φορές πάλι, που του έδινε σωστές συμβουλές, δεν την άκουγε, ίσως και γιατί τον είχε εκνευρίσει με τα προηγούμενα καμώματά της. Γενικά, καλό θα είναι οι μαμάδες να μην ανακατεύονται στους πολέμους των γιων τους.

6) Ενώ είχε δημιουργήσει αρκετές δυσαρέσκειες σε υψηλά ιστάμενους στο εσωτερικό του στρατού του, δεν προέβη σε εκκαθαρίσεις, που θα τον βοηθούσαν να διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης. Όσο κι αν τέτοιες εκκαθαρίσεις δείχνουν σκληρές, πρέπει να παραδεχθεί κανείς πως ένας πόλεμος γενικά- και κυρίως στο Game of Thrones- δεν κερδίζεται με τον σταυρό στο χέρι.

7) Ένα τεράστιο λάθος του είναι η έλλειψη ενός οργανωμένου κατασκοπικού δικτύου. Ενώ οι αντίπαλοί του γνώριζαν πολλά γι’ αυτόν και τις κινήσεις του, ο ίδιος πιάστηκε στον ύπνο πάρα πολλές φορές. Και ιδίως η τελευταία, ο ματωμένος γάμος, για τον οποίο δεν είχε υποψιαστεί τίποτα και πιάστηκε σαν το ποντίκι μες την φάκα, δείχνει πόσο ανύπαρκτος ήταν ο κατασκοπευτικός τομέας. Αν είχε κατασκόπους να τον ειδοποιήσουν, για την παγίδα, θα την είχε γλιτώσει.

8) Το μεγαλύτερο βέβαια λάθος του είναι ότι έβαλε τον έρωτα για μια γυναίκα πάνω από τον έρωτα για την εξουσία. Αυτό μπορεί να τον κάνει συμπαθή στο κοινό, αλλά στο σύμπαν του Game of Thrones ήταν σίγουρο ότι θα οδηγούσε στην καταστροφή. Το να ερωτεύεσαι σε αυτό το έργο- όπου κυρίως οι κακές πράξεις επιβραβεύονται- είναι ένας δρόμος για να το φας το κεφάλι σου. 

Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, πέρα από τα λάθη του, ο Ρομπ έμοιαζε χαμένος και λόγω των συνθηκών. Μπορεί ο σκοπός του να ήταν δίκαιος, αλλά τα μέσα του ήταν ανεπαρκή, ενώ τα μέσα των εχθρών του Λάνιστερ ήταν απεριόριστα. Κυρίως, όμως, όπως προχωράει το πράγμα, στο Game of Thrones η στρατιωτική ισχύς δείχνει δευτερεύουσα. Αυτό που φαίνεται ότι πάει να κυριαρχήσει είναι η μαγεία. Η Νταινέρυς Ταργκάρυεν (Καλίσι) έχει τους δράκους της. Ο Στάνις Μπαράθιον έχει την κοκκινομάλλα μάγισσα και τον Θεό της Φωτιάς. Ο Ρομπ Σταρκ μπροστά σε αυτούς δεν είχε τίποτα να αντιτάξει. Οπότε, ακόμα κι αν δεν του την έφερναν οι Λάνιστερ με την μπαμπεσιά τους, κάποια στιγμή η μαγεία θα τον νικούσε. Αν και δεν αποκλείεται να υπήρξε συνδυασμός των δύο. 

Αντίθετα, οι νεότεροι Σταρκ, ο Μπραν και η Άρια δείχνουν να έχουν αρκετά πάρε- δώσε με την μαγεία. Το αν αυτό θα τους βοηθήσει να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με τους εχθρούς τους δεν το ξέρω, γιατί δεν έχω διαβάσει τα βιβλία. 

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b