MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σύνθεση Κειμένων

Οδός Πιλανγκό, το φωτογραφικό άλμπουμ της Βέρας Γκούρντα στο ΚΕΤ

Στο πλαίσιο του ολοκαίνουργιου φεστιβάλ «Κυψέλες», που εγκαινιάζεται φέτος από το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, το Σάββατο 8 Ιουνίου παρουσιάζεται το έργο του Χρήστου Χρυσόπουλου «Οδός Πιλανγκ,-Το φωτογραφικό άλμπουμ της Βέρας Γκούρντα».

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Ο συγγραφέας και φωτογράφος Χρήστος Χρυσόπουλος ανακάλυψε τυχαία το φωτογραφικό άλμπουμ της Βέρας Γκούρντα, την Κυριακή 2 Αυγούστου 2009, στην υπαίθρια αγορά Pécsi Vásár της ουγγρικής πόλης Πετς. Από το αρχικό του μέγεθος, είχαν απομείνει μόνο 5 φύλλα διαστάσεων 29 Χ 23.5 εκ. καλυμμένα με διαφανές πλαστικό. Περιείχε 12 φωτογραφίες και ένα απόκομμα. Στο εσώφυλλο υπήρχε γραμμένη με μπλε μελάνι η ένδειξη: «Το φωτογραφικό άλμπουμ της Βέρας Γκούρντα». Δεν υπήρχαν άλλες γραπτές σημειώσεις. Κάτω από τις φωτογραφίες αυτές, ο Χρυσόπουλος έγραψε, στο πρώτο πρόσωπο, ένα είδος ημερολογίου, χωρίς άλλες πληροφορίες παρά αυτές που παρέχει η φαντασία. Στα σύνορα της λογοτεχνίας, του δοκίμιου και του ντοκουμέντου, το φωτογραφικό άλμπουμ της Βέρας Γκούρντα πλέκει την προσωπική με την ιστορική αφήγηση, τη μυθοπλασία με τα πραγματικά συμβάντα, και εξερευνά, μ’ έναν τρόπο παρόμοιο μ’ εκείνο του W. G. Sebald, τη λογοτεχνική διάσταση της φωτογραφίας.

Ο Χρήστος Χρυσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1968. Είναι πεζογράφος και δοκιμιογράφος. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Αφηγηματικού Πεζού Λόγου της Ακαδημίας Αθηνών (2008).
Έχει γράψει δώδεκα βιβλία, με πιο πρόσφατο το χρονικό Φακός στο στόμα (Πόλις 2012). Βιβλία του έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί στη Γαλλία, Σλοβενία, Σουηδία, Αλγερία, ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία και Ουγγαρία. Σε συνεργασία με τον ποιητή Χάρη Βλαβιανό, έχει γράψει το δοκίμιο Το διπλό όνειρο της γραφής (Πατάκης, 2010).
Συνεργάζεται επίσης σε μικτά έργα εικόνας – λόγου με την αμερικανίδα φωτογράφο Diane Neumaier · έργα τους έχουν εκτεθεί και εκδοθεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Αρθρογραφεί τακτικά στα περιοδικά «Ποιητική» και «Athens Review of Books».

Συντελεστές

Σκηνοθετική επιμέλεια: Νίκος Καμόντος
Δραματουργία: Νίκος Φλέσσας
Ερμηνεύουν: Άρης Αρμαγανίδης, Νίκος Καμόντος, Έλενα Μεγγρέλη, Αγγελική Παπαθεμελή

O Νίκος Καμόντος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 2001. Συνεργάστηκε με το θίασο «Ανέμη» και τη σκηνοθέτη Μαρία-Λουΐζα Παπαδοπούλου, με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου-Κοζάνης, και με τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.
Το 2004, στο Βερολίνο, πήρε μέρος στην παραγωγή Dialogues 04 της ομάδας Sasha Waltz and Guests (χορογραφία Iztok Kovac) και στη σόλο performance Χ-Wohnung (σκηνοθεσία Kristof Warlikofski, θέατρο Hebbel am Ufer).
Συνέχισε στη Βιέννη με το Tanz Atelier (Landbodyscape II) και στο Βερολίνο όπου χορογράφησε την παράσταση Die 9 lügen der Lady Macbeth. Χόρεψε με την ομάδα Toula Limnaios Co (Life is Perfect), με το studio LaborGras (Impro Concert\Impro on Stage). Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε στο Βερολίνο με την ομάδα “ad-Lib Dances” της Κ. Παπαγεωργίου ως χορευτής και δραματουργός (Lang, So many Gens Dark, Oh Deep Sea! Corpus I, Αυτό που γδέρνει το τζάμι από τη μέσα πλευρά). Το 2011 ανέβηκε η πρώτη του σκηνοθεσία με τίτλο Σε Κατάσταση Εξαίρεσης.

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b