MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
05
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

Ο Μέγας Ιεροεξεταστής στο Faust

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Ο θρύλος του Μεγάλου Ιεροεξεταστή του Ντοσκογιέφσκι ζωντανεύει από το θέατρο Συν Κάτι και τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο στο θέατρο Faust από την Τετάρτη 13 Μαρτίου και κάθε Τετάρτη στις 9.00 μμ.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
author-image Μάρη Τιγκαράκη

Ο θρύλος του Μεγάλου Ιεροεξεταστή είναι ένα κεφάλαιο από τους «Αδελφούς Καραμάζοφ» του Ντοστογιέφσκη. Παρουσιάζεται ως ένα ποίημα του δεύτερου από τους τρείς αδελφούς Καραμάζοβ, του πιο φιλοσοφημένου, του Ιβάν. Ο Ιβάν το παρουσιάζει στον μικρότερο αδελφό, Αλιόσα, τον πιο θρησκευόμενο, εκείνη τη στιγμή δόκιμο μοναχό.

Η ιστορία, που μεταφέρει ο Ιβάν στον αδελφό του Αλιόσα, διηγείται την επιστροφή του Χριστού στην γη, και συγκεκριμένα στην Σεβίλλη του 15ου αιώνα. Πλήθος ανθρώπων τον υποδέχεται παραληρώντας από συγκίνηση, ώσπου περνά από εκεί ο Μέγας Ιεροεξεταστής ο οποίος, τον συλλαμβάνει. Την νύχτα πηγαίνει να τον επισκεφτεί στο κελί του.

Ο Μέγας Ιεροεξεταστής αποδεικνύει στον Ιησού με επιχειρήματα ότι αυτό που έφερε στη Γη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Κι αυτό γιατί ο Χριστός παρεξήγησε τη φύση των ανθρώπων και, στην προσπάθειά του να κάνει καλό, έκανε κακό. Για μεγάλο χρονικό διάστημα πιστεύεις ότι έχει δίκιο. Σταδιακά, όμως, μπορεί να δει κανείς την αδυναμία των επιχειρημάτων, που είναι και η αδυναμία κάθε δικτατορίας- είτε αυτή είναι θρησκευτική είτε κοινωνικής φύσεως- κι έτσι, άμα ακολουθήσεις την πολύ δομημένη σειρά των επιχειρημάτων του έργου μπαίνεις στην καρδιά αιώνιων ερωτημάτων που κυριαρχούν στον κόσμο, σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Ο πυρήνας του μύθου είναι διαχρονικός. Αναφέρεται σε κάθε είδος και μορφή εξουσίας. Πρόκειται για μιαν εκπληκτική ανατομία της ανθρώπινης προσωπικότητας – τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο – όσον αφορά το ερώτημα «εξουσία ή ελευθερία;»

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Φ. Ντοσκογιέφσκι
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος


Παίζουν: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Η εμβληματική Τραβιάτα του Νίκου Σ. Πετροπούλου επιστρέφει στην Λυρική Σκηνή
ΘΕΑΤΡΟ
Sam Morril: Ο Αμερικανός stand up comedian για πρώτη φορά στην Αθήνα
ΘΕΑΤΡΟ
Αρσέν Λουπέν: Το μυστήριο της Κούφιας Βελόνας, σε καλοκαιρινή περιοδεία
Θεατρικά Νέα
«Η Παναγία των Παρισίων», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη ξανά στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
ΘΕΑΤΡΟ
Stand-upάντεχα με την Ελένη Γερασιμίδου και τον Αντώνη Ξένο, στο Θέατρο Από Κοινού
ΘΕΑΤΡΟ
Lee Miller in Hitler’s Bathtub: Η μουσική παράσταση των Γιαν Λάουερς και Μάαρτεν Σέχερς στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
The Shadows, της Afsaneh Mahian στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
Αντιγόνη, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη σε καλοκαιρινή περιοδεία
ΘΕΑΤΡΟ
Πέρσες, σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη σε καλοκαιρινή περιοδεία
ΘΕΑΤΡΟ
Ειρήνη, των Νίκου Καραθάνου και Φοίβου Δεληβοριά σε καλοκαιρινή περιοδεία
ΘΕΑΤΡΟ
Ίων, από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης και το Φεστιβάλ Δελφών σε καλοκαιρινή περιοδεία
ΘΕΑΤΡΟ
Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Μποστ, από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης σε καλοκαιρινή περιοδεία