MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
30
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ούτε ο James Bond γλίτωσε από την Κινέζικη λογοκρισία!

Μπορεί να έχει licence to kill (άδεια να σκοτώνει), αλλά δεν έχει την άδεια να σκοτώνονται Κινέζοι στις ταινίες του. Ο τελευταίος James Bond παίζεται στους κινεζικούς κινηματογράφους, αλλά δεν γλίτωσε κι αυτός από τα νύχια της λογοκρισίας. Έτσι αφαιρέθηκε μια σκηνή στην οποία σκοτώνεται ένας Κινέζος. Επίσης, διάλογοι που αναφέρονται στην πορνεία ή στην πολιτική, είτε έχουν κοπεί τελείως ή δεν έχουν μεταφραστεί στους υπότιτλους.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η σκηνή που κόπηκε τελείως διαδραματίζεται στην Σαγκάκη, όπου ένας Γάλλος εκτελεστής (τον οποίο παίζει ο  Ola Rapace) εκτελεί έναν Κινέζο σεκιουριτά μέσα σε έναν ουρανοξύστη. Αργότερα, στο Μακάου, ο Daniel Craig ρωτάει την μοιραία γυναίκα της ταινίας  Severine (Berenice Marlohe), αν το τατουάζ της συμβολίζει το ότι ήταν πόρνη σε πολύ μικρή ηλικία. Αυτό ακούγεται καθαρά, αλλά οι κινεζικοί υπότιτλοι μεταφράζουν άλλ’ αντ’ άλλων.

Επίσης, οι κινεζικοί υπότιτλοι δεν μεταφράζουν σωστά άλλα σημεία του έργου, στα οποία ο κακός της ταινίας, ο Raoul Silva (Javier Bardem) περιγράφει στον Bond πώς πιάστηκε στα δίχτυα των κινεζικών αρχών, ενώ δούλευε για την MI6 στο Hong Kong και δηλώνει ότι πέρασε τρομερά βασανιστήρια στα χέρια των ανακριτών του.

Είναι συνηθισμένο τα blockbuster να περνούν από το ψαλίδι της κινέζικης λογοκρισίας, για να αφαιρεθούν σκηνές και διάλογοι με αμφιλεγόμενο ηθικό ή πολιτικό περιεχόμενο για τα δεδομένα της χώρας αυτής. Το Άνδρες με τα Μαύρα 3 προβλήθηκε στην Κίνα αφού αφαιρέθηκαν οι σκηνές που δείχνουν τους εξωγήινους μεταμορφωμένους σε κινέζους εργάτες σε εστιατόριο στη Ν. Υόρκη και μια άλλη που έδειχνε Will Smith να διαγράφει την πρόσφατη μνήμη από μια ομάδα Κινέζων.

Το Επικίνδυνες Αποστολές 3 που γυρίστηκε στην Σανγκάη, πέρασε επίσης από λογοκρισία. Αλλά και ο χαρακτήρας του Chow Yun-fat στους “Πειρατές της Καραϊβικής: Στο τέλος του κόσμου” κόπηκε τελείως, καθώς οι αρχές θεώρησαν ότι πρόκειται για μια ρατσιστική καρικατούρα. 

 
 
 

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b