MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κοινωνικό

Γράφημα στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

Στη σκηνή Black Box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης ένα έργο για την αλήθεια και τις συνέπειες της: Το έργο Γράφημα (Polygraph) των Robert Lepage & Marie Brassard σε σκηνοθεσία Χρήστου Λύγκα και πρωταγωνίστρια την Αντιγόνη Δρακουλάκη από τις 17 Ιανουαρίου έως Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013. Διάρκεια 80 λεπτά. Κατάλληλο για παιδιά 13 και άνω.

author-image Μαίρη Ρετσίνα

Ένα τεστ αλήθειας που αφήνει περισσότερη αμφιβολία απ’ ό,τι βεβαιότητα, σ’ ένα έργο για την ίδια την αλήθεια και τις συνέπειές της. Το Γράφημα αναφέρεται στο αποτέλεσμα ενός τεστ αληθείας που ποτέ δεν έγινε γνωστό. Οι ζωές, οι συνειδήσεις και οι σχέσεις τριών ανθρώπων συνδέονται παράδοξα με αυτό το τεστ και οι τρεις πρωταγωνιστές συγκρούονται με τον εαυτό τους και με τους άλλους, με τρόπους φανερούς όσο και κρυφούς: μέσα από την υπαρκτή πραγματικότητα της εποχής αλλά και τη μυθοπλασία, στο πολιτικό τέλος μιας εποχής που προκαλεί και το τέλος μιας προσωπικής “εποχής” των πρωταγωνιστών της. Ένα Γράφημα για την Αλήθεια και τις συνέπειές της: υπαρξιακές πολιτικές, φανταστικές και βίαια πραγματικές.

Ο Lepage σ’ ένα διαρκές παιγνίδι αντιφάσεων κινείται ανάμεσα στο πολιτικό και το προσωπικό, την πραγματικότητα και την ερμηνεία της. Στον Καναδά, λίγο πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο ανεξιχνίαστος θάνατος μιας νεαρής κοπέλας, που έρχεται στην επιφάνειας μέσα από την προετοιμασία μιας σχετικής κινηματογραφικής ταινίας, αποτελεί την αφορμή για να ξεδιπλωθούν οι σχέσεις τριών ανθρώπων:
του Φρανσουά ενός νεαρού σερβιτόρου, ύποπτου για το φόνο, που παρότι το τεστ ανίχνευσης ψεύδους, στο οποίο υποβλήθηκε, βγήκε αρνητικό, ποτέ δεν έμαθε την αλήθεια,του Ντέιβιντ, ενός Γερμανού εγκληματολόγου ο οποίος, την ταραγμένη εκείνη εποχή, έφυγε από την πατρίδα του και βρήκε καταφύγιο στον Καναδά, και ο οποίος είχε υποβάλει τον Φρανσουά στο τεστ και έρχεται αντιμέτωπος με τους εφιάλτες του, και ανάμεσα τους η Λούση, μια νεαρή ηθοποιός που έχει αναλάβει να παίξει το ρόλο της κοπέλας,  η οποία έδεσε τη ζωή των δυο ανδρών για πάντα και γίνεται ο μεταξύ τους συνδετικός κρίκος.

Στο “Γράφημα” το παρελθόν και το παρόν μπερδεύονται πάνω στη σκηνή εντείνοντας τα προσωπικά αδιέξοδα των ηρώων του. Τα τρία πρόσωπα συνδέονται μεταξύ τους με σχέσεις που μοιάζουν άλλοτε να έχουν ύφη ερωτική και άλλοτε βασανιστική. Το τέλος της ιστορίας αντικατοπτρίζει το τέλος μιας προσωπικής “εποχής” για τον καθέναν ξεχωριστά.
 
Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης και εκ των πρωταγωνιστών Χρήστος Λύγκας: Το Γράφημα του Robert Lepage μοιάζει σαν ένα παιχνίδι αντανακλάσεων της έννοιας της  αλήθειας. Άραγε μήπως το θέατρο, η ερωτική πράξη, τα  παιχνίδια  εξουσίας, μια δολοφονία, ο πολιτικός τεμαχισμός μιας πόλης, μια αυτοψία, μια διάλεξη, μια ανάκριση, μια ταινία, μια πρόβα έχουν σαν κοινό παρονομαστή την ιδέα της αναπαράστασης! Κι έτσι γράφουμε την ιστορία μέσα από μικρές αναπαραστάσεις με αρχή και τέλος.

Το “Γράφημα” γράφτηκε το 1997 και γνώρισε μια  επιτυχημένη πορεία σε καναδικές και βρετανικές θεατρικές σκηνές. Πρόκειται για ένα έργο που συνδυάζει τη ρεαλιστικότητα και τη σωματοποίηση πάνω στη σκηνή των έντονων συναισθημάτων των ηρώων του με την έντονη χρήση video art στη διάρκεια της παράστασης.
 
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Χρήστος Λύγκας
Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη
Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Λύγκας, Αντιγόνη Δρακουλάκη, Βασίλης Μαργέτης
Κοστούμια/ διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Γιάννης Μετζικώφ
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Σταύρος Γασπαράτος
Video art: Βάνα Κωσταγιόλα
Κινησιολογία: Ζωή Χατζηαντωνίου
Φωτογραφίες παράστασης: Χρήστος Χατζηιωάννου

Παίζουν: Χρήστος Λύγκας, Αντιγόνη Δρακουλάκη, Βασίλης Μαργέτης

Διεύθυνση
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα

Τηλέφωνο
210 3418 550

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Robert Lepage, Marie Brassard
Σκηνοθεσία: Χρήστος Λύγκας


Παίζουν: Χρήστος Λύγκας, Αντιγόνη Δρακουλάκη, Βασίλης Μαργέτης

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b