MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
13
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Δεν λογοκρίνει μόνο η ΕΡΤ – Στην Αυστρία κάλυψαν τα “απόκρυφα” ανδρών σε αφίσες!

Ενώ στην Ελλάδα το “κόψιμο” του ομοφυλόφιλου φιλιού από τη ΝΕΤ στη σειρά “Downton Abbey” προκάλεσε αντιδράσεις από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης, στην Αυστρία ήταν οι πολίτες, και όχι ένας δημόσιος φορέας, που αντέδρασαν συντηρητικά απέναντι σε εικόνες-“ταμπού”. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι της Βιέννης σοκαρίστηκαν μπροστά στο θέαμα που παρουσίαζαν οι αφίσες για την έκθεση “Nackte Manner” (“Γυμνοί Άνδρες”) του μουσείου Leopold, επειδή σε αυτές το ανδρικό σώμα παρουσιαζόταν γυμνό σε “full frontal” οπτική γωνία.

Monopoli Team

“Γίναμε αποδέκτες πάρα πολλών παραπόνων”, αναφέρει ο εκπρόσωπος του μουσείου, Klaus Pokorny, και συνεχίζει: “Δεν περιμέναμε ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι θα αναστατώνονταν ή θα θύμωναν σε σημείο που να φοβόμαστε για την ασφάλεια της έκθεσης και των επισκεπτών της. Πολλοί μας είπαν ότι ήθελαν, ή έπρεπε, να προστατέψουν τα παιδιά τους. Μερικοί προειδοποίησαν ότι αν δεν καλύπταμε τα επίμαχα σημεία, θα πήγαιναν οι ίδιοι και θα τα έβαφαν για να τα καλύψουν. Κάποιος μάλιστα το ‘πε και το ‘κανε. Δεν είμαστε και πολύ ευτυχείς με όλο αυτό που έγινε, γιατί πάντα ελπίζεις ότι έχουμε κάνει πρόοδο, αφού ζούμε στον 21ο αιώνα”, κατέληξε ο Κος Pokorny.

Το μουσείο τελικά αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με την απαίτηση των πολιτών και φρόντισε να καλύψει τα ανδρικά γεννητικά όργανα στις μεγάλου μεγέθους αφίσες που είχαν αναρτηθεί σε δημόσιο χώρο. Τις περισσότερες αντιδράσεις είχε προκαλέσει μια αφίσα στην οποία τρεις ποδοσφαιριστές διαφορετικού χρώματος πόζαραν ανφάς φορώντας μόνο τις κάλτσες και τα παπούτσια τους.

Όσον αφορά στο καθαρά καλλιτεχνικό μέρος, η έκθεση, που περιλαμβάνει περίπου 300 έργα και θα διαρκέσει ως τις 28 Ιανουαρίου, παρουσιάζει απεικονίσεις του ανδρικού σώματος μέσα από διάφορες μορφές τέχνης, από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, παράλληλα με σχετικές αναφορές από την τέχνη της αρχαίας Ελλάδας και της Αιγύπτου, αλλά και από την εποχή της Αναγέννησης. Στόχος είναι να δοθεί μια περιεκτική εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το ανδρικό σώμα η Τέχνη στο πέρασμα του χρόνου, κάτι που μέχρι τώρα είχε παραβλεφθεί ως συνεκτική απόπειρα, σε σύγκριση με την ευρεία ενασχόληση με το γυναικείο σώμα. Στην έκθεση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και έργα πολύ γνωστών καλλιτεχνών όπως των Paul Cezanne, Andy Warhol, Louise Bourgeois, Pierre & Gilles, Jean Cocteau, Egon Schiele κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση και φωτογραφίες, στο επίσημο site του Μουσείου Leopold.

Επιμέλεια: Αργυρώ Σταυρίδη


Περισσότερα από Περίεργα
VIMA_WEB3b