MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κοινωνικό

Μέσα από τον σπασμένο καθρέφτη του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στο θέατρο Σημείο

Το Θέατρο Σημείο παρουσιάζει στον καινούργιο χώρο του (στο παλαιό Απλό Θέατρο) για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το θεατρικό έργο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν “Μέσα από τον Σπασμένο Καθρέφτη”.

author-image Μαίρη Ρετσίνα

Το  «Μέσα από το Σπασμένο Καθρέφτη» (1961) είναι η πρώτη ταινία της “Τριλογίας της Πίστης” του Σουηδού σκηνοθέτη Ingmar Bergman. Πρόκειται για μια λεπτομερή εξέταση της φύσης της πίστης του ανθρώπου  θέτοντας μια σειρά  φιλοσοφικών  ερωτημάτων που δεν απαντώνται ποτέ ευθέως. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης εξηγεί ότι μέσω αυτής της ταινίας προσπάθησε να παραθέσει μια απλή υπερβατική σκέψη: “Ο Θεός είναι η αγάπη και η αγάπη είναι ο Θεός. Ένας άνθρωπος που περιβάλλεται από αγάπη περιβάλλεται ταυτόχρονα κι από τον Θεό”. Ο Bergman ομολογεί επίσης ότι το έργο  αντικατοπτρίζει τη δική του κακή και βασανισμένη σχέση με τον Θεό.

Tο θέμα του Μπέργκμαν δεν είναι η ύπαρξη καθεαυτή, αλλά εμείς ως ηθικά όντα του 20ου αιώνα: οι βαθύτερες, ουσιαστικότερες και πιο αληθινές πτυχές μας και το μήνυμα που αντλούμε για τη ζωή μας όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αλήθεια.

Ο στόχος του είναι η αποκόμιση ενός ουσιαστικού πορτρέτου, μιας εικόνας του ανθρώπου με την καρδιά του να πάλλεται εκτεθειμένη, μιας απεικόνισης του καθενός από μας, όταν πάψουν να μας προστατεύουν οι αυταπάτες, οι υπεκφυγές και τα ψέματα.

Αυτή η διαδικασία επικέντρωσης στην ουσία μας παρέχει ένα καθρέφτη, μέσα στον οποίο μπορούμε να δούμε τους αληθινούς εαυτούς μας, πρόσωπο με πρόσωπο. Πρόκειται για ένα έργο που θυμίζει αρχαία ελληνική τραγωδία χωρίς κάθαρση. Ενα έργο που μιλάει για μια δυσλειτουργική οικογένεια μέσα από τη πίστη, την ενοχή, την απελπισία, την σεξουαλική καταπιεση, θέματα σημερινά και γνώριμα. Βαθιά ανθρώπινο το έργο του Μπέργκμαν μας μιλάει για τον αληθινό εαυτό μας.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Ιωάννα Μακρή, Νίκος  Διαμαντής
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνικά-κοστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργίου
Μουσική: Λευτέρης  Βολάνης, Χαράλαμπος  Θεοχάρης
Φωτισμοί: Κατερίνα Παπαδάκου

Παίζουν
Σταύρος Γιαννακόπουλος
Νίκος Διαμαντής
Ελένη Ζαραφίδου
Αυγουστίνος Ρεμούνδος

Διεύθυνση
Χαριλάου Τρικούπη 4

Τηλέφωνο
2109229579

Την περίοδο των γιορτών θα δωθούν 2 επιπλέον παραστάσεις την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012 & την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013 στις 21:15


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
Σκηνοθεσία: Ιωάννα Μακρή , Νίκος Διαμαντής


Παίζουν: Σταύρος Γιαννακόπουλος, Νίκος Διαμαντής, Ελένη Ζαραφίδου, Αυγουστίνος Ρεμούνδος

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b