MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Κι όμως! Οι γυναίκες φορούσαν καυτά σουτιέν και στον Μεσαίωνα!

Οι σκοτεινοί χρόνοι δεν ήταν τόσο σκοτεινοί στον χώρο των γυναικείων εσωρούχων, όπως ανακαλύπτουν οι ιστορικοί στην Αυστρία. Συγκεκριμένα, τέσσερις γυναικείοι στηθόδεσμοί της περιόδου του Μεσαίωνα ανακαλύφθηκαν σε αυστριακό κάστρο, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Ινσμπρουκ. Αυτό ανατρέπει όλα όσα ήξεραν οι ιστορικοί για τα εσώρουχα των γυναικών, καθώς πιστευόταν ότι το σουτιέν ήταν ανακάλυψη του 19ου αιώνα.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η ανακάλυψη είχε γίνει ήδη από το 2008, αλλά ήταν τόσο δύσκολο να πιστέψουν ότι τα εσώρουχα αυτά πήγαιναν τόσο πίσω χρονολογικά, που έπρεπε να γίνει η χρονολόγηση των ευρημάτων με άνθρακα ώστε να βεβαιωθούν ότι είναι της μεσαιωνικής περιόδου.

Οι ιστορικοί θεωρούν επαναστατική αυτή τους την ανακάλυψη, καθώς αποδεικνύεται ότι ο στηθόδεσμος είχε ήδη φορεθεί για εκατοντάδες χρόνια προτού αντικατασταθεί από τους δύσκαμπτους κορσέδες, παρότι έως σήμερα θεωρούσαμε ότι αποτελεί εφεύρεση των τελευταίων 100 ετών.

Όπως δηλώνουν οι αρχαιολόγοι, τα 4 σουτιέν δεν ήταν μόνο λειτουργικό, αλλά και αισθησιακά. Οι στηθόδεσμοι ήταν περίπλοκα διακοσμημένοι με δαντέλα και άλλα διακοσμητικά στοιχεία, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχαν ως στόχο και την ερωτική πρόκληση του μνηστήρα. Πάντως, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, το από κάτω των μεσαιωνικών κυριών δεν πρόκειται να βρεθεί, πολύ απλά γιατί οι γυναίκες εκείνης της περιόδου δεν φορούσαν τίποτα κάτω απο την φούστα.

“Οι γυναίκες δεν φορούσαν τίποτε κάτω από τις φούστες τους, τότε. Το σλιπ θεωρούνταν σύμβολο της ανδρικής κυριαρχίας και εξουσίας”, τονίζει η η αρχαιολόγος Βεατρίκη Νουτζ. Μεσαιωνικά σχέδια μάλιστα δείχνουν συχνά έναν άνδρα και μια γυναίκα να μάχονται για ένα ζευγάρι εσώρουχα, μια συμβολική μάχη για το «ποιος φοράει τα παντελόνια» στην οικογένεια. Βέβαια, τα εσώρουχα αυτά ήταν σλιπάκια. Αν μάχονταν τα ζευγάρια στις ζωγραφιές για έναν στηθόδεσμο, θα έπρεπε να ανησυχήσουμε αρκετά για τον ανδρισμό των Μεσαιωνικών αρσενικών.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
Σχετικά Θέματα
Ιστορίες
Bella Ciao #41: Στην Αθήνα, αν δεν κάνεις project, είναι σαν να μην υπάρχεις
Art & Culture
Γιατί ανυπομονούμε για τα press tours της Zendaya – ίσως πιο πολύ από τις ταινίες της
Επίκαιρα
Stop scrolling: Εβδομάδα με Oscars, Παπαϊωάννου Χ Rosalia και (μονίμως) πόλεμο
Σαν σήμερα
Η ποίηση μέσα από τα μάτια (και τους στίχους) των μεγάλων μας ποιητών
Επίκαιρα
NielsenIQ: Οι Έλληνες καταναλωτές ανησυχούν για αυξήσεις τιμών και ελλείψεις βασικών αγαθών
Επίκαιρα
Κακοκαιρία και λασποβροχή σε όλη την Ελλάδα – Ο καιρός τις επόμενες μέρες
Επίκαιρα
Τέμπη: Έναρξη της δίκης στις 23 Μαρτίου – Κάλεσμα συγγενών για μαζική παρουσία
Art & Culture
Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης στήνει ένα «Escape Room» στη Biennale της Βενετίας
Επίκαιρα
Εκατοντάδες ζητούν (και φέτος) τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Μπιενάλε της Βενετίας
Art & Culture
Η *Θεσσαλονίκη* τη Νύχτα: Φεστιβαλικά ποτά και εκρηκτικά live
Επίκαιρα
4ήμερη εργασία και car pooling: Χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας προωθούν μέτρα για την ενεργειακή κρίση
Επίκαιρα
Χωρίς ταξί η χώρα: Πανελλαδική απεργία όλη την εβδομάδα