MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ελύτης-Λοΐζος: “Φτύνουν” Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ από τον τάφο!

Η σύντροφος του Οδυσσέα Ελύτη, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ακολουθεί το παράδειγμα της κόρης του Μάνου Λοΐζου. Όπως η Μυρσίνη Λοΐζου τον Ιούνιο του 2011 είχε ζητήσει να μην χρησιμοποιείται το “Καλημέρα Ήλιε” από τις συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ, έτσι και η κ. Ηλιοπούλου εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι στο τηλεοπτικό σποτ της ΝΔ υπάρχει μία φωτογραφία του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και στίχοι από το έργο του «Ήλιος ο Πρώτος».

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η σύντροφος του Οδυσσέα Ελύτη ζητεί να αποσυρθεί η φωτογραφία του, τονίζοντας ότι «η ποίηση, το ήθος και η σκέψη του Ελύτη αποτελούν εθνικό κεφάλαιο υψίστης σημασίας και όχι ιδιοκτησία κανενός κόμματος».

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή της προς τα μέσα ενημέρωσης, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου αναφέρει:

«Με λύπη μου είδα φωτογραφία του Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και απόσπασμα από την ποίησή του να χρησιμοποιείται σε πολιτική διαφήμιση. Έχοντας την ευθύνη του έργου του και τιμώντας τη μνήμη και τις αρχές του ζητώ την άμεση απόσυρση. Η ποίηση, το ήθος και η σκέψη του Ελύτη αποτελούν εθνικό κεφάλαιο υψίστης σημασίας και όχι ιδιοκτησία κανενός κόμματος. Ας δείξουμε σεβασμό. ‘Την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τ’αγάλματα!’».

Όπως δήλωσε η κ. Ηλιοπούλου στα Νέα, «δεν πρόκειται να προχωρήσω σε ασφαλιστικά μέτρα, δεν θα είχε νόημα αφού οι εκλογές διεξάγονται την Κυριακή. Εξάλλου το ζήτημα που δημιουργήθηκε είναι πρωτίστως ουσιαστικό και ηθικό, όχι νομικό».

Η Νέα Δημοκρατία πάντως χτες το βράδυ δεν απέσυρε το σποτ, το οποίο συνέχισε να παίζεται στην τηλεόραση, με τον Αντώνη Σαμαρά να θυμάται τον Ελύτη, λέγοντας «τι ακριβώς εννοούσε ο Ελύτης, όταν έγραφε για τον ελληνικό λαό». Στη συνέχεια ακούγονται οι στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη:

«Κι ας μας φωνάζουν αεροβάτες
Φίλε μου όσοι δεν ένιωσαν ποτέ με τι
Σίδερο με τι πέτρες τι αίμα τι φωτιά
Χτίζουμε ονειρευόμαστε και τραγουδούμε!»

Η φωτογραφία που έχει χρησιμοποιηθεί είναι από την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στις 10 Δεκεμβρίου 1979.

Η περίπτωση της κ. Ηλιοπούλου δεν είναι η μοναδική, στην οποία κληρονόμοι πνευματικών δικαιωμάτων σημαντικών δημιουργών απαιτούν το έργο τους να μην χρησιμοποιείται από τα μεγάλα κόμματα. Θυμίζουμε ότι με την ανοιχτή επιστολή της στον Γ. Παπανδρέου και το σύνολο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η κ. Μυρσίνη Λοΐζου απαγορεύει στο κυβερνών κόμμα να χρησιμοποιεί το έργο του πατέρα της και άρα και το συγκεκριμένο τραγούδι.

Γράφει χαρακτηριστικά η κόρη του Μάνου Λοΐζου μεταξύ άλλων: “Το τραγούδι αυτό καλημερίζει τον Ήλιο, την ελπίδα, την αλληλεγγύη, και την προσμονή ενός ολόκληρου Λαού, για Δημοκρατία και Ελευθερία. Εσείς όμως, είστε υπεύθυνοι για την πιο βαθιά, πνευματική, αξιακή, ηθική, και πολιτισμική καταχνιά που θα μπορούσε να έχει ποτέ αυτός ο τόπος. Ως εκ τούτου, σας απαγορεύω ρητά και κατηγορηματικά, να χρησιμοποιείτε έργο ή μέρος του έργου του Μάνου Λοΐζου, σε οποιαδήποτε κομματική σας εκδήλωση ή δραστηριότητα. Βέβαια ίσως να απαντήσετε ότι το έργο του Μάνου Λοΐζου ανήκει στον Λαό.

Βλέπουμε ότι στην μεταμνημονιακή Ελλάδα τα δύο μεγάλα κόμματα πλέον έχουν δημιουργήσει μεγάλη αντιπάθεια στον ελληνικό λαό. Κι έτσι πολλοί καλλιτέχνες ή κληρονόμοι τους δεν θέλουν η πολιτιστική τους παράδοση να ταυτίζεται με προεκλογικές συγκεντρώσεις και σποτ. Αυτό είτε γιατί οι καλλιτέχνες θέλουν να δείχνουν πιο απολιτίκ (από το α-πολιτικός), ή πιο απελατίκ (αποστρεφόμενοι δηλαδή τις πελατειακές σχέσεις, που στήνουν τα κόμματα εξουσίας). Γεγονός είναι πάντως ότι το να ταυτίζεσαι πλέον με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς στην κοινή γνώμη, για την μνήμη σημαντικών δημιουργών, όπως ο Λοΐζος και ο Ελύτης.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b