MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μουσείο γδύνει τους επισκέπτες του!

Κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Σίντνεϊ της Αυστραλίας θα γδύνει όσους το επισκέπτονται. Συγκεκριμένα, από τις 27 έως τις 29 Απριλίου, όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν την έκθεση του πρωτοποριακού εικαστικού καλλιτέχνη Stuart Ringholt, θα πρέπει να βγάλουν τα ρούχα τους για να μπουν μέσα.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Σύμφωνα με το concept των οργανωτών της έκθεσης, γυμνός καταλαβαίνεις την τέχνη καλύτερα. Καθώς είσαι κι εσύ χωρίς ρούχα, αφαιρείται το στοιχείο της ηδονοβλεψίας, αφού από υποκείμενό της, γίνεσαι και αντικείμενο. Πάντως, επιτρέπεται να εισέρχονται στην έκθεση του αυστραλέζικου μουσείου αυστηρά μόνο ενήλικες και οι ώρες της έκθεσης αυτής ξεκινούν μετά το πέρας της κανονικής λειτουργίας του Μουσείου.

Αυτός ο μουσειακός γυμνισμός είναι από τα σημεία των καιρών. Αφενός βοηθάει τη διαφήμιση του καλλιτεχνικού γεγονότος, από την άλλη αποκαλύπτει τη γυμνή αλήθεια- μια μεταφορά που αρέσει σε αρκετούς καλλιτέχνες και την έχουν πάρει πολύ τοις μετρητοίς.

Όσον αφορά την θεωρία του Μποντριγιάρ περί φετιχοποίησης του ανθρώπινου σώματος τις τελευταίες δεκαετίες ως κύριο χαρακτηριστικό του μεταμοντερνισμού, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι τέτοιο. Περισσότερο γίνεται από-φετιχοποίηση του σώματος, καθώς δεν έχουμε στυλιζάρισμα, ωραιοποίηση ή photoshop, αλλά απλούς θεατές, με καθημερινά σώματα, που γδύνονται και γίνονται έτσι κομμάτι του εικαστικού περιβάλλοντός του Μουσείου και του καλλιτέχνη Stuart Ringholt.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b