MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

The Angeleye’s Project: “Το ‘από στόμα σε στόμα’ έχει πλέον τεράστια δύναμη”!

Δύο νέα παιδιά που ομορφαίνουν μουσικά με τα live των σχημάτων τους τα βράδια στην πόλη, κυκλοφορούν σε λίγες μέρες το cd-καρπό της συνεργασίας τους και μας μιλούν για το πώς είναι να προωθείς τη δουλειά σου υπό τις σημερινές επικρατούσες συνθήκες στο εγχώριο μουσικό τοπίο.Συνέντευξη στην Αργυρώ Σταυρίδη

Monopoli Team

Αν μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι συνθήκες στη χώρα μας δεν ήταν ό,τι καλύτερο για τους νέους καλλιτέχνες που επιθυμούσαν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ένα ευρύτερο κοινό χωρίς να εμφανιστούν σε κάποιο τηλεοπτικό talent show, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, είναι ακόμα πιο δύσκολο να βρουν οικονομικούς πόρους και να «πετύχουν», ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τον καθένα. Θέλοντας να αναδείξουμε τους προβληματισμούς αλλά και τους στόχους που μπορεί να έχει σήμερα ένας «πρωτοεμφανιζόμενος» καλλιτέχνης που ασχολείται με την μουσική, μιλήσαμε με τον τραγουδοποιό Άγι Αγγελομάτη από το συγκρότημα Ένα Βήμα Μπροστά, και την τραγουδίστρια Αλκμήνη Χατζηνάσιου των Sweet Delay. Οι δυο τους, άλλοτε μαζί και άλλοτε ξεχωριστά με τα σχήματά τους, βάζουν τη δική τους πινελιά στο τοπίο που λέγεται «τα live της πόλης», ενώ συνεργάζονται και στο άλμπουμ “For You”, υπογράφοντας ως “The Angeleye’s Project”, το οποίο θα κυκλοφορήσει μέσα στην Άνοιξη.
 

Τι ακριβώς είναι το “The Angeleye’s Project”; Ένα μουσικό σχήμα της παρούσας στιγμής, ή κάτι που σκοπεύετε να εξελίξετε;

Α.Α.: Το project αυτό είχε να κάνει με ένα όνειρο δικό μου να εκδώσω τα αγγλόφωνα κομμάτια που έχω γράψει από μικρός έως τώρα. Το να κάνεις έναν δίσκο στην Ελλάδα είναι δύσκολο από οικονομικής πλευράς, και τώρα που η δουλειά μας με τους Ένα Βήμα Μπροστά έχει πάρει μια σταθερή και επιτυχημένη πορεία, βρήκα την ευκαιρία να το κάνω χωρίς άγχος και χωρίς να νιώθω πίεση να κάνω κάτι που θα πρέπει αναγκαστικά «να πιάσει». Είναι στην ουσία μία δουλειά για μένα. Όσο για να την εξελίσσουμε, κατ’ εμέ τίποτα δεν γίνεται χωρίς να υπάρχει ένας βαθύτερος στόχος!

Για την ονομασία φαντάζομαι δεν χρειάστηκε το Google Translate…

Α.Α.: (γέλια) Ναι, έχει να κάνει με το επώνυμό μου που είναι «Αγγελομάτης», αλλά και με κάτι που λίγοι έχουν ακούσει. Επειδή στον δίσκο αυτό τα κομμάτια «κατηγορούν» διάφορα άτομα της προσωπικής μου ζωής και μοιραία βγάζει μια πικρία, νιώθω λίγο κακός, και αν θυμάστε τον κακό από την ταινία «ο καλός ο κακός και ο άσχημος»… τον έλεγαν “Angeleye”!

Τι καινούργιο ή διαφορετικό πιστεύετε ότι παρουσιάζετε σε μια κορεσμένη μουσική βιομηχανία;

Α.Α.: Ξέρετε, δεν πιστεύω σε αυτή την ερώτηση. Τι καινούργιο κάνετε εσείς στον τομέα σας. Τίποτα. Όλοι τη δουλειά μας κάνουμε. Και το λέω με πλήρη καλοσύνη και χιούμορ. Όταν γράφω, δεν προσπαθώ να φέρω κάτι καινούργιο. Ο δίσκος είναι γεμάτος επιρροές από ήδη επιτυχημένα πράγματα. Αν ακουστεί και ο κόσμος βρει κάτι το φρέσκο σε αυτή τη δουλειά, έχει καλώς! Πάντως έχει στοιχεία κάντρι, που στην Ελλάδα πιστεύω ταιριάζει!

Γιατί αγγλόφωνος στίχος; Πιστεύετε ότι στις συνθέσεις σας δεν ταιριάζουν τα ελληνικά;

Α.Α.: Ειλικρινέστατα όλα τα κομμάτια γράφτηκαν απότομα και σε φορτισμένες στιγμές και σίγουρα τυχαία. Βγήκε έτσι. Δεν υπάρχει κάτι βαθύτερο. Πάντως προσωπικά πιστεύω στον ελληνικό στίχο και το αποδεικνύει η αφιέρωση όλης μου της ζωής στους Ένα Βήμα Μπροστά.
 

Η μουσική του “For You” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως indie road music, με ένα φιλικό προς το «μέσο αφτί» στυλ. Στοχεύετε σε ένα συγκεκριμένο κοινό ή επιθυμείτε να προσεγγίσετε μια ευρύτερη βάση;

Α.Α.: Όχι, στόχος δεν υπήρχε. Ομολογώ όμως πως στην παραγωγή φροντίσαμε να έχουμε πιο εμπορικό ήχο. Αυτό νομίζω γίνεται μοιραία αν θες να έχεις μία άλφα απήχηση. Από κει και πέρα πιστεύω πως τα γυναικεία φωνητικά και το όλο συνθετικό στυλ σε οδηγούν να θες να ακούσεις τα κομμάτια αυτά οδηγώντας!

Κάνετε «παρεΐστικα» live σε διάφορους χώρους στην Αθήνα. Πόση δύναμη πιστεύετε πως έχει σήμερα στη χώρα μας το «από στόμα σε στόμα» αναφορικά με την προώθηση πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών και σχημάτων;

Α.Α.: Τεράστια! Απλώς θέλει πολλή δουλειά και υπομονή. Η Αλκμήνη είναι μια συνεργάτιδα που ξέρει να το κάνει αυτό. Προσωπικά ζω από τους Ένα Βήμα Μπροστά και η επιτυχία τους ήρθε αποκλειστικά με το «από στόμα σε στόμα» μέχρι να ακουστεί η μουσική μας στο ραδιόφωνο και να ξεφύγει το θέμα περισσότερο.

Α.Χ.: Η μουσική στην Ελλάδα περνάει τη δική της κρίση, αναμφίβολα. Όμως η δυναμική της προώθησης μιας δουλειάς μέσω της προφορικής διαφήμισης και διάδοσης παραμένει ζωντανή. Ειδικά τώρα που ο κόσμος επιλέγει το μέρος όπου θα διασκεδάσει, καθώς τα οικονομικά του δεν του επιτρέπουν να «ρισκάρει», το «από στόμα σε στόμα» λειτουργεί πολύ πιο έντονα και αποτελεσματικά.

 
Στα live σας ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος καταλαμβάνουν οι διασκευές. Αυτό συμβαίνει για να είναι πιο δελεαστικό να έρθει να σας ακούσει το κοινό που επιζητά και κάτι γνώριμο, ή επειδή το θεωρείτε αναπόσπαστο μέρος της μουσικής σας υπόστασης;

Α.Α.: Νομίζω είναι και τα δύο, αλλά είναι κυρίως πρακτικό. Όταν ο δίσκος σου έχει 8 κομμάτια πώς να κάνεις και αλλιώς. Θα ήταν άδικο να παίζαμε 8 κομμάτια και να πηγαίναμε σπίτι μας (γέλια). Σοβαρά τώρα… οι διασκευές παίζουν το ρόλο τους. Αν κάνεις μία όμορφη παράσταση με ωραίο πρόγραμμα και ο κόσμος φύγει χαρούμενος, τότε αυτομάτως συμπαθεί και το δικό σου υλικό. Το νιώθει μέρος του προγράμματος και δεν το αγνοεί!

Το μουσικό μέρος του “For You” είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας τριών ανθρώπων, του Άγι Angeleye (κιθάρα, μπάσο, ντραμς, keyboards), του Δημήτρη Λιόλιου (κιθάρα, ντραμς, keyboards), και της ερμηνεύτριας Αλκμήνης Χατζηνάσιου. Πόσο καιρό ετοιμαζόταν το cd και πώς εξελίχθηκε η συνεργασία σας;

Α.Α.: Έγιναν όλα τόσο γρήγορα και όμορφα. Είχα στο μυαλό μου να ξεκινήσω ηχογραφήσεις με τον Δημήτρη που είναι φίλος καιρό και εξαιρετικός παραγωγός, και έψαχνα τη φωνή του δίσκου μου. Ενώ ακόμα δεν είχα ξεκαθαρίσει στο μυαλό μου αν ήθελα αντρικά ή γυναικεία φωνητικά, έτυχε ν’ ακούσω σε μια συναυλία την Αλκμήνη, την οποία δεν γνώριζα ως τότε. Όπως καταλαβαίνεις… έδεσε αμέσως! Το cd δεν μας πήρε καιρό, γιατί είχα κάνει αρκετή δουλειά στο post production και ήξερα ακριβώς τι ήθελα να κάνουμε στο studio. Το αστείο είναι ότι είχαμε βάλει ένα πλάνο χρόνου που προέβλεπε ότι η Αλκμήνη -σύμφωνα με τη λογική πάντα- θα χρειαζόταν μία βδομάδα για το κάθε κομμάτι. Ε… τελικά χρειάστηκε μία μέρα για δύο κομμάτια! (γέλια).

Τι μουσικές και συναισθηματικές ιδιαιτερότητες είχε η αποστολή να ερμηνευτούν από ένα τρίτο πρόσωπο, την Αλκμήνη δηλαδή, τα τραγούδια του “For You”, που απευθύνονται προσωπικά σε διάφορα πρόσωπα της ζωής του δημιουργού τους;

Α.Χ.: Νομίζω πως είναι περισσότερο πρόκληση παρά ιδιαιτερότητα το να ερμηνεύεις κομμάτια τα οποία απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν έχεις γνωρίσει και που έχουν παίξει τόσο σημαντικό ρόλο στη ζωή κάποιου άλλου. Αφού λοιπόν ο δημιουργός σου μιλήσει για τα κομμάτια του, σου μεταφέρει την ατμόσφαιρα και την κατάσταση που τον ώθησε να τα γράψει, τότε εσύ προσπαθείς να βρεθείς συναισθηματικά κοντά σε ένα παρόμοιο βίωμα ώστε να αποδώσεις καλύτερα αυτό που σου ζητά. Μουσικά τώρα… τα πράγματα δεν αλλάζουν και πολύ. Το συναίσθημα μπορεί να αποδοθεί σε οποιοδήποτε είδος μουσικής και απλώς εσύ προσαρμόζεσαι ερμηνευτικά ανάλογα με τις απαιτήσεις είτε του δημιουργού είτε του ίδιου του είδους.

Σχεδόν σε όλα τα τραγούδια του άλμπουμ, οι στίχοι αναφέρονται σε δάκρυα (tears). Από πού πηγάζει αυτή η -επιφανειακή τουλάχιστον- μελαγχολία;

Α.Α.: Δυστυχώς η ευτυχώς όλα τα κομμάτια γράφτηκαν για άτομα που ή πλήγωσα ή με πλήγωσαν. Σημειωτέον, όχι μόνο άτομα της προσωπικής μου ζωής, αλλά και της οικογένειάς μου… Μοιραία η λέξη αυτή βγαίνει γιατί ανήκε εκείνες τις στιγμές στο καθαρά πρακτικό κομμάτι. Τέλος καλό, όλα καλά. Με όλα αυτά τα άτομα έχω ακόμα σχέσεις και έχουν ακούσει τον δίσκο.

Έχετε ήδη κάνει ένα βίντεοκλιπ για το κομμάτι του cd, “Bus of dreams”. Τι προσπαθήσατε να βγάλετε προς τα έξω με την συγκεκριμένη οπτικοποίηση; Δεδομένου ότι δεν σας στηρίζουν «κολοσσοί», το αποτέλεσμα θα ήταν έτσι κι αλλιώς το ίδιο, ή κάνατε συμβιβασμούς λόγω περιορισμένου μπάτζετ;

Α.Α.: Προσωπικά έχω δει χειρότερα βίντεο από διασήμους να παίζουν στο Mad. Επίσης πιστεύω πως η εικόνα παίζει τον ρόλο της. Είναι καλό να έχεις μία συνολική δουλειά. Όσο για το μπάτζετ… κινούμαστε με ό,τι έχουμε και δυστυχώς είναι δύσκολα! Όπως και να ’χει, εμείς το διασκεδάσαμε άπειρα και εν τέλει θεωρώ πως αυτό είναι και το νόημα!

Την Αλκμήνη και τον Άγι μπορείτε να τους δείτε και να τους ακούσετε ζωντανά, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του “The Angeleye’s Project”, κάθε Τετάρτη στο Fubar (Κηφισίας 244 και Παπαδιαμάντη 2, Κηφισιά, 2108019504).

Τα κομμάτια του “For You”, μπορείτε να τα ακούσετε στη σελίδα του The Angeleye’s Project στο Facebook.

Οι Sweet Delay στο Facebook

Οι Ένα Βήμα Μπροστά στο Facebook

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b