MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Εφηβικό Θέατρο

Ρωμαίος+Ιουλιέττα (teen spirit)

Ένα ροκ παραμύθι για εφήβους βασισμένο στο κλασικό κείμενο του William Shakespeare παρουσιάζεται στο θέατρο Θησείον σε σκηνοθεσία Νάντιας Φώσκολου.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΛΥΚΟΦΩΣ τον Ιανουάριο του 2009 εισήγαγε στην Ελλάδα για πρώτη φορά έναν θεατρικό θεσμό που απευθύνεται σε εφήβους, κατά τα πρότυπα του Youth Theater. Για τέταρτη θεατρική σεζόν, λοιπόν, και μετά από δύο πολύ επιτυχημένες παραστάσεις, το Chatroom του Έντα Γουόλς σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου και το Ρισπέκτ του Τζακ Θορν σε σκηνοθεσία Τζωρτζίνας Κακουδάκη, συνεχίζει αυτόν τον εξαιρετικά σημαντικό θεσμό σε όλη την Ευρώπη, το θέατρο αποκλειστικά για εφήβους, με το σπουδαίο κλασικό κείμενο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, ιδωμένο με τη ματιά των εφήβων, ροκ, νεανικό, σύγχρονο με όπλο τη σπουδαία γλώσσα του μεγαλύτερου των κλασικών και τη διαχρονική θεματική του.

Γιατί Ρωμαίος+Ιουλιέττα αποκλειστικά για εφήβους;
Γιατί οι έφηβοι αξίζει να επικοινωνήσουν με σπουδαία κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, να ακούσουν τη γλώσσα τους, να προβληματιστούν με τη θεματική τους και τέλος να γίνουν κοινωνοί και συμμέτοχοι σε ένα ολοκληρωμένο και πολύτιμο θεατρικό γεγονός.

Το Ρωμαίος και Ιουλιέττα με κέντρο τον πρώτο έρωτα μεταξύ δυο εφήβων θίγει μέγιστα θέματα του ανθρώπου, την αγάπη και το μίσος, τον πόλεμο και τη συναδέλφωση, τον έρωτα και την πλήρη αυταπάρνηση. Παράλληλα, θίγει θέματα που αφορούν άμεσα τον έφηβο. Τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα, τη φιλία, τη σχέση με τους γονείς, τη στάση απέναντι στην κοινωνία που του παραδίδεται από την προηγούμενη γενιά, την αρχή της ωρίμανσης με όλα τα δικαιώματα και τις ευθύνες που αυτή συνεπάγεται.

Η εταιρεία Λυκόφως και οι καλλιτεχνικοί συνεργάτες της, έχοντας αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία και σε συνεργασία πάντα με θεατροπαιδαγωγούς, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και την ευθύνη να επικοινωνήσει με τους νέους και να μιλήσει τη γλώσσα τους με μια θεατρική παράσταση που ως καλλιτεχνικό γεγονός αφορά τους πάντες, αλλά στην πραγματικότητα κλείνει το μάτι μόνο σε αυτούς.

Στο Ρωμαίος+Ιουλιέττα ο Σαίξπηρ αιχμαλωτίζει τον απόλυτο έρωτα πάνω στη γέννησή του, πριν την άμβλυνση που προκαλεί η πάροδος του χρόνου. Με όχημα τον σύνθετο σαιξπηρικό λόγο, αλλά και με τη συνδρομή τολμηρών αισθητικών μέσων, τα οποία «μιλούν» στην καρδιά των εφήβων σήμερα (όπως οι προβολές, η ροκ μουσική, ο σύγχρονος χορός), η παράσταση θα επιχειρήσει να παρακολουθήσει από κοντά τους ήρωες της ιστορίας-ύμνου στον εφηβικό –δηλαδή τον απόλυτο– έρωτα και να αναδείξει τα ζωντανά ερωτήματα που θέτει το έργο, τα οποία στρέφονται γύρω από έννοιες όπως η πίστη –ερωτική και άλλη–, η ενηλικίωση, η οικογένεια, η βία, η ανθρώπινη επικοινωνία, και πάνω απ’ όλα ο χρόνος.

Σύνοψη
Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέττα, μοναχοπαίδια ισχυρών οικογενειών που αλληλομισιούνται από παλιά, ερωτεύονται κεραυνοβόλα χωρίς να γνωρίζουν ο ένας την ταυτότητα του άλλου. Με τη συνδρομή των πιο κοντινών τους ανθρώπων, παντρεύονται αμέσως κρυφά. Όμως το μίσος που χωρίζει τις δύο οικογένειες παραμένει αγεφύρωτο, και, παρά το γεγονός ότι όλα τα πρόσωπα που περιβάλλουν τους δύο εραστές έχουν τις καλύτερες των προθέσεων, μία σειρά από λανθασμένες αποφάσεις και ατυχίες θα οδηγήσουν στη συμφιλίωση των δύο οικογενειών μόνο μετά τον θάνατο των δύο παιδιών, η πίστη των οποίων στον έρωτά τους δεν θα κλονιστεί ούτε για μια στιγμή.

Σημείωμα Σκηνοθέτη
Γιατί αυτό το έργο σήμερα; Το έργο μιλάει για τον απόλυτο έρωτα, και θέτει το ερώτημα αν αξίζει να πιστεύει κανείς σ’αυτόν, και να αγωνίζεται γι’αυτόν. Ο έρωτας του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας είναι ο πρώτος τους, και από τη στιγμή που τους χτυπάει κεραυνοβόλα, δίνονται κυριολεκτικά ολόψυχα ο ένας στον άλλον –και αγωνίζονται για τον έρωτά τους μέχρι θανάτου. Διευρύνοντας την ανάγνωση της ιστορίας των δύο εραστών σε σχέση με το σήμερα, το έργο μάς προκαλεί/προσκαλεί να αναρωτηθούμε αν αξίζει να πιστεύει κανείς όχι μόνο στον έρωτα αλλά στα ιδανικά γενικώς, και μέχρι ποιου σημείου μπορεί/πρέπει να φτάνει ο αγώνας μας γι’ αυτά. Η πίστη που δείχνουν ο Ρωμαίος και η Ιουλιέττα ο ένας στον άλλον, και άρα η πίστη τους στη δύναμη του ιδανικού του έρωτα, είναι νομίζουμε το μέγιστο ερώτημα που θέτει το έργο: μπορούμε σήμερα να πιστέψουμε στον έρωτα -και κατ’επέκταση στα ιδανικά γενικώς;
Νάντια Φώσκολου

Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης
Διασκευή–Σκηνοθεσία: Νάντια Φώσκολου
Σκηνικά: Δημήτρης Τάταρης
Κοστούμια: Χάρης Σουλιώτης
Χορογραφία: Βάσω Γιαννακοπούλου
Μουσική: Δημήτρης Παπαλάμπρου
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Video: ephos.gr
Βοηθός σκηνοθέτη: Ναταλία Κατσαρού
Οργάνωση εκπαιδευτικού προγράμματος: Αθηνά Μπερδέκα
Υπεύθυνος εκπαιδευτικού προγράμματος: Μαρίνα Μέργου, Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα

Στο βίντεο εμφανίζονται οι Μυρτώ Αλικάκη, Άκις Βλουτής, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Καλλιόπη Τζερμάνη, Κώστας Φλωκατούλας
Παραγωγή: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος-Λυκόφως ΑΜΚΕ

Παραστάσεις
Δευτέρα–Παρασκευή πρωινές παραστάσεις (κατόπιν συνεννόησης υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης παραστάσεων το απόγευμα και το Σαββατοκύριακο) .Ακολουθούν συναντήσεις με σχολεία κατόπιν συννενόησης. Υπεύθυνη επικοινωνίας: Αθηνά Μπερδέκα 210 7226347, 6944 960790, [email protected]

Πρόγραμμα Παραστάσεων Φεβρουαρίου
Σαββατο 4/2: 18.00
Σαββατο 11/2: 18.00
Κυριακη 19/2: 18.00
Σάββατο 25/2: 18.00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Παίζουν: Νίκος Μαυράκης, Μαρία Μπαγανά, Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Γιάννης Παναγόπουλος, Βασίλης Σαμπράκος, Στράτος Σωπύλης

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b