MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κοινωνικό

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ, μια περίπτωση ασθένειας

Το θέατρο Ακαδημία παρουσιάζει το δεύτερο δεκαήμερο Νοεμβρίου το έργο του Ρ.Β. Φασμπίντερ, τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ, σε μετάφραση Στέλιου Παυλίδη και σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου.

Monopoli Team

Η ιστορία εκτυλίσσεται στο φανταχτερά στολισμένο διαμέρισμα της πρωταγωνίστριας Πέτρας φον Καντ, στη Βρέμη. Η ηρωίδα είναι μία καυστική, εγωκεντρική γυναίκα, η οποία σε κάθε ευκαιρία κακομεταχειρίζεται την βοηθό της Μαρλένε. Ξαφνικά, μπαίνει στη ζωή της ένα 23χρονο μοντέλο το οποίο ερωτεύεται σφόδρα. Ο τρόπος που η Πέτρα αντιμετωπίζει τις ερωτικές, αλλά και συνολικά τις σχέσεις της είναι ξεκάθαρα “κτητικός”. Φέρεται στους ανθρώπους σαν να είναι κτήμα της. Επιθυμεί, αποκτά και απολαμβάνει, χωρίς να ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις επιθυμίες των άλλων. Ωστόσο, όταν έρθει η ώρα να αγαπήσει πραγματικά θα αποτύχει και θα μείνει μόνη της. Τότε μόνο θα αισθανθεί πώς είναι να σε πληρώνουν με το ίδιο νόμισμα.

Το έργο πραγματεύεται τα θέματα της ανυπαρξίας και της αποτυχίας του έρωτα, της ερωτικής σχέσης- εξάρτησης, της επιβολής και της υποτέλειας, προβλήματα που συναντάμε στη ζωή τόσο των ομοφυλόφιλων όσο και των ετεροφυλόφιλων. Ο προβληματισμός του είναι ασχέτως φύλου και σεξουαλικής ιδιαιτερότητας και προτίμησης, με σκοπό να αγγίξει και να συγκινήσει το πλήθος.

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρας φον Καντ( 1971) αποτελεί ένα μπαρόκ εικαστικά υπέρ- επεξεργασμένο θεατρικό έργο του Φασμπίντερ που τον επόμενο χρόνο έγινε και φιλμ. Περιγράφει με δύναμη κι εκφραστικότητα τον αποτυχημένο, εγωιστικό, αποκαρδιωτικό κι απελπισμένο έρωτα μιας σαραντάρας σχεδιάστριας μόδας για μια πολύ νεότερή της, αισθησιακή και υπολογίστρια κοπέλα. Η εγκατάλειψη της εκλεπτυσμένης, ώριμης γυναίκας από την άξεστη και συμφεροντολόγα νεαρή, την οδηγεί στην ψυχολογική και ηθική πτώση, στην εξαθλίωση και στο θρήνο. Ο Φασμπίντερ, επιλέγοντας για ηρωίδες του δυο ομοφυλόφιλες, μας μιλά για την αποτυχία και την οδύνη του έρωτα, για την αδυναμία του να υπάρξει και να ανθίσει.

Συντελεστές
Μετάφραση: Στέλιος Παυλίδης
Δραματουργική επεξεργασία- σκηνοθεσία: Νίκος Καραγέωργος
Σκηνικά: Αμαλία Θεοδωροπούλου
Κοστούμια: Αμίνα Χακίμ
Φωτισμοί: Γιώργος Σπηλιόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Χορογραφίες- κινησιολογία: Μανόλης Θεοδωράκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης, Πάνος Ποταμίτης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ
22/12, 21.15
23/12, 21.15
25/12 20.15
26/12. 21.15
29/12, 21.15
30/12, 21.15
1/1, 20.15
2/1, 21.15
5/1, 21.15
6/1, 21.15
7/1, 21.15
8/1, 20.15
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Ρ.Β. Φασμπίντερ
Σκηνοθεσία: Νίκος Καραγέωργος


Παίζουν: Αθηνά Τσιλύρα, Ειρήνη Ράπτη, Φαίη Τζήμα, Καρολίνα Κάρτερ, Κατερίνα Σιώζου,Εύη Κολιούλη, Άννα Ρουμπούλια, Δομνίκη Μητροπούλου

Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b