MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Νέο ελληνικό θέατρο και κράτος: συνάντηση… εκκρεμής

Μία βράβευση που παραμένει σε εκκρεμότητα, η -κατά τα συμφραζόμενα- χαμηλή ποιότητα των διαγωνισθέντων παιδικών έργων και η αύξηση των πιθανοτήτων να βλέπουμε στο εξής περισσότερα νέα ελληνικά έργα στο θέατρο, είναι οι παρα-ειδήσεις που προκύπτουν από την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού για τα Κρατικά Βραβεία Συγγραφής Θεατρικού Έργου για το έτος 2010. Μια ανακοίνωση που μας έβαλε ξανά σε σκέψεις για την προβληματική λειτουργία των κρατικών οργανισμών, θεσμών, επιτροπών, κ.λ.π., για την έλλειψη έργων επιπέδου που απευθύνονται σε παιδιά, αλλά και για την ανάγκη η -πολυπληθής αναλογικά- ελληνική θεατρική κοινότητα να παραγάγει πρωτότυπα νέα έργα ποιότητας, ώστε οι “δοκιμασμένες συνταγές” και το κλασικό ρεπερτόριο, που σε εποχές κρίσης δείχνουν να μονοπωλούν το θεατρικό πρόγραμμα, να μην εμποδίζουν τη θεατρική εξέλιξη και πολυφωνία.από την Αργυρώ Σταυρίδη

Monopoli Team

“Λόγω αδυναμίας ολοκλήρωσης των εργασιών της Επιτροπής, δεν απονέμονται βραβεία στον εν λόγω διαγωνισμό. Τα υποβληθέντα έργα στον διαγωνισμό αυτό, θα αξιολογηθούν χωρίς νέα αίτηση, από την αντίστοιχη Επιτροπή του διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί το 2012”: το απόσπασμα αυτό από την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, αναφέρεται στον Διαγωνισμό Κρατικού Βραβείου για νέους θεατρικούς συγγραφείς, ο οποίος “μεταφέρεται” στο επόμενο έτος, λόγω του προαναφερθέντος κωλύματος, το οποίο, ωστόσο, δεν πληροφορούμαστε πού ακριβώς οφείλεται.

Εκτός από τα παραπάνω, η ανακοίνωση μας πληροφορεί ότι η προσπάθεια αναβάθμισης του θεσμού των Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου ενισχύεται μέσω της διασύνδεσής του με τον θεσμό των θεατρικών επιχορηγήσεων και μέσα από τα νέα Προγράμματα Στήριξης της Θεατρικής Τέχνης. Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση,  διερευνώνται ήδη, σε συνεργασία με τους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές των Κρατικών Σκηνών, τρόποι στενότερου συσχετισμού των Κρατικών Βραβείων με αυτές.

Όσο για τα βραβεία που κατέστη δυνατό να απονεμηθούν, αυτά έχουν ως εξής:

Α. Διαγωνισμός Κρατικού Βραβείου συγγραφής θεατρικού έργου:

• το Α΄ Βραβείο στην Καρίνα Ιωαννίδου

Για το έργο της: «Τζοκόντα versus Ντα Βίντσι» που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Roma»

• το Β΄ Βραβείο στη Δέσποινα Καλαϊτζίδου

Για το έργο της: «Οι καιόμενοι» που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Ντόροθι Όζ»

• το Γ΄ Βραβείο από κοινού

α. στη Σοφία Αδαμίδου

Για το έργο της: «Ο πόνος είναι άντρας» που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Ελπίδα Δημητριάδου» και

β. στην Έφη Νικολούδη

Για το έργο της: «Τζάκσον και Τζάκσον ή ο Πόλεμος του Κανένα» που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Φιλέας Φογκ»

Β. Διαγωνισμός Κρατικού Βραβείου συγγραφής παιδικού θεατρικού έργου:

Το Γ΄ Βραβείο στον Στέλιο Πετράκη

Για το έργο: «Τα ξωτικά του μαγεμένου δάσους» που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Άλτον Ντε Βιρ»

Τα Α΄ και Β΄ Βραβεία δεν απονέμονται.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b