MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πεθαίνοντας για την αλήθεια

Ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ που αναδεικνύει τις σκληρές αλήθειες της μαχόμενης δημοσιογραφίας

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Το φιλμ τεκμηρίωσης «Πεθαίνοντας για την αλήθεια» του Νίκου Μεγγρέλη προβάλλεται στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης. Εκεί μάθαμε πως κάθε χρόνο 100 περίπου δημοσιογράφοι σκοτώνονται σ’ όλο τον κόσμο σε διάφορα πολεμικά μέτωπα, επιχειρώντας να καταγράψουν όσο γίνεται πιο αντικειμενικά τα γεγονότα: Ιδίως να διαπραγματευθούν την ουσία και την «αλήθεια» τους.

Το ντοκιμαντέρ είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό, εστιάζει σε πολλά μέτωπα, περιέχει συνεντεύξεις και εντυπωσιακές εικόνες. Μου έκανε εντύπωση η περίπτωση της απαγωγής της Ιταλίδας δημοσιογράφου Τζουλιάνα Σγκρένα, που τελικά απελευθερώθηκε, αλλά αυτό στοίχισε τη ζωή σ’ έναν συμπατριώτη της, το μυστικό πράκτορα Νικολά Καλιπάρι. Μαθαίνουμε για τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, το ρόλο των μυστικών υπηρεσιών, την ανάμειξη Μπερλουσκόνι. Ακούμε συγκλονιστικές αλλά και συγκινητικές μαρτυρίες από την απαχθείσα αλλά και από τη χήρα του νεκρού,  ο οποίος βοήθησε σημαντικά στην απελευθέρωσή της.

Πάνω απ’ όλα, απ’ αυτό το καταπληκτικό ντοκιμαντέρ ξεπηδάει μια μεγάλη αλήθεια: Η αγωνιστική, η μαχόμενη δημοσιογραφία είναι το κυριότερο εργαλείο για να μην συσκοτίζονται τα γεγονότα. Ακόμα, προωθείται μια «αλήθεια» που μας αφορά άμεσα εμάς τους δημοσιογράφους. Αυτή ακριβώς είναι η δουλειά μας. Κι αν φυσικά δεν έχουμε οι περισσότεροι πολεμικά μέτωπα να καλύψουμε, διαθέτουμε «προσωπικά» μέτωπα, που μπορούμε και πρέπει να καλύπτουμε με περισσή αξιοπρέπεια παρά τις δυσκολίες και τις πιέσεις. Το «Πεθαίνοντας για την αλήθεια» είναι ένα ντοκουμέντο σοκ. Όσοι το χάσουν στο φεστιβάλ, μπορούν να το παρακολουθήσουν στις αίθουσες από τις 7 Απριλίου.

Κατά τα άλλα, και το φετινό φεστιβάλ διεξήχθη σε γεμάτες αίθουσες και οι ταινίες εντυπωσίασαν. Φάνηκε ξεκάθαρα πως το ντοκιμαντέρ είναι ένα άκρως σημαντικό, κινηματογραφικό είδος, ταυτόχρονα αποκαλυπτικό αλλά και ψυχαγωγικό. Είδα πάρα πολλές ενδιαφέρουσες και αξιόλογες ταινίες. Λίγες απ’ αυτές θα παρουσιασθούν και στο εμπορικό κύκλωμα. Επίσης, πρέπει να θυμίσω τις όμορφες ταινίες στο αφιέρωμα στην αξιόλογη συμπολίτισσα σκηνοθέτιδα κ. Κυριακή Μάλαμα. Μια ωραία γιορτή του σινεμά, η επόμενη έρχεται τον Απρίλιο στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ και είναι το πολύ ενδιαφέρον Φεστιβάλ γαλλόφωνου κινηματογράφου.

Παντελής Τζερτζεβέλης

Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 18/3 στις 5.30 στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο Ολύμπιον.
Το Σάββατο 19/3 την ίδια ώρα στην αίθουσα Τ.Μαρκετάκη.
Στις 7 Απριλίου στην Αθήνα, στις αίθουσες της ODEON.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b