MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
14
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις μεθόδους αποτρίχωσης! (part 1)

Ποια είναι η ιδανική για εσάς;

Monopoli Team

 

Οι τρίχες είναι αυτό που λέμε στη γλώσσα των γυναικών, “βάσανο”: υπάρχουν και ξαναβγαίνουν ακόμα κι όταν εφαρμόζονται οι πιο ριζικές μέθοδοι αποτρίχωσης. Σε έναν κόσμο που μέχρι και οι άνδρες αφαιρούν τις τρίχες τους, το πόδι/μασχάλη/μπούτι /μπικίνι με τρίχα είναι πραγματικά εκτός πραγματικότητας. Δείτε σε δύο μέρη ποιες είναι οι μέθοδοι αποτρίχωσης, πώς λειτουργούν, τι προκαλούν και πόσο διαρκούν.

 

Ξυράφι

Είναι αναμφισβήτητα ο πιο διαδεδομένος τρόπος αφαίρεσης της τρίχας. Το ξύρισμα είναι γρήγορο, εύκολο, ανέξοδο και ανώδυνο. Οπωσδήποτε πριν το ξύρισμα πρέπει να εφορμόζεται ειδική κρέμα η τζελ για να γλιστράει το ξυράφι και να αποφεύγονται κοψίματα, καψίματα και πληγές. Το αποτέλεσμα είναι προσωρινό- στην καλύτερη περίπτωση διαρκεί 3 μέρες- και υπάρχει ο κίνδυνος η τρίχα να γυρίσει προς τα μέσα και να αναπτυχθεί μέσα στο δέρμα. Αυτό δημιουργεί φλεγομενές, ερεθισμούς και σημάδια.

 

Κερί

Το κερί λειτουργεί ως εξής: απλώνεται κρύο ή ζεστό στην επιδερμίδα και στη συνέχεια αφαιρείται με τη χρήση ταινιών. Οι τρίχες που έχουν κολλήσει στο κερί αφαιρούνται από τη ρίζα τους κι έτσι το αποτέλεσμα διαρκεί μέχρι και ένα μήνα. Με τη συνεχή εφαρμογή της μεθόδου αυτής, ο θύλακας της τρίχας εξασθενεί και μπορεί με τον καιρό να σταματήσει να βγάζει τρίχες. Το ευαίσθητο δέρμα είναι δυσανεκτικό στο κερί, γι΄ αυτό προτού κάνετε κερί, αποτριχώστε μόνο μια περιοχή για να δείτε αν σας προκάλεσε μεγάλο ερεθισμό. Έχετε υπόψη σας ότι το κερί έχει καλύτερο αποτέλεσμα όταν γίνεται από τρίτο και καλύτερα από κάποιον ειδικό.

 

Χαλάουα 

Κάνει ό,τι κάνει και το κερί, απλά ακολουθεί έναν λίγο διαφορετικό τρόπο: η χαλάουα απλώνεται στο δέρμα με τα δάχτυλα, και με το τράβηγμα «παίρνει μαζί της» και τις τρίχες. Διαρκεί όσο και το κερί αλλά ταλαιποωρεί την επιδερμίδα πιο πολύ από το κερί, καθώς πολλές φορές πρέπει να απλωθεί και να ξανααπλωθεί στο ίδιο σημείο αν οι τρίχες δεν έχουν φύγει. Γι αυτό τα περισσότερα κέντρα αισθητικής προτιμούν σήμερα το κερί. Το αποτέλεσμα διαρκεί όσο αυτό του κεριού.

 

Αποτριχωτικές κρέμες

Υπάρχουν πάρα πολλές αποτιχωτικές κρέμες, αφροί ή τζελ, οι οποίες λειτουργούν ως εξής: Απλώνετε στο δέρμα το υλικό, περιμένετε 3-15 λεπτά (ανάλογα με το τι υποδεικνύουν οι οδηγίες χρήσης) και έπειτα αφαιρείτε με σπάτουλα ή σφουγγαράκι. Οι κρέμες αυτές «καίνε» την τρίχα:  περιέχουν μια ουσία (την thioglycolate) η οποία αναμειγνύεται με sodium hydroxide ή calcium hydroxide για να “λιώσει” τις τρίχες. Το thioglycolate αποσυνδέει τους δεσμούς που κρατούν το δέρμα και τα κύτταρα της τρίχας ενωμένα.  Περιέχουν χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό, προκαλώντας στην καλύτερη περίπτωση ερεθισμούς και αλλεργίες και στη χειρότερη εγκαύματα. Σαφώς πριν τις χρησιμοποιήσετε πρέπει να τις δοκιμάσετε σε μια μικρή περιοχή (48 ώρες πριν τη χρήση). Η παρατεταμένη χρήση δε συνιστάται.

 

Ενζυμική αποτρίχωση

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται από αισθητικούς για την απομάκρυνση των ανεπιθύμητων τριχών αλλά παράλληλα και για τη σταδιακή τους μείωση. Αρχικά απομακρύνεται η τριχοφυΐα και στη συνέχεια εφαρμόζεται στην επιδερμίδα ένα ένζυμο ( παπαΐνη, χυμοθρυψίνη κ.ά.) που έχει ως στόχο να εισχωρήσει στον αποτριχωμένο θύλακα και να καταστρέψει τα αναγεννητικά κύτταρα της τρίχας. Είναι κατάλληλη για λεπτό τρίχωμα όπως στο πρόσωπο, στην κοιλιά την οσφυϊκή χώρα και τα χέρια. Ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλο το σώμα!

 

Έλενα Τσαφταρίδη

Περισσότερα από Υγεία - Ομορφιά
VIMA_WEB3b