MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πόσο πρέπει να γυμνάζομαι;

Συμβουλές για να ασκείστε τόσο όσο χρειάζεται ο δικός σας οργανισμός

Monopoli Team

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πόσο αθλούνται οι Ευρωπαίοι, οι Ιταλοί, οι Βούλγαροι και οι Έλληνες βρίσκονται στο τέλος της κατάταξης. Κατά μέσο όρο, το 40% των Ευρωπαίων αθλούνται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, σε αντίθεση με το ποσοστό των Ελλήνων-Βουλγάρων-Ιταλών σύμφωνα με το οποίο μόνο το 3% αθλείται τακτικά μία φορά τη βδομάδα. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ακόμη πως οι γυναίκες αθλούνται, κατά μέσο όρο, λιγότερο από τους άνδρες. Μια πολύ συχνή δικαιολογία (και σε πολλές περιπτώσεις πραγματικότητα) είναι ότι η γυναίκα, με τους τόσους πολλούς ρόλους που έχει αναλάβει, δεν έχει χρόνο. Ο χρόνος που απαιτείται όμως είναι πολύ λιγότερος από αυτόν που φαντάζεστε.

Έντονη, μέτρια ή ήπια;

Η ένταση με την οποία ασκείστε μπορεί να χαρακτηριστεί ως έντονη, μέτρια ή ήπια. Το ποια ένταση είναι κατάλληλη για εσάς εξαρτάται από την παρούσα φυσική σας κατάσταση. Αν είστε δρομέας ολυμπιακών αγώνων, τότε ίσως τα 1500 μέτρα σε 8 λεπτά να είναι ήπια δραστηριότητα για εσάς! Για τους περισσότερους όμως είναι δραστηριότητα πολύ υψηλής έντασης. Έχει αποδειχτεί ότι η προγραμματισμένη μέτριας έντασης εκγύμναση είναι για τις περισσότερες γυναίκες ο καλύτερος τρόπος να γυμναστούν σωστά και αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, το καθημερινό περπάτημα μπορεί πράγματι να είναι αρκετό για εσάς. Ως γενικό κανόνα έχετε στο μυαλό σας ότι η σωστή δραστηριότητα μέτριας έντασης θα σας κάνει να ζεσταθείτε ή να ιδρώσετε λίγο, και θα αυξήσει λίγο τον ρυθμό που αναπνέετε, αλλά μέχρι εκεί.

 

Γενικές συμβουλές:

  • Οι ενήλικες πρέπει να κάνουν το λιγότερο 30 λεπτά μέτριας έντασης φυσικής άσκησης, 5 φορές τη βδομάδα
  • Δεν χρειάζεται αυτά τα 30 λεπτά να γίνονται χωρίς διακοπή. Μπορείτε να τα χωρίσετε σε 3 δεκάλεπτα και να τα διασκορπίσετε μέσα στη μέρα, αν αυτό σας διευκολύνει περισσότερο.
  • Η δραστηριότητα μπορεί να είναι μια οποιαδήποτε από τις καθημερινές σας δραστηριότητες (όταν πηγαίνετε για ψώνια ή όταν βγάζετε το σκύλο σας βόλτα, ή όταν ανεβαίνετε τις σκάλες) η κάποια άσκηση όποιου τύπου γυμναστικής θέλετε ή ένα άθλημα ή στην καλύτερη περίπτωση όλα αυτά μαζί. Απλώς θυμηθείτε ότι πρέπει να είναι μέτριας έντασης, κι όχι ήπιας.
  • Όσες γυναίκες είναι στα όρια παχυσαρκίας ή όσες πρέπει να μειώσουν το βάρος τους λόγω προβλημάτων υγείας, χρειάζονται 45 με 60 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης 5 φορές την εβδομάδα.
  • Για την υγεία και ενδυνάμωση των οστών (επειδή πολλές γυναίκες υποφέρουν από προβλήματα που σχετίζονται με αυτά) προτιμήστε δραστηριότητες φόρτισης και μυικής ενδυνάμωσης.

Έλενα Τσαφταρίδη

Περισσότερα από Fitness
VIMA_WEB3b