MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
05
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τρελό καρναβάλι σε όλη τη χώρα!

Το πρώτο τριήμερο του χρόνου μας καλεί να διασκεδάσουμε, να μασκαρευτούμε, να απολαύσουμε παραδοσιακές γεύσεις και να δούμε της ομορφιές της χώρας μας. Οι παρακάτω προορισμοί φημίζονται για τα έθιμά τους και το παραδοσιακό καρναβάλι τους!

Τρελό καρναβάλι σε όλη τη χώρα! - Monopoli.gr
Monopoli Team

Όλοι για την Πάτρα!
Η Πάτρα είναι η αρχόντισσα του καρναβαλιού και η πρώτη πόλη που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη «Απόκριες». Η Πάτρα ξέρει πώς να γιορτάζει τι Απόκριες: οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν χορούς, παρελάσεις, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, καρναβάλι των μικρών, έχοντας ξεκινήσει από τις 17 Ιανουαρίου, για να κορυφωθούν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Το Σάββατο τα πληρώματα παρελαύνουν στην καθιερωμένη ποδαράτη βραδινή παρέλαση, ενώ την Κυριακή γίνεται ηφαντασμαγορική μεγάλη παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων. Τέλος, το πάρτυ στήνεται γύρω από τον βασιλιά καρνάβαλο που καίγεται στον μώλο του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Πάτρας. Αν επισκεφθείτε την Πάτρα για το 3ήμερο, μην παραλείψετε να παρευρεθείτε στα «Μπουρμπούλια», το παραδοσιακό αυστηρά πατρινό έθιμο: οι ντάμες προσέρχονται σε απογευματινούς χορούς χωρίς εισιτήριο και χωρίς συνοδό. Φορούν μαύρο φαρδύ ντόμινο και μάσκα, ώστε να μην αναγνωρίζονται και έχουν την πρωτοβουλία για την επιλογή του καβαλιέρου! Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στις εποχές που οι γυναίκες δε μπορούσαν εύκολα να συνάψουν σχέσεις με άνδρες. Η μέρα εκείνη ήταν η ευκαιρία να ξεφύγουν απο την πραγματικότητα. Μασκαρευτείτε και χορέψτε μαζί τους!
Βιαστείτε να κλείσετε ξενοδοχείο γιατί ο κόσμος που συρρέει στην Πάτρα το 3ήμερο καθιστά την ανεύρεση διαθέσιμου καταλύματος πολύ δύσκολη.


Ξάνθη: Διονυσιακό Ξεφάντωμα!
Το Ξανθιώτικο καρναβάλι είναι από τα πιο φημισμένα των Βαλκανίων. Εδώ αναβιώνει «Το κάψιμο του Τζάρου», που είναι η τοπική ονομασία του Βασιλιά Καρνάβαλου! Ο «Τζάρος» ήταν ένα ανθρώπινο ομείωμα, τοποθετημένο πάνω σε πουρνάρια. Την Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο μιας αλάνας. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και οι σημερινοί Ξανθιώτες το τιμούν δεόντως. Μετά από τις παρελάσεις και τις εκδηλώσεις, ο Τζάρος καίγεται κάτω από πυροτεχνήματα και αμέτρητους θεατές!


Κοζάνη: Γλέντι παραδοσιακό
Η κοζανίτικη αποκριά είναι το πιο γνήσιο και αυθεντικό έθιμο της πόλης. Ντόπιοι κάτοικοι και τουρίστες ρίχνονται στο χορό, και οι πιο επιδέξιοι απο αυτούς χορεύουν τον τοπικό χορό «έντεκα». Τη Μεγάλη αποκριά γίνεται η καθιερωμένη παρέλαση των αρμάτων, όπου επικρατεί το κοζανίτικο χιούμορ, η σατυρική διάθεση και η κριτική για επίκαιρα θέματα. Το βράδυ της Αποκριάς οι κάτοικοι ανάβουν σε κάθε γειτονιά τους «φανούς», και το γλέντι στήνεται με την υπόκρουση χάλκινων πνευστών και τραγουδιών κλέφτικων, της ξενιτιάς και της αγάπης (πάντα με κοζανίτικη προφορά).


Ρέθυμνο: με χιουμοριστική διάθεση
Οι πρώτες χιουμοριστικές εκδηλώσεις του Ρεθύμνου χρονολογούνται από το 1914, όταν οι κάτοικοι υποδέχονταν με δέουσες τιμές την «Αυτού Εξοχότητα Βασιλέα Καρνάβαλο μέσα στην αταξία του ακράτητου γέλιου». Την Κυριακή κορυφώνονται οι εκδηλώσεις με τη μεγάλη παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο Σ. Βενιζέλου, η οποία καταλήγει στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, για γλέντι, χορό και αποχαιρετισμό του καρνάβαλου. Την Καθαρά Δευτέρα αναβιώνουν παλιά έθιμα, όπως ο «Κάντης», το κλέψιμο της νύφης, το Πιπέρι και άλλα πολλά!


Ζάκυνθος: με βενετσιάνικο άρωμα
Μέρες πριν ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού, ένας παραδοσιακός τελάλης γυρίζει στο νησί και διατυμπανίζει το πρόγραμμα. Η αποκριά στο νησί έχει σαφείς επιρροές από το βενετσιάνικο καρναβάλι και οι εκδηλώσεις είναι μεγαλόπρεπες και θυμίζουν άλλες εποχές. Την Κυριακή ο Καρνάβαλος γυρίζει το κέντρο της πόλης με τη συνοδεία αρμάτων από κάθε γωνιά του νησιού. Η κορύφωση του προγράμματος έρχεται με την «Κηδεία της Μάσκας», μια παρωδία κηδείας του Καρνάβαλου, η οποία “στολίζεται” με γνήσιο ζακυνθινό χιούμορ!

Σε όποια γωνιά της Ελλάδας και να σας βρει το τριήμερο, η διάθεση και το χιούμορ είναι τα μόνα που χρειάζεστε για να περάσετε καλά!

Περισσότερα από Προορισμοί
VIMA_WEB3b