Χρώμα σε νερό 11 – Άνοιξη: Ομαδική έκθεση στην Chili Art Gallery
Η νέα ομαδική έκθεση, «Χρώμα σε νερό 11 – Άνοιξη», στη Chili Art Gallery, διερευνά τη σχέση του ανθρώπου με το τοπίο μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες με στόχο την ανάδειξη της υδατογραφίας στην Ελλάδα.

Ο εικαστικός επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με ακουαρελίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό σας προσκαλούν να επισκεφθείτε την έκθεση «Χρώμα σε νερό 11 | Άνοιξη» και να τιμήσετε με την παρουσία σας τα εγκαίνιά της την Πέμπτη 8 Μαΐου 2025 και ώρες 19:00 – 22:00.
Η έκθεση λαμβάνει χώρα σε φυσική μορφή στην Αθήνα στο χώρο τέχνης Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο, Αθήνα) και παράλληλα διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID.
Η έκθεση, που διερευνά τη σχέση του ανθρώπου με το τοπίο μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, είναι η 11η διοργάνωση της σειράς εκθέσεων “Χρώμα σε νερό” που έχουν ως στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης υδατογραφίας στην Ελλάδα.

«Η ακουαρέλα, ή αλλιώς υδατογραφία, γνώρισε την απόλυτη άνθισή της τον 19ο αιώνα, τότε που οι καλλιτέχνες ανακάλυπταν ξανά τη μαγεία του φυσικού τοπίου. Με την άφιξη του Ρομαντισμού, η τέχνη δεν περιοριζόταν σε ακαδημαϊκές απεικονίσεις· η φύση έγινε πρωταγωνίστρια! Οι ζωγράφοι, εμπνευσμένοι από την αλλαγή των εποχών, απαθανάτισαν τοπία που έσφυζαν από φως και χρώμα. Η άνοιξη, με τις ροζ ανθισμένες κερασιές, τα πράσινα λιβάδια και τα κρυστάλλινα ρυάκια, ήταν ένα αγαπημένο θέμα. Τα ημιδιαφανή χρώματα της ακουαρέλας έδιναν ζωή σε αυτές τις εικόνες, μεταφέροντας την αίσθηση της φρεσκάδας και της αναγέννησης. Καλλιτέχνες όπως ο Τέρνερ και ο Κόνσταμπλ αποτύπωσαν μοναδικά την ατμόσφαιρα της εποχής. Ακόμα και σήμερα, η ακουαρέλα παραμένει συνώνυμη με την άνοιξη. Είναι η τέλεια τεχνική για να αποδώσει κανείς την αέρινη, εφήμερη ομορφιά της φύσης, θυμίζοντάς μας ότι κάθε στιγμή είναι ένα μικρό έργο τέχνης!».
Ο επισκέπτης θα δει έργα ζωγραφικής με υδατοδιαλυτά μέσα σε χαρτί (watermedia, ακουαρέλα, υδατοδιαλυτά μελάνια, μολύβια νερού, σκόνες, φυσικές υδατοδιαλυτές χρωστικές, κ.α.).
Ναστάζια Γεωργιάδου, Gabriela Galban, Μαρία Ζαβιτσάνου, Marko Dumnić, Όλγα Μπαρμάζη, Seyran Deniz, Όλγα Ματζουράνη Ανδρικοπούλου, Francesca Pinoni, Κατερίνα Μπακογιάννη, Foti Kllogjeri, Δαφνέ Κεσίσογλου, Γιάννα Ντέρη, Γιάννης Σταμούλης, Δημήτρης Καγκελάρης, Αιμιλία Κουναλάκη, Νικόλαος Ιωάννης Κουλουράς.
Για την έκθεση έχει εκδοθεί δίγλωσσος (στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα) αναμνηστικός κατάλογος-βιβλίο, διαθέσιμος σε όλους τους επισκέπτες δωρεάν.
H έκθεση θα διαρκέσει Πέμπτη 8 Μαΐου 2025 – Σάββατο 17 Μαΐου 2025.

Πέραν τούτων, στην επίσημη σελίδα στο Facebook της σειράς εκθέσεων «Χρώμα σε Νερό» από τη βραδιά των εγκαινίων και μέχρι το τέλος της έκθεσης θα αναρτηθεί άλμπουμ με τις φωτογραφίες όλων των έργων της έκθεσης, όπου το κοινό θα μπορεί να εκδηλώνει τη προτίμηση του στα έργα κάνοντας «Like» / «Μου αρέσει» μέχρι και τη τελευταία ημέρα της έκθεσης που είναι το Σάββατο 17 Μαΐου 2025 στις 23:59′. Για τους 5 καλλιτέχνες που θα συγκεντρώσουν τα περισσότερα «Likes» μέχρι εκείνη τη μέρα και ώρα η διοργάνωση θα ανακοινώσει προς τα ΜΜΕ τα έργα που συγκέντρωσαν τη προτίμηση του κοινού και θα βραβεύσει τους καλλιτέχνες με μη χρηματικά δώρα.
Σχετικά με την σειρά εκθέσεων «Χρώμα σε νερό»Η σειρά εκθέσεων «Χρώμα σε νερό» είναι ένα προσωπικό project του Επιμελητή Τέχνης Πάρη Καπράλου που ξεκίνησε το 2019 με στόχο την διάδοση, προβολή και γνωριμία του φιλότεχνου κοινού με ενδιαφέροντες νέους Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες στα κύρια μέσα έκφρασης των οποίων συγκαταλέγεται η υδατογραφία με κάθε δυνατή από τις ποικίλες μορφές της. Περισσότερες πληροφορίες και συνεχή ενημέρωση για την συμμετοχή στην υπό δημιουργία κοινότητα, Προσκλήσεις Ενδιαφέροντος και εξελίξεις μπορείτε να αντλείτε από την σελίδα στο Facebook https://www.facebook.com/colorinthewatergr

Ο Πάρης Καπράλος είναι Επιμελητής Τέχνης, Ιδρυτής & Συντονιστής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Τη περίοδο 2008 – 2022 διέμεινε στη Β. Ελλάδα. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία). Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε θέματα Τεχνολογίας σε οικονομικές εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά πρακτορεία ειδήσεων (1999-2006), ως στέλεχος διοργάνωσης σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών (2004-2011), και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011.Έκτοτε έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 200 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας. Αναλυτικά: https://artgrid.gr/paris-kapralos/
H ARTgrID είναι εταιρεία που ασχολείται συστηματικά με την προβολή και προώθηση ποιοτικής τέχνης εικαστικών καλλιτεχνών, κυρίως μέσω ιστοσελίδας παροχής ψηφιακών υπηρεσιών, αλλά και με τη διοργάνωση φυσικών γεγονότων, δράσεων και την αξιοποίηση συνεργειών με πολλά διαφορετικά εμπλεκόμενα μέρη στον χώρο των Τεχνών (Επιμελητές, χώρους, εμπόρους τέχνης, επενδυτικούς συμβούλους, εξειδικευμένους νομικούς, κ.α.). Διαθέτει διαδικτυακή πλατφόρμα παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών https://artgrid.gr στις υπηρεσίες της οποίας συγκαταλέγονται η διοργάνωση φυσικών και διαδικτυακών εκθέσεων/συμποσίων/εικαστικών δράσεων, η δημιουργία, φιλοξενία και προβολή ιστοσελίδων εικαστικών καλλιτεχνών κ.α.
Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης, το Γκάζι. Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Ζωγραφική, γλυπτική, κολάζ/συνθέσεις, εγκαταστάσεις/κατασκευές, χαρακτική, φωτογραφία, παρουσιάζονται σε μηνιαία βάση με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και events.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


- Αθήνα