MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
08
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΚΘΕΣΗ X
Aura Maritima: Ο ονειρικός θαλάσσιος κόσμος της Γεωργίας Μπλιάτσου στην Γκαλερί Art Prisma
Από 15/05/2026 έως 14/06/2026
Bύθισις: Ο υδάτινος κόσμος της Δέσποινας Καραντάνη στη Roma Gallery
Από 12/05/2026 έως 06/06/2026
Cyberpunk 2077-A portrait study: Έκθεση του Γιώργου Καστάνη στο Δρομοκαΐτειο
Από 25/04/2026 έως 15/05/2026
Pictures: Τοπία και κολάζ της Λίζας Μέρλιν-Βασιλάτου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα
Από 24/04/2026 έως 12/05/2026
Raíces de mi Patria: Διεθνής έκθεση από Μεξικανούς καλλιτέχνες στην CL Art Gallery
Από 07/05/2026 έως 20/05/2026
Seascapes, Still Lifes, and Nudes: Αναδρομική έκθεση του Tom Wesselmann στη γκαλερί Gagosian
Από 17/03/2026 έως 30/05/2026
Symbioses: Ζωγραφική έκθεση της Xριστίνας Παρασκευοπούλου στην γκαλερί Artshot-Sophia Gaitani
Από 22/04/2026 έως 16/05/2026
The 365 Project: Ο Michael Petry παρουσιάζει νέο έργο μεγάλης κλίμακας στο Μουσείο Βορρέ
Από 02/05/2026 έως 30/05/2026
Untitled (Pride and Contempt): Η πρώτη ατομική έκθεση της Barbara Kruger στο ΚΠΙΣΝ
Από 28/04/2026 έως 01/11/2026
«Columbia»: Η μνήμη των βινυλίων από τον Πάνο Χαραλάμπους
Από 29/04/2026 έως 29/06/2026
Αναδρομικά: Νέα έκθεση στο Μουσείο Βορρέ επιχειρεί μια σύγχρονη ανάγνωση της συλλογής του
Από 25/04/2026 έως 25/04/2027
Αναπλάθοντας τη Μοίρα: Μια σύγχρονη έκθεση γλυπτικής φοιτητών της ΑΣΚΤ στο Εργαστήριο Γιάννη Παππά
Από 07/05/2026 έως 26/07/2026
Αναπλάθοντας την παράδοση: O Πάνος Βαλσαμάκης και η γέννηση της σύγχρονης ελληνικής κεραμικής
Από 04/06/2026 έως 31/01/2027
Αντώνης Καστρινάκης: Αναδρομική έκθεση που μυρίζει... θάλασσα στο Μουσείο Μπενάκη
Από 12/03/2026 έως 24/05/2026
Γεννάδειος 100: Ένας αιώνας ζωής και έμπνευσης σε μια επετειακή έκθεση
Από 01/04/2026 έως 26/07/2026
Γιάννης Χρήστου – Εναντιοδρομία: Το «άγνωστο» αρχείο μιας μουσικής ιδιοφυΐας σε μια έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/02/2026 έως 08/11/2026
Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950: Το αποτύπωμα μιας ταραγμένης δεκαετίας μέσα από μια ψηφιακή έκθεση
Από 15/11/2021 έως 31/12/2026
Εν λευκώ: Η ατομική έκθεση της Βαρβάρας Μαυρακάκη στην αίθουσα τέχνης έκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου
Από 14/05/2026 έως 06/06/2026
Ζωγραφική σε έπιπλο: «Μια ανάσα πριν το φως» από τη Θεοδώρα Πέτκοβα
Από 13/05/2026 έως 13/05/2026
Η Van Gogh: The Immersive Experience έρχεται στην Ελλάδα
Από 22/10/2025 έως 31/05/2026
Η «Αφροδίτη» του Jeff Koons στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Από 20/03/2026 έως 31/08/2026
Η μεγαλύτερη έκθεση φωτογραφιών του Γιώργου Λάνθιμου κάνει πρεμιέρα στη Στέγη
Από 07/03/2026 έως 17/05/2026
Κινδύνεψα μόνο από ανεξέλεγκτες σκέψεις: Έργα του Αλέξανδρου Ψυχούλη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
Από 16/05/2026 έως 04/10/2026
Λαμπρό τοπίο του χρώματος: Η νέα ατομική έκθεση της Μαρίας Φιλιππακοπούλου στην Kourd Gallery
Από 06/05/2026 έως 04/07/2026
Μία μεγάλη, immersive έκθεση για τη Frida Kahlo έρχεται στον «Ελληνικό Κόσμο»
Από 06/02/2026 έως 31/05/2026
Ο Κήπος του Επίκουρου: H νέα έκθεση ζωγραφικής της Εριέττας Βορδώνη στο Μέγαρο
Από 30/03/2026 έως 17/06/2026
Στάθης Λογοθέτης - Στη Γη: Μεγάλη αναδρομική έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/04/2026 έως 08/11/2026
Στο ένδοξο αλωνάκι: 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου σε μια έκθεση στην ΕΒΕ
Από 20/03/2026 έως 31/08/2026
Τα δέντρα της Ζιζής Μακρή στον Λόφο της Κυψέλης
Από 05/05/2026 έως 31/05/2026
Υφαίνοντας Όνειρα: Ιστορικά κιλίμια από το Γεράκι Λακωνίας στο Μουσείο Μπενάκη
Από 23/04/2026 έως 26/07/2026
Ωδή στα πράγματα: Το ΕΜΣΤ επανασυστήνει τη Νίκη Καναγκίνη με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση
Από 02/04/2026 έως 08/11/2026
“Icons – After Dark”: Η νέα ατομική έκθεση του Βασίλη Αντωνάκου στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts
Από 12/05/2026 έως 27/05/2026
Ζωγρααφική

Υλικότητες και βλέμματα: Έκθεση των Πανδώρα Μουρίκη, Ελευθερία Προφητηλιώτη και Γιώργου Τσεριώνη στο Potential Project

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Στην έκθεση «Υλικότητες και Βλέμματα» σε επιμέλεια Δημήτρη Τρίκα, οι τρείς καλλιτέχνες συνθέτουν εικόνες με πολλαπλές ερμηνείες που ανανοηματοδοτούνται από τον ίδιο τον θεατή.

Monopoli Team

Από τις 3 Οκτωβρίου μέχρι τις 25 Οκτωβρίου, η έκθεση Υλικότητες και Βλέμματα των Πανδώρα Μουρίκη, Ελευθερία Προφητηλιώτη, Γιώργου Τσεριώνη, σε επιμέλεια Δημήτρη Τρίκα, θα παρουσιαστεί στο Potential Project.

Λίγα λόγια για την έκθεση

Αν αφαιρέσουμε το ερωτηματικό που θέτει χάριν συζητήσεως ο ίδιος ο συγγραφέας του συναρπαστικού θεωρητικού κειμένου «Το Πεπρωμένο των Εικόνων», τότε η διατύπωση του Ζακ Ρανσιέρ γίνεται «υπάρχουν κάτω από το ίδιο το όνομα της εικόνας περισσότερες λειτουργίες των οποίων η προβληματική συναρμογή συνιστά ακριβώς την εργασία της τέχνης». Η τέχνη (ίσως με άλλα λόγια) συνθέτει και συγκροτεί σε σώμα τις πολλαπλές λειτουργίες που υπάρχουν κάτω από μια εικόνα. Συγκροτεί έννοιες και συνθέτει μορφές από τις υλικότητες που επεξεργάζεται, όπως συνθέτει ιδέες από εικόνες, εμπειρίες και βιώματα. Δηλαδή ερμηνεύει τον κόσμο και συγκροτεί νοήματα μέσα από την ύλη και το βλέμμα, από την υλικότητα του τόπου και το βλέμμα του υποκειμένου. Ωστόσο η οπτική αντίληψη προηγείται της λέξης. Το παιδί βλέπει και αναγνωρίζει πριν μιλήσει. Η δύναμη και η ένταση της εικόνας είναι κυρίαρχη αφού πρώτα βλέπεις και αναγνωρίζεις και μετά αντιλαμβάνεσαι και ερμηνεύεις. Η εικόνα μεταφράζει τις υλικότητες σε νοήματα μέσα από τα οποία αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο αλλά δεν εγγυάται την αληθή ή ψευδή ερμηνεία του κόσμου διότι η εικόνα παριστά ασχέτως αν αναπαριστά ή όχι και η παράσταση που προτείνει δίνει την δυνατότητα της ανοιχτής ερμηνείας μέσω της πολλαπλότητας των μορφών-νοημάτων που παράγονται και ταυτόχρονα συγκροτεί-είναι, η δική της υλικότητα. Η υλικότητα της εικόνας μέσα από την οποία συνομιλεί ή και επιβάλλεται στο βλέμμα του υποκειμένου.

H Έκθεση

Στην έκθεση «Υλικότητες και Βλέμματα» οι τρεις δημιουργοί χρησιμοποιούν διαφορετικά μέσα για να συνθέσουν εικόνες που μέσα από τις υλικότητες που χρησιμοποιούν ανα-διατάσσουν τα πολλαπλά νοήματα που προκύπτουν από τη θέαση τους και τις αντίστοιχες διαδρομές που υποδεικνύουν. Συμβολικές- νοητικές διαδρομές που αντλούν την ύπαρξη τους από τα επίπεδα ανάγνωσης και ερμηνείας που υποφώσκουν της επιφάνειας των εικόνων τους και κυριολεκτικές διαδρομές μέσα στο χώρο της έκθεσης, στο Potential Project, που ανάλογα με το πως θα τις βαδίσει ο/η επισκέπτης/τρια και ανάλογα με το φως που συναντά ή την/τον ακολουθεί αντιλαμβάνεται πρόσθετα και διαφορετικά σχήματα, δομές και νοήματα.

Λίγα λόγια για την Πανδώρα Μουρίκη

Η Πανδώρα Μουρίκη με σπουδές και ρίζες στην τέχνη της ταπισερί από τη δεκαετία του ΄80 και περνώντας γόνιμα από τις καλές τέχνες και τον κινηματογράφο τεκμηρίωσης και παρατήρησης έχει επιστρέψει αποκλειστικά πλέον σε τρισδιάστατα επιτοίχια έργα αλλά και ζωγραφικά έργα όπου υλοποιεί στην ουσία ό,τι ξεκίνησε να εγγράφει σε φίλμ με μια κάμερα στο χέρι τρέχοντας προς διάφορες κατευθύνσεις και καταλαμβάνοντας το χώρο της επιλογής της προσθέτοντας στο αυθόρμητο της κίνησης το τυχαίο του τόπου και των υλικοτήτων του. Η εικόνα που προέκυψε ήταν το έναυσμα για να αρχίσει την έρευνα στα υλικά που χρησιμοποίησε για την κατασκευή των ταπισερί, μια αισθητική που χρησιμοποίησε και στα ζωγραφικά της έργα προκαλώντας την εμβύθιση του βλέμματος στα αφηρημένα χρωματικά τοπία της. Η ίδια γράφει σχετικά: «Η εικόνα που ενσαρκώνεται σε ύλη με χρώματα πάνω στην επιφάνεια του χαρτιού , τα τρισδιάστατα έργα ταπισερί που δημιουργούνται υφαίνοντας με διαφορετικά υλικά και οι πειραγμένες λήψεις της βιντεοκάμερας εμφανίζουν μια κοινή ματιά. Η εικόνα δεν διαχωρίζεται από το υλικό αλλά μεταμορφώνεται , σαν ένας οργανισμός, και ξαναγίνεται “υλικό”. Η ύλη επεξεργασμένη γίνεται το έργο μου. Η υλικότητα της ματιέρας της ζωγραφικής , η σκληρή στην αφή ματιέρα των ταπισερί και το σώμα μου που τρέχει με την πειραγμένη κάμερα χωρίς να βλέπω στο βιζέρ , είναι η γραφή, η έκφραση που μου αποκαλύπτεται». Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση δημιουργήθηκαν σε διαφορετικές φάσεις της καλλιτεχνικής διαδρομής της. Τα δύο βίντεο το 1992 και 2002 , τα ζωγραφικά το 2014 -18 και οι ταπισερί από το 1982 έως σήμερα.

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Τσεριώνη

Ο Γιώργος Τσεριώνης δημιουργεί δύο πρωτότυπες εγκαταστάσεις, ωδή στο βλέμμα. Το βλέμμα που αναζητά επιθυμίες, που προσηλώνεται στον/ην άλλον/η, που θέλει να αποσπάσει γνώση… αλλά αδυνατεί. Αδυνατεί γιατί όπως εμφανίζεται σαν απόσπασμα προσώπου λειτουργεί ως μνημειακό στοιχείο και δεν μπορεί να επικεντρώσει σε τίποτα συγκεκριμένο. Γιατί ο άλλος/η προσπερνά και φεύγει χωρίς διάθεση για ανταλλαγή και συγκατοίκηση. Γιατί η γνώση ενοχλεί και τα βιβλία της ιστορίας στοιβάζονται για να καούν από την ωσεί παρούσα βαρβαρότητα. Η βαρβαρότητα που δημιουργεί μικρές ακέφαλες και ακίνητες μαθήτριες που αδυνατούν να μαντέψουν τη επερχόμενη καταστροφή. Ο λόφος με τα μαύρα δεμένα βιβλία της ιστορίας (ποιας ακριβώς άραγε?) θα καεί σαν άλλη Καρχηδόνα του σήμερα από την Αυτοκρατορία που περιέγραψαν οι Νέγκρι και Χάρντ ήδη από το 2000…Ο Τσεριώνης σημειώνει για τα έργα του: «Υπάρχει ένας ενδιάμεσος χρόνος και χώρος, ανάμεσα στο πεπερασμένο, το ήδη αναπόφευκτο γνωστό του παρελθόντος και το επερχόμενο, άγνωστο του επικείμενου μέλλοντος, μια αντίληψη του χρόνου και του χώρου που είναι εγγενής στην έννοια της προσωρινότητας, της μεταβατικότητας, στην απουσία η οποία με το να είναι συναισθηματικά αμφίθυμη, ταλαντεύεται ανάμεσα στην προσμονή, την προσδοκία και την εκπλήρωση, την παύση και την κίνηση, το κενό και το πλήρες. Ενσωματωμένο στο Καθαρτήριο, τον ού-Τόπο της μετάβασης μεταξύ Κόλασης και Παράδεισου, υλοποιείται στο R.E.M, τη μετάβαση της εγκεφαλικής λειτουργίας από την εγρήγορση στον χώρο των ονείρων. Πώς ορίζεται η έννοια του κενού, του χώρου μεταξύ των ορίων και του ενδιάμεσου τόπου; Είναι το τέλος του εφιάλτη, του οικείου που ξαναζεί σαν μια φρικτή πραγματικότητα ή είναι η κατασκευή νέων οικειοτήτων; Οι εκκρεμότητες παραμένουν και καλούν τον θεατή να συμμετάσχει και πιθανώς να εξερευνήσει το σύμπαν της εικόνας». Η περιπλάνηση μπορεί να οδηγήσει τον θεατή να ανακαλύψει τον δικό του τόπο γέννησης .«Το τέλος είναι στην αρχή και όμως συνεχίζεις», λέει ένας από τους χαρακτήρες του Μπέκετ. Ακόμη και στις πιο δυσοίωνες καταστάσεις, η ζωή ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας με ή χωρίς τη συγκατάθεσή μας. Από την αφετηρία μέχρι το τέλος το μόνο πράγμα που φαίνεται να χωρίζει τον άνθρωπο από τον θάνατο είναι ένα παραπέτασμα από ήχους και εικόνες, που επικυρώνουν τη ροή της ζωής».

Λίγα λόγια για την Ελευθερία Προφητηλιώτη

Η Ελευθερία Προφητηλιώτη με τα έργα της συνθέτει το βασίλειο της ψευδαίσθησης και χρησιμοποιεί το φως σε σχέση με τα υλικά που επιλέγει, με τρόπο που αυτό να ορίζει απόλυτα το φαίνεσθαι των έργων της στο βλέμμα του θεατή. Η σχέση ύλης και φωτός προκαλεί τις αισθήσεις του, την αντιληπτικότητα του και παίζει με τα όρια των σχημάτων που δημιουργεί στις επιφάνειες της και την αυστηρότητα των δομών αφού αυτά μεταβάλλονται και ρευστοποιούνται ανάλογα με τη θέση του θεατή και τη γωνία θέασης που ο ίδιος επιλέγει συνειδητά ή βρίσκεται τυχαία. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και ανατρεπτικό. Ανατρεπτικό των οπτικών βεβαιοτήτων μας και γι΄ αυτό εντυπωσιακό. Είναι ένα παιχνίδι με το νου που δοκιμάζει τις βεβαιότητες και τους τρόπους που έχει μάθει να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον που ζει και κινείται. Είναι σαν να ανασυνθέτει το καρτεσιανό ερώτημα «πως ξέρω ότι αυτό που βλέπω είναι πραγματικότητα και δεν είναι όνειρο;». Ένα ερώτημα που έχει βέβαια απαντηθεί, ανατραπεί και κλείσει οριστικά ως τέτοιο, αλλά στην τέχνη ανακτά τη ζωή που η λογική και η επιστήμη του στέρησαν και αυτό καθόλου δεν μας ενοχλεί…Η Προφητηλιώτη, όπως η ίδια γράφει «ενδιαφέρεται και μελετάει την έκφανση του φωτός μέσω των υλικών που επηρεάζονται έντονα από αυτό, όπως το ιριδίζον υλικό που διαθλά το φως και αποκαλύπτει το χρωματικό φάσμα, το μαύρο βελούδο που το απορροφά, το χρωματιστό που απορροφά μόνο μερικά μήκη κύματος του φωτός και έτσι καταλήγουμε να αντιλαμβανόμαστε μόνο ένα χρώμα, ο καθρέφτης που το ανακλά και το vinyl που σε συνδυασμό με ένα ή και περισσότερα από τα παραπάνω, λόγω της γυαλιστερής του επιφάνειας, αλληλοεπιδρά με το φως και τα υπόλοιπα υλικά. Χρησιμοποιώ αυτά τα υλικά και τις ποίκιλες υφές τους με την ίδια λογικη που χρησιμοποιούνται στη ζωγραφική το κιαροσκούρο και οι χρωματικές αρμονίες. Σε όλα τα έργα με απασχολεί η σημασία της ορατότητας της δομής και ο ρυθμός της, γι’ αυτό και επιλέγω τον κάναβο, ο οποίος έχει την ιδιότητα της επανάληψης του τετραγώνου και δημιουργεί οπτικές ψευδαισθήσεις».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Καλλιτέχνης: Πανδώρα Μουρίκη, Ελευθερία Προφητηλιώτη, Γιώργος Τσεριώνης
Χώρος: Potential Project
Διάρκεια Έκθεσης: Από 3 Οκτωβρίου έως 25 Οκτωβρίου 2024
Πληροφορίες Χώρου: Ανδρέα Μεταξά 25, Τηλέφωνο: 2103817517
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Σχετικά Θέματα
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Ζωγραφική σε έπιπλο: «Μια ανάσα πριν το φως» από τη Θεοδώρα Πέτκοβα
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
“Icons – After Dark”: Η νέα ατομική έκθεση του Βασίλη Αντωνάκου στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Aura Maritima: Ο ονειρικός θαλάσσιος κόσμος της Γεωργίας Μπλιάτσου στην Γκαλερί Art Prisma
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Κινδύνεψα μόνο από ανεξέλεγκτες σκέψεις: Έργα του Αλέξανδρου Ψυχούλη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Αναπλάθοντας τη Μοίρα: Μια σύγχρονη έκθεση γλυπτικής φοιτητών της ΑΣΚΤ στο Εργαστήριο Γιάννη Παππά
Εικαστικά
Τα δέντρα της Ζιζής Μακρή στον Λόφο της Κυψέλης
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Εν λευκώ: Η ατομική έκθεση της Βαρβάρας Μαυρακάκη στην αίθουσα τέχνης έκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Bύθισις: Ο υδάτινος κόσμος της Δέσποινας Καραντάνη στη Roma Gallery
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
The 365 Project: Ο Michael Petry παρουσιάζει νέο έργο μεγάλης κλίμακας στο Μουσείο Βορρέ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Λαμπρό τοπίο του χρώματος: Η νέα ατομική έκθεση της Μαρίας Φιλιππακοπούλου στην Kourd Gallery
Εικαστικά
Raíces de mi Patria: Διεθνής έκθεση από Μεξικανούς καλλιτέχνες στην CL Art Gallery
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
«Columbia»: Η μνήμη των βινυλίων από τον Πάνο Χαραλάμπους