MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
17
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΗΓΑΜΕ / ΕΙΔΑΜΕ

Sebastian Fitzek: Όταν γνωρίσαμε τον συγγραφέα πίσω από τις ανατριχιαστικές ιστορίες που αγαπάμε

Ο πασίγνωστος μετρ του αστυνομικού θρίλερ, Sebastian Fitzek, εμφανίστηκε σε ένα κατάμεστο Public Café στο Σύνταγμα και αποκάλυψε ποιος πραγματικά είναι ο συγγραφέας πίσω από τις ανατριχιαστικές ιστορίες.

Ειρήνη Δερμιτζάκη | 25.05.2024

Αν είσαι ομοιοπαθής βιβλιοφάγος και δη που απολαμβάνει το αστυνομικό θρίλερ, τότε αναμφίβολα το όνομα Sebastian Fitzek δεν σου είναι άγνωστο. Ειδεχθή εγκλήματα, ανατροπές που σε περιμένουν σε κάθε γωνία και μια μόνιμη αίσθηση ανατριχίλας.

Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου του Mimik από τις Εκδόσεις Διόπτρα, αλλά και τη συνακόλουθη τεράστια επιτυχία του, ο Fitzek βρέθηκε την Δευτέρα (20/05) στην αίθουσα του Public Café στο Σύνταγμα.

Ούτε το Public Café, ούτε όλοι εμείς, ούτε εν τέλει κι ο ίδιος ο συγγραφέας περίμενε τόσο μεγάλη ανταπόκριση. Από νωρίς το απόγευμα, άτομα από όλα τα ηλικιακά φάσματα κατέφθαναν σταδιακά, υπερχειλίζοντας την αίθουσα του κτηρίου. Ανεβαίνοντας προς τα πάνω, δεκάδες άτομα είχαν στο χέρι τους το ίδιο βιβλίο. Άλλοι το είχαν ανοίξει και έριχναν κλεφτές ματιές στο τελευταίο μικροσύμπαν του Fitzek, άλλοι καλούσαν τους φίλους τους να τους πουν να βιαστούν, ενώ άλλοι μοιράζονταν τον αμοιβαίο ενθουσιασμό για την επικείμενη παρουσίαση. Τα Public είχαν “πολιορκηθεί” από φανς του Γερμανού συγγραφέα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑIan Rankin: 4 μυθιστορήματα του “ιππότη” της αστυνομικής λογοτεχνίας που αξίζει να ανακαλύψεις12.09.2018

Το βιβλίο, αυτόματη επιτυχία, με τη γνωστή μαγεία της πέννας του συγγραφέα, η οποία σε παγιδεύει κατευθείαν σε μια ιστορία, από την οποία δεν μπορείς -και δεν θέλεις- να τραβήξεις τα μάτια σου.

Συνήθως, σε ανάλογες παρουσιάσεις ακούς σπουδαίους συγγραφείς να αποδίδουν την δημιουργικότητα και την κατασκευή μαγνητιστικών ιστοριών είτε στην τύχη, είτε  είτε στο άγχος των προθεσμιών για νέο βιβλίο από τους εκδοτικούς, όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει ο Ian Rankin πριν από μερικές εβδομάδες στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Ωστόσο, προσωπικά αρνούμαι να πιστέψω πως κάποιος που γράφει το ένα (επάξια) best seller μετά το άλλο, χωρίς να επαναλαμβάνεται και να αναλώνεται στον απόηχο της επιτυχίας, δεν είναι απλά χαρισματικός.

Ο Sebastian Fitzek, μας υποδέχτηκε φανερά ενθουσιασμένος και χαρούμενος για τον τόσο κόσμο που είχε έρθει να τον παρακολουθήσει, ενώ μας διαβεβαίωσε πως θα υπογράψει τα βιβλία όλων ανεξαιρέτως. Η συνολική εντύπωση που μας άφησε σκιαγραφεί έναν συγγραφέα που αγαπάει το κοινό του και ενδιαφέρεται για την άποψή του, λατρεύει την αλληλεπίδραση με αυτό και πάνω από όλα το μοίρασμα ιστοριών εντός και εκτός των σελίδων. Μας περιέγραψε την πορεία σκέψης του, πριν να γράψει το επόμενο βιβλίο, μας εξήγησε πως γίνεται να σκέφτεσαι και να γράφεις τα πιο αρρωστημένα σενάρια, ενώ διατηρείς σώας τας φρένας και με μια ερώτηση από το FBI μας πέρασε από τεστ για ψυχοπαθείς δολοφόνους, που πολύ από εμάς πέρασαν…

Όπως σημείωσε η Μαρία Ακριβού, η δημοσιογράφος η οποία συντόνιζε τη συζήτηση, σκοπός της συνάντησης δεν ήταν να μιλήσουμε για το βιβλίο – λίγο, πολύ όλοι ξέραμε περί τίνος πρόκειται. Το επίκεντρο βρισκόταν στο ποιος είναι ο συγγραφέας πίσω από το βιβλίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠαγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: 8 ολόφρεσκα βιβλία που ξεχωρίσαμε για εσάς12.09.2018

Σίγουρα ένας αστείος τύπος που θα ήθελες να κάνεις παρέα και να παίζεις μαζί του για ώρες «Ιστορίες Μυστηρίου». Σε μια άκρως απολαυστική και ξεκαρδιστική συζήτηση ανάμεσα στον συγγραφέα, την Μαρία Ακριβού, αλλά και τον Βαγγέλη Γιαννίση, ο οποίος εκτελούσε χρέη μεταφραστή, ο Fitzek ξεδίπλωσε τις ανεξερεύνητες από εμάς του πτυχές. Έτσι, είχαμε την ευκαιρία να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στο παρασκήνιο του ιδιοφυούς συγγραφικού μυαλού.

Πώς είναι δυνατόν να γράφει τις πιο ανατρεπτικές ιστορίες back-to-back χωρίς να επαναλαμβάνεται;

Όταν πρόκειται να γράψει κάθε βιβλίο, σκέφτεται πως γράφει το τελευταίο του βιβλίο. Έτσι, καταπολεμά την επανάληψη και το μοτίβο «γράφω, απλά για να γράψω», δημιουργώντας κάθε φορά κάτι το μοναδικό. Ο ίδιος πιστεύει πως ο αναγνώστης ανιχνεύει την αυθεντικότητα του έργου και το κατά πόσο αυτό προέρχεται από την καρδιά του συγγραφέα κι αυτό παίζει σημαντικό ρόλο για εκείνον.

Γιατί η πλειοψηφία των θυμάτων στα βιβλία του είναι γένους θηλυκού;

Με αφορμή τον εξωφρενικό αριθμό γυναικοκτονιών την τελευταία τριετία στην Ελλάδα, η Μαρία Ακριβού αναρωτήθηκε αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος πίσω από το γεγονός που καθιστά τα περισσότερα θύματα στα βιβλία του γυναίκες. Σύμφωνα με τον Fitzek και την έρευνά του 80% του πληθυσμού που διαβάζει και παρακολουθεί αστυνομικά θρίλερ είναι γυναίκες, ενώ παράλληλα δυστυχώς αποτελούν και τα πιο συχνά θύματα τέτοιων εγκλημάτων. Ο συγγραφέας υπογράμμισε πως ίσως οι γυναίκες αναγνώστριες ενδόμυχα αναζητούν απαντήσεις, κίνητρα και εξηγήσεις που ίσως δεν μπορούν να ερμηνεύσουν στην πραγματική ζωή.

Πώς «φορτίζει τις μπαταρίες του» έπειτα από την συγγραφή τέτοιων βιβλίων;

«Δεν κοιμάμαι πολύ καλά», δήλωσε μεταξύ σοβαρού και αστείου, ενώ μας διαβεβαίωσε πως η πηγή της έμπνευσης σε σημαντικό βαθμό είναι οι φόβοι του. «Πρέπει να έχω φόβους, αλλιώς δεν θα μπορούσα να γράφω για αυτούς». Θα μπορούσαμε να πούμε πως η συγγραφή βιβλίων είναι ένας τρόπος για εκείνον να ξεπερνάει και να «ξορκίζει» τις φοβίες που τον καταδιώκουν. «Έτσι καταγράφω τους φόβους μου, σας χαρίζω τους εφιάλτες μου, ώστε να μπορώ να κοιμάμαι ήσυχα. Για να μην μπορείτε εσείς να κοιμηθείτε. Και μάλιστα με πληρώνεται για αυτό!», είπε χιουμοριστικά, χωρίς να διστάσει να παραδεχθεί πως έχει πολλούς και καθημερινούς φόβους, ακόμα… και η παράνοια ότι θα ακούσει το καζανάκι, ενώ είναι μόνος στο σπίτι. Ναι, είναι ο ίδιος άνθρωπος που ψυχογραφεί δολοφονικές ιδιοφυΐες, ενώ έχει σαν ρουτίνα να μπαίνει στο μυαλό ψυχοπαθών δολοφόνων. Και είναι ένας από εμάς!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤέσσερα αστυνομικά θρίλερ της Tana French, για τους λάτρεις του είδους12.09.2018

Το βιβλίο που βρίσκεται στην αναμονή…

Και επειδή σπίτι που στο ράφι του Fitzek δεν βάνει, προκοπή δε κάνει… αν δεν χάνεις βιβλίο του ανατριχιαστικού συγγραφέα, σου έχω σπαρταριστά νέα! Το νέο βιβλίο του με όνομα “The Calendar Girl”, είναι ήδη έτοιμο και αναμένεται να κυκλοφορήσει στο τέλος του 2024. Επικίνδυνα κοντά, προλαβαίνεις δε προλαβαίνεις να διαβάσεις όσα περισσότερα μπορείς. Ύπνος, πάντως δε θα σε πιάσει μετά από όσα θα δουν τα μάτια σου, οπότε έχεις άπλετο χρόνο! Με την καλή έννοια πάντα.

Περισσότερα από Βιβλία