MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
20
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Βιβλίο

Τέσσερα αστυνομικά θρίλερ της Tana French, για τους λάτρεις του είδους

Σήμερα γιορτάζει τα 51α γενέθλιά της η Tana French, μία από τις πιο χαρισματικές συγγραφείς στον χώρο του αστυνομικού θρίλερ, και βρίσκουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε 4 βιβλία της από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, που προτείνουμε ανεπιφύλακτα στους λάτρεις του είδους.

Ειρήνη Μωραϊτη | 10.05.2024

Ο τομέας του αστυνομικού μυθιστορήματος μετρά δεκάδες αξιόλογους συγγραφείς, που καταφέρνουν με κάθε βιβλίο τους να μάς ανατριχιάζουν και να εξάπτουν την φαντασία μας με μυστηριώδεις και γεμάτες σασπένς ιστορίες. Μία από αυτούς τους συγγραφείς είναι φυσικά και η Tana French, την οποία στην Ελλάδα γνωρίσαμε το 2015 με το μυθιστόρημά της “Ο τόπος των πιστών”, αλλά αγαπήσαμε το 2018, με τη μετάφραση από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο του πρώτου χρονικά best-seller βιβλίου της, “Στο δάσος”, την αρχή της εξαιρετικά αγαπημένης σειράς βιβλίων που μεταφέρουν στο κοινό τις περιπέτειες του Τμήματος Ανθρωποκτονιών του Δουβλίνου.

Από τότε βέβαια, η συγγραφέας έχει χαρίσει στη λογοτεχνία αρκετά αστυνομικά διαμάντια -που σύμφωνα με κοινό και κριτικούς ξεχωρίζουν για την εξαιρετικά άρτια και ζωντανή σκιαγράφηση των πρωταγωνιστών τους αλλά και την μοναδικά ατμοσφαιρική περιγραφή του Δουβλίνου-, τα οποία με την σειρά τους της έχουν χαρίσει δεκάδες διακρίσεις, ανάμεσά τους και τα βραβεία Edgar, Anthony, Macavity, Barry και IVCA Clarion.

Για τους λάτρεις του είδους, ο έρωτας με το έργο της συγγραφέως ήταν κεραυνοβόλος αλλά και μακροχρόνιος, αφού ακόμα και σήμερα, το αναγνωστικό κοινό, τόσο της χώρας μας, όσο και παγκοσμίως, περιμένει με αγωνία κάθε νέο μυθιστόρημα της Tana French, η οποία ευτυχώς δεν σταματά να μάς εκπλήσσει με τη φαντασία της.

Με αφορμή τα 51α γενέθλια της συγγραφέως, αποφασίσαμε να κάνουμε μία αναδρομή στο εκδοτικό της έργο που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και να σας προτείνουμε τα 4 πιο αγαπημένα μας μυθιστορήματά της, τα οποία δεν πρέπει να λείπουν από την βιβλιοθήκη κανενός φαν του είδους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑIan Rankin: 4 μυθιστορήματα του “ιππότη” της αστυνομικής λογοτεχνίας που αξίζει να ανακαλύψεις12.09.2018

Ο Ερευνητής

Ξεκινάμε τη λίστα μας με το πιο πρόσφατα μεταφρασμένο βιβλίο της Tana French, το οποίο από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε, μόλις λίγους μήνες πριν, έκανε αίσθηση στο αναγνωστικό κοινό τόσο για την πλοκή του, όσο και για τη λογοτεχνική δεινότητα της συγγραφέως, που πάντα συναρπάζει. Δίνοντάς του τον τίτλο Ο ερευνητής, η συγγραφέας αφήνει για λίγο στην άκρη τη γνώριμη παρέα του τμήματος ανθρωποκτονιων του Δουβλίνου, την οποία θα δούμε παρακάτω, και χαρίζει στους αναγνώστες μία αξέχαστη νουβέλα.

Πιο συγκεκριμένα, για τον Καλ Χούπερ, μία μικρή φάρμα σε ένα ιρλανδικό χωριό είναι ό,τι καλύτερο για να αφήσει πίσω του τα είκοσι πέντε χρόνια υπηρεσίας στην αστυνομία του Σικάγο που τον βαραίνουν. Εκεί ελπίζει να βρει την ηρεμία που αποζητά, όμως η μοίρα φαίνεται να του επιφυλάσσει μία ακόμα έκπληξη. Ένας δεκαεννιάχρονος εξαφανίζεται ξαφνικά από το χωριό και κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για αυτό, εκτός από ένα δωδεκάχρονο παιδί, το οποίο ζητά τη βοήθεια του Καλ. Με όπλο την πολύχρονη πείρα του, ο πρώην αστυνομικός δεν θα αργήσει να ανακαλύψει πως πίσω από τις κλειστές πόρτες των φαινομενικά ήσυχων σπιτικών του χωριού κρύβονται πολλά μυστικά και ακόμα περισσότερα τσακισμένα όνειρα.

Σκοτεινός Κήπος

Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε ένα ακόμα “ανεξάρτητο” αστυνομικό θρίλερ της, τονΣκοτεινό Κήπο“, το οποίο για τους περισσότερους αποτελεί το πιο ώριμο, άρτιο και συγκλονιστικό έργο της, και μπορούμε να πούμε πως συμφωνούμε απόλυτα με αυτή την άποψη. Εξάλλου, ποιος δεν αγάπησε ένα βιβλίο που καταφέρνει να σε κρατήσει σε συνεχή αγωνία για 752 ολόκληρες σελίδες, χωρίς καμία διακοπή, και να παίξει με το μυαλό σου ανατρέποντας τα πάντα, μέχρι και την τελευταία στιγμή;

Σχετικά με την πλοκή, ακολουθούμε τα βήματα του Τόμπι, ο οποίος μετά από ένα ατύχημα αναγκάζεται να επιστρέψει σε ένα γνώριμο από τα παιδικά του χρόνια σπίτι, αυτό του ετοιμοθάνατου θείου του, και να αναμετρηθεί με τους δαίμονες του παρελθόντος, που δεν του ανήκουν καν. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο ίδιος, γιατί μία αστυνομική έρευνα που θα αρχίσει να ξετυλίγει τις σκοτεινές σελίδες της ιστορίας εκείνου του σπιτιού και των ανατριχιαστικών μυστικών που εδώ και δεκαετίες κουβαλά, ίσως να έχει άλλη άποψη.

Ξένο δέρμα

Φτάσαμε αισίως στη σειρά του Δουβλίνου, εκείνη που καθιέρωσε την Tana French στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας και μας χάρισε κάποιους από τους πιο αγαπημένους ήρωες του είδους. Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τα 5 από τα 6 βιβλία της σειράς, αν και πλέον 2 από αυτά μπορούμε να τα βρούμε μόνο σε ebook. Ένα από τα βιβλία της σειράς που είναι ακόμα διαθέσιμο παρόλα αυτά, και για πολλούς αποτελεί το καλύτερο της σειράς, είναι το Ξένο δέρμα“, το δεύτερο χρονικά μυθιστόρημα της συγγραφέως, το οποίο και δε θα μπορούσαμε να μη σας προτείνουμε.

Η αλήθεια είναι πως, ακόμα και αν δεν έχει προλάβει να διαβάσει κανείς το πρώτο βιβλίο της σειράς, “Στο δάσος”, δεν θα δυσκολευτεί να μπει στο “νόημα” και φυσικά, εύκολα θα ερωτευτεί τους χαρακτήρες της French. Στη δεύτερη περιπέτεια του Δουβλίνου λοιπόν, τα ηνία παίρνει η ντετέκτιβ Κάσι Μάντοξ, η οποία ψάχνει να βρει τον εαυτό της μετά από τα γεγονότα του πρώτου βιβλίου, μακριά από το “διάσημο” τμήμα ανθρωποκτονιών. Ένα φρικιαστικό έγκλημα όμως θα την επαναφέρει στην ενεργό δράση και θα την αναγκάσει να μπει για ακόμα μία φορά σε “ξένο δέρμα”, μιας και η συγκεκριμένη υπόθεση την αφορά προσωπικά. Και να είστε σίγουροι πως η Κάσι δε θα σταματήσει την έρευνα μέχρι να ανακαλύψει τη σύνδεση του συγκεκριμένου φόνου με την παλιά της μυστική ταυτότητα ως αστυνομικός.

Ζώνη Σιωπής

Από τις προτάσεις μας για τη σειρά του Δουβλίνου δε θα μπορούσε να λείπει το τέταρτο βιβλίο, με τίτλο “Ζώνη Σιωπής” και μία υπόθεση που θα στοιχειώσει, με καλό τρόπο πάντα, τους αναγνώστες. Μετά τον Ρομπ Ράιαν, τη Κάσι Μάντοξ, τον Φρανκ Μακέι και τον Στίβεν Μόραν, ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα και τον αστυφύλακα “Καταπληκτικό”, aka Μάικλ Κένεντι, ο οποίος πέφτει απότομα στα βαθιά, αναλαμβάνοντας τη σημαντικότερη και ταυτόχρονα δυσκολότερη υπόθεση της χρονιάς.

Ο πολλά υποσχόμενος ντετέκτιβ, θα χρειαστεί να κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν και έπειτα να επανέλθει απότομα στη ζοφερή πραγματικότητα, καταπατώντας για λίγο τους αυστηρούς κανόνες που τόσο αγαπάει, για να ανακαλύψει τον λόγο που ξεκληρίστηκε η οικογένεια Σπέιν, μία μέρα ξαφνικά, στην τελικά όχι και τόσο πολυτελή κατοικία τους στο Μπρόκεν Χάρμπορ. Το μόνο σίγουρο πάντως, είναι πως η υπόθεση αυτή θα αρχίσει να αναδύει κάτι απόκοσμο, όταν πολλές περίεργες συμπτώσεις προκύψουν από την έρευνα της αστυνομίας, οι οποίες μάλιστα αναγκάζουν τον Κένεντι να εμπλακεί προσωπικά. Και όταν η λύση, ή μάλλον ο φρικιαστικός λόγος πίσω από όλα αυτά, αποκαλυφθεί, καμία συνείδηση δε θα μπορέσει να μείνει καθαρή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠαγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: 8 ολόφρεσκα βιβλία που ξεχωρίσαμε για εσάς12.09.2018

Περισσότερα από Βιβλία