MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθνική Πινακοθήκη: Οι εκδηλώσεις και οι δράσεις του Απριλίου

Εκδηλώσεις, εκθέσεις, θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις περιλαμβάνονται στο πλούσιο πρόγραμμα της Εθνικής Πινακοθήκης μέχρι το τέλος Απριλίου.

Άποψη του κήπου της Εθνικής Γλυπτοθήκης
Monopoli Team

Εκδηλώσεις

WOW Αθήνα 2024. Άλεξ Μυλωνά | Εκπλήρωση. Ό,τι δε γίνεται μνημείο, γίνεται αντικείμενο ή εξάρτημα

Τον Απρίλιο, στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW Αθήνα 2024, φιλοξενείται στην Εσπλανάδα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), υπαίθρια έκθεση σε επιμέλεια Συραγώς Τσιάρα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΚΠΙΣΝ με την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ).

Η έκθεση με τίτλο «Εκπλήρωση. Ό,τι δεν γίνεται μνημείο, γίνεται αντικείμενο ή εξάρτημα», με σημείο εκκίνησης τις γλυπτικές/αρχιτεκτονικές προτάσεις που συνέλαβε και υλοποίησε η Άλεξ Μυλωνά κατά τη δεκαετία του 1970, εστιάζει στη σχέση της γυναικείας καλλιτεχνικής δημιουργίας με την ιστορική και θεσμική πραγματικότητα, τους περιοριστικούς όρους, το όνειρο και την έμπρακτη υπέρβαση. Η έκθεση αναπτύσσεται ως ένα σπονδυλωτό πρότζεκτ που συνομιλεί με το πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ.

Η διαδρομή του δυναμικού αυτού εγχειρήματος, με τη συνδρομή της εικαστικού Ελένης Μυλωνά, του MOMus – Μουσείου Άλεξ Μυλωνά και του Ιδρύματος Άλεξ Μυλωνά, ξεκινά τον Απρίλιο στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW Αθήνα 2024.

The Arrow (1976) © Eleni Mylonas 1976-2024 All Rights Reserved

Εκθέσεις – Ξεναγήσεις – Αφιερώματα

«Αστυγραφία/Urbanography» Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970»

Η ομαδική, θεματική έκθεση «Αστυνογραφία/Urbanography» Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970» συνεχίζεται έως τις 12 Μαΐου 2024 . Μία έκθεση για το αστικό βίωμα μέσα από το βλέμμα 78 δημιουργών, 202 εικαστικών έργων και 22 ταινιών, που παρουσιάζεται στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων (Κεντρικό Κτήριο).

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών είναι μεγάλο γι’αυτό και θα συνεχιστούν οι ξεναγήσεις για το κοινό και τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 21 Απριλίου, στις 13.00, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από την διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ, Συραγώ Τσιάρα, και τις Τετάρτες 17 και 24 Απριλίου, στις 18.00, από την μουσειοπαιδαγωγό Χριστίνα Μπότσου.

Στιγμιότυπο από την ταινία “Από Μπουζούκια σε Μπουζούκια”

«Αστυγραφίες στην Οθόνη» σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Με αφορμή τη συνεργασία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος με την Εθνική Πινακοθήκη στην έκθεση «Αστυγραφία» θα πραγματοποιηθεί  από τις 11 έως και 17 Απριλίου ένα πλούσιο κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Αστυγραφίες στην Οθόνη» στο οποίο θα προβληθούν ολόκληρες κάποιες από τις ταινίες, αποσπάσματα των οποίων παίζονται στην έκθεση. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν και κάποιες επιπλέον ταινίες, ελληνικές αλλά και ξένες, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, με θέμα την πόλη και την ανοικοδόμηση. Τις προβολές θα προλογίσουν εκλεκτοί προσκεκλημένοι ενώ θα διοργανωθεί και μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που θα σχολιάσει την αναπαράσταση του αστικού βιώματος μέσα από τη ματιά σημαντικών Ελλήνων πολεοδόμων. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθούν και δύο συναυλίες, σε συνεργασία με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, που θα παρουσιάσουν δημοφιλή μουσικά θέματα από τις ταινίες αυτές.

Ρένα Παπασπύρου, Επιφάνειες – Οδηγίες Χρήσης* Η διαλεκτική ανάμεσα στην καθημερινότητα και την ύλη»

Συνεχίζεται έως τις 16 Ιουνίου 2024 η έκθεση της Ρένας Παπασπύρου, Επιφάνειες – Οδηγίες Χρήσης*Η διαλεκτική ανάμεσα στην καθημερινότητα και την ύλη. Η Ρένα Παπασπύρου, με το έργο της, καταλαμβάνει απρόσμενα σημεία της ΕΠΜΑΣ δίνοντάς τους νέα μορφή και νέα λειτουργία. Η έκθεση προκαλεί με τον τρόπο αυτό μία σειρά συναντήσεων: ανάμεσα στον θεατή και την εικόνα, στην ιστορία των καθημερινών υλικών και το παρόν τους ως έργα τέχνης, στο ίδιο το μουσείο και τον αστικό ιστό μέσα στον οποίο εντάσσεται.

Η επιμελήτρια της έκθεσης θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση την Τετάρτη 17 Απριλίου, στις 19.00.

Είσοδος δωρεάν. Κρατήσεις: [email protected]
Σημείο συνάντησης: στον όροφο -1 του κεντρικού κτηρίου της ΕΠΜΑΣ.

Μέμος (Αγαμέμνων) Μακρής, Ανοιξιάτικος χορός, 1977

Θεματικές ξεναγήσεις

Ξενάγηση στην Εθνική Γλυπτοθήκη

Μετά τη μεγάλη επιτυχία των ξεναγήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο στην Εθνική Γλυπτοθήκη, έχουν προγραμματιστεί για το μήνα Απρίλιο δύο ακόμα ξεναγήσεις. Την Τετάρτη 24 Απριλίου, στις 18.00, η επιμελήτρια της συλλογής Νεοελληνικής και Ευρωπαϊκής Γλυπτικής Τώνια Γιαννουδάκη θα ξεναγήσει το κοινό στη μόνιμη έκθεση στην Εθνική Γλυπτοθήκη. Είναι η μοναδική έκθεση στην οποία ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει, συγκεντρωμένα, έργα των σημαντικότερων Νεοελλήνων γλυπτών και να παρακολουθήσει την αρχή και την εξέλιξη της Γλυπτικής από την ίδρυση του νεότερου Ελληνικού κράτους έως τις μέρες μας. Στην Εθνική Γλυπτοθήκη παρουσιάζονται επίσης μερικά από τα σημαντικότερα γλυπτά ξένων καλλιτεχνών της συλλογής της Πινακοθήκης.

Πολυχρόνης Λεμπέσης, Το παιδί με τα κουνέλια, 1879

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Απριλίου

«Στη φωλιά» Ένα πασχαλινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά από 6 – 12 ετών με αφορμή το έργο του Θεόδωρου Παπαγιάννη, Φωλιά. Η συγκεκριμένη βιωματική δράση έχει σκοπό να γίνει η αφορμή για μια αυθεντική συνάντηση του κόσμου των παιδιών με την πολιτιστική μας κληρονομιά και να δημιουργήσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εκφράσουν νέα συναισθήματα και ευφάνταστα πασχαλινά δημιουργήματα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με διαδραστικό παιχνίδι.
*Χώρος: Εθνική Γλυπτοθήκη, Γουδή, Ημερομηνία: Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024, Ώρα: 12:30 μ.μ.

«Τα Μυστικά των Κουνελιών» Ένα πασχαλινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά από 3 – 5 ετών με αφορμή το έργο του Πολυχρόνη Λεμπέση, Το παιδί με τα κουνέλια. Περιλαμβάνει παιχνίδι εξερεύνησης, παρατήρηση επιλεγμένων εκθεμάτων, αφήγηση ιστορίας και εργαστήρι πασχαλινής θεματογραφίας.
*Χώρος: Κεντρικό κτήριο ΕΠΜΑΣ, Ημερομηνίες: 24 Απριλίου 2024 στις 18:00 και 27 Απριλίου στις 11:00.

Μαγικό Ραβδάκι «Την άνοιξη αν δεν την βρεις, τη φτιάχνεις» Άλλο ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά από 3 – 5 ετών, εμπνευσμένο από το έργο του Drechsler Johnann Baptist, Δοχείο με άνθη, από τη συλλογή της Δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής της Εθνικής Πινακοθήκης. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με εργαστήρι ανοιξιάτικων δημιουργημάτων.
*Χώρος: Κεντρικό κτήριο ΕΠΜΑΣ, Ημερομηνίες: Σάββατο 20 Απριλίου 2024.

Ιδέα – Παρουσίαση: Φρύνη Καρζή,  μουσειοπαιδαγωγός

Η συμμετοχή στις θεματικές ξεναγήσεις και στα εκπαιδευτικά προγράμματα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής κράτησης θέσεων στο email [email protected] (Δευτέρα- Παρασκευή) και ώρες 9:00-16:00.

Απαραίτητη προϋπόθεση στα εκπαιδευτικά προγράμματα: Συνοδεία παιδιών.

Drechsler Johann Baptist, Δοχείο με άνθη, 1810

Εκπαιδευτικά Προγράματα Απριλίου για Σχολεία

«Από την Επιφάνεια στον Χώρο»

Μέσα από την περιήγηση στον τρίτο όροφο της μόνιμης έκθεσης της συλλογής της Εθνικής Πινακοθήκης, το πρόγραμμα αυτό προσκαλεί τα παιδιά σε μια περιδιάβαση στον κόσμο της τρισδιάστατης εννοιολογικής τέχνης, με τη ματιά κάποιων από τους σημαντικότερους και τις σημαντικότερες εικαστικούς του 20ου αιώνα. Μαζί με τα παιδιά, ανακαλύπτουμε τον πλούτο της δημιουργικής έκφρασης, σε μια εικαστική περιήγηση στα σύγχρονα περιβάλλοντα των εικαστικών εγκαταστάσεων. Το πρόγραμμα εισάγει τους μαθητές και τις μαθήτριες στην εννοιολογική τέχνη, οξύνοντας το αισθητικό τους κριτήριο. Κάθε έργο είναι ένα ταξίδι στην εξέλιξη της τέχνης και της κοινωνίας, αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο οι δημιουργοί των τελών του 20ου αιώνα διαμόρφωσαν και συνεχίζουν να διαμορφώνουν τη συλλογική οπτική μνήμη.
*Χώρος: Κεντρικό κτήριο ΕΠΜΑΣ, Ημέρες: Δευτέρα έως Παρασκευή (εκτός Τρίτης)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Αστυγραφία»: Από τον καμβά στην οθόνη και από την Πινακοθήκη στην Ταινιοθήκη12.09.2018

«Σινε-αστυ-γραφία: Μια Κινηματογραφική Ματιά στη Ζωή της Πόλης τις Δεκαετίες του ’50 ’60 ’70»

Το πρόγραμμα της Σινε-αστυ-γραφίας φιλοδοξεί να φέρει τους μαθητές και τις μαθήτριες σε επαφή με μία προσέγγιση που ενθαρρύνει τη συνομιλία ανάμεσα στις εικαστικές τέχνες και τον κινηματογράφο, ως διαφορετικά, συνομιλούντα ωστόσο, πεδία του σύγχρονου οπτικού πολιτισμού. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έρχονται σε επαφή με μερικούς από τους κορυφαίους δημιουργούς των τελών του 20ου αιώνα, στο πλαίσιο του κινηματογραφικού εγγραμματισμού. Περιπλανιούνται στους δρόμους και τα στενά της Αστυγραφίας, ανακαλύπτοντας μέσα από ήχους και εικόνες τη ζωή της πόλης κατά τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70. Παράλληλα, μέσα από εικαστικά έργα της εποχής όπως πίνακες, εγκαταστάσεις και αφίσες αντιλαμβάνονται το σινεμά ως μέρος της δημοφιλούς κουλτούρας των περασμένων δεκαετιών. Τέλος, τα παιδιά καλούνται να αποτυπώσουν τα ίδια στιγμές από τη ζωή τους στην πόλη σε αυτοσχέδια φιλμικά καρέ, μαθαίνοντας βασικές αρχές της κινηματογραφικής αφήγησης.
*Χώρος: Κεντρικό κτήριο ΕΠΜΑΣ, Ημέρες: Δευτέρα έως Παρασκευή (εκτός Τρίτης).

Σχεδίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για Σχολεία: Χριστίνα Μπότσου, μουσειοπαιδαγωγός ΕΠΜΑΣ
Διεξαγωγή: Τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΕΠΜΑΣ
Κρατήσεις: [email protected]

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

*Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου θα έχει ελεύθερη είσοδο στις 18 Απριλίου 2024 συμμετέχοντας στους εορτασμούς για την Διεθνή Ημέρα Μνημείων.

www.nationalgallery.gr

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b