MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
24
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
NEA

Save Greek Cinema: Συλλογή υπογραφών κατά της συγχώνευσης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου με το ΕΚΟΜΕ

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Άμεση και οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση ζητούν άνθρωποι του κινηματογραφικού χώρου.

Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Άμεση και οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση ζητούν άνθρωποι του κινηματογραφικού χώρου, ξεκινώντας να συλλέγουν υπογραφές κατά της συγχώνευσης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου με το ΕΚΟΜΕ. 

Σε σχετική επιστολή τους αναφέρουν

«Εμείς οι άνθρωποι του κινηματογραφικού χώρου εκφράζουμε την αντίθεση μας στο νομοσχέδιο σχετικά με τη συγχώνευση Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και ΕΚΟΜΕ που ήρθε τις τελευταίες μέρες στη δημοσιότητα και βρίσκεται στη διαβούλευση, με τον τίτλο Δημιουργική Ελλάδα. Το νομοσχέδιο προτείνει την συγχώνευση φορέων με εντελώς διαφορετικούς ρόλους, αφού το ΕΚΚ ως πολιτιστικός φορέας έχει καθοριστικό ρόλο στη χρηματοδότηση του Ελληνικού Κινηματογράφου από το αρχικό στάδιο της ιδέας, ενώ το ΕΚΟΜΕ ως επενδυτικός φορέας, χωρίς καλλιτεχνικά κριτήρια, επιστρέφει μέρος του κόστους σε ολοκληρωμένες παραγωγές, δηλ. σε παραγωγές κάθε είδους, από όλον τον κόσμο, που έχουν ήδη διασφαλίσει το απαιτούμενο κεφάλαιο.

Διαβάζοντάς το, καταλαβαίνει κανείς ξεκάθαρα τις προθέσεις της κυβέρνησης, καθώς δεν διασφαλίζεται πουθενά η κρατική χρηματοδότηση της κινηματογραφικής δημιουργίας. Στην πράξη, η πρόταση νόμου καταργεί το ΕΚΚ, τον μοναδικό φορέα στήριξης του κινηματογράφου στην Ελλάδα. Το νέο μόρφωμα – υπέρ-οργανισμός, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας Α.Ε, αντιμετωπίζει τον κινηματογράφο και κάθε οπτικοακουστικό έργο, με αγοραία αντίληψη, σαν επενδυτικό σχέδιο και τουριστικό προϊόν για τους εγχώριους και ξένους επενδυτές. Η έννοια «δημιουργία» μπαίνει πλέον σε εισαγωγικά, καθώς μετατρέπεται ολοκληρωτικά σε «παραγωγή». Η εθνική κινηματογραφία, αφενός ταυτίζεται σαν «προϊόν» με την τηλεόραση, αφετέρου εξαϋλώνεται κάτω από την ομπρέλα του όρου «οπτικοακουστικό», που χωράει από βιντεοπαιχνίδια, μέχρι εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μέσα σε αυτό το σκεπτικό, είναι προφανές ότι ο δημιουργός, κινηματογραφιστής, ντοκιμαντερίστας, μικρομηκάς δεν θα βρει καμία θέση.

Ζητάμε ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ απόσυρση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση.

Για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτος ο ρόλος του ΕΚΚ ως φορέα στήριξης της καλλιτεχνικής δημιουργίας, και θεωρούμε απολύτως αναγκαίο να ενισχυθεί με πόρους αντίστοιχους του ρόλου του.

Καλούμε την κινηματογραφική κοινότητα να σταθεί απέναντι σε αυτό το μόρφωμα που βάζει ταφόπλακα στην κινηματογραφική τέχνη στην Ελλάδα. Αυτή η καταστροφική επιλογή δεν αφορά μόνο τους συντελεστές και τους εργαζόμενους στον οπτικοακουστικό χώρο, αλλά τον κάθε πολίτη.

Καλούμε για υπογραφές, όλους τους ανθρώπους του κινηματογράφου. Από τους σκηνοθέτες και τους τεχνικούς όλων των ειδικοτήτων , τους ηθοποιούς, τους σεναριογράφους , τους κριτικούς κινηματογράφου, τους φορείς και τα σωματεία, μέχρι τους εργαζομένους στα φεστιβάλ και στον οπτικοακουστικό χώρο».

Save Greek Cinema, [email protected]

Υπογράφετε εδώ https://forms.gle/tEN34pCzjpsHXXGbA ή εδώ [email protected] με ονοματεπώνυμο και ιδιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΡαντεβού στη βρύση: Το Ίδρυμα Γουλανδρή και η Greenpeace μάς προσκαλούν σε μια εκδήλωση για το νερό12.09.2018

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
MagentaTV: Νέα σεζόν με κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις, νέες πρωτότυπες παραγωγές, blockbusters και πολυαναμενόμενες σειρές
Cine News
4 ημέρες γεμάτες σινεμά στη Σάμο: Όσα θα δούμε στο 4o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Μεσογειακοί Διάλογοι»
Cine News
«Do You Love Me»: 70 χρόνια Βηρυτός μέσα από ένα καθηλωτικό κινηματογραφικό ταξίδι στη Στέγη
Cine News
Carte blanche στον Λάνθιμο, πρεμιέρες, μεγάλα αφιερώματα: Όλοι οι λόγοι που ανυπομονούμε για τις “Νύχτες Πρεμιέρας”
Cine News
5+1 ταινίες που πρέπει να δεις αν σου άρεσε το καθηλωτικό Fjord
Cine News
Η ΔΕΗ Χρυσός Χορηγός στις «Νύχτες Πρεμιέρας»
Cine News
NAZA: Το ντοκιμαντέρ που συγκλόνισε τη Βενετία, σε πανελλήνια Α’ προβολή στις Νύχτες Πρεμιέρας
Cine News
Κάμπινγκ: Όλα όσα ξέρουμε για την κωμωδία που θα βλέπεις όλη τη νέα σεζόν
Cine News
Ριφιφί: Όλοι οι λόγοι που θα (ξανά) δούμε τη σειρά του Σωτήρη Τσαφούλια
Cine News
Zendaya παντού: Τι συμβαίνει και βλέπουμε τους ίδιους ηθοποιούς ξανά και ξανά;
Cine News
ΣΚ με Slow Horses – Οι πιο αποτυχημένοι της MI5 επέστρεψαν
Cine News
7ο KinoFest: Ο γερμανόφωνος κινηματογράφος ξανά στην Πάτρα, πιο προσβάσιμος από ποτέ