MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: 11 προτάσεις για δωρεάν διασκέδαση στην πόλη

Για ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο, συγκεντρώσαμε όλες τις εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο στην πόλη.

Monopoli Team

1. Ο Βάγκνερ και η Ελλάδα: Ομιλία με αφορμή τη «Βαλκυρία» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Η Εθνική Λυρική Σκηνή υποδέχεται την Έλενα Ματθαιοπούλου για μια ομιλία με τίτλο «Ο Βάγκνερ και η Ελλάδα», με αφορμή την όπερα «Βαλκυρία». Η συγγραφέας και associate editor του περιοδικού Opera Now Έλενα Ματθαιοπούλου συνεχίζει και φέτος τη συνεργασία της με τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και, με αφορμή τη Βαλκυρία του Ρίχαρντ Βάγκνερ που παρουσιάζεται από την ΕΛΣ για πρώτη φορά στην ιστορία της στις 10, 13, 16, 19, 24 και 31 Μαρτίου 2024, θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο «Ο Βάγκνερ και η Ελλάδα» το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, στις 19.00, στο VIP Lounge της ΕΛΣ (1ος όροφος φουαγέ) στο ΚΠΙΣΝ, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Στην ομιλία της, η Έλενα Ματθαιοπούλου θα εστιάσει στο εμμονικό πάθος του Ρίχαρντ Βάγκνερ για την αρχαία Ελλάδα και –μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και κείμενα του κορυφαίου Γερμανού συνθέτη– θα φωτίσει τα στοιχεία του ελληνικού κόσμου που πρωταγωνιστούν στη δράση και τη δημιουργία του. Μαζί θα παρακολουθήσουμε την καθοριστική επιρροή που άσκησε η μυθολογία και το αρχαίο ελληνικό δράμα στο έργο του, και ιδιαίτερα στη σύλληψη, τη σύνθεση και τη δομή της τετραλογίας Το δαχτυλίδι του Νίμπελουνγκ που συνέθεσε στα πρότυπα της τριλογίας Ορέστεια του Αισχύλου.
09/03, 19:00
Εθνική Λυρική Σκηνή – VIP Lounge, Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚατερίνα Μαυρογεώργη: Για πολλά χρόνια πίεζα μέσα μου την ανάγκη της γραφής12.09.2018

2. KINO Athens: Ειδικές Προβολές στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Photo by Timothy Eberly on Unsplash

Στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και συγκεκριμένα στο Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» θα πραγματοποιηθούν οι φετινές ειδικές προβολές του Διεθνούς Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας KINO ATHENS, υπό την Αιγίδα του του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ελεύθερη είσοδο. Ακόμα, ένα από τα σημαντικά εργαστήρια του φετινού ΚΙΝΟ ΑΤΗΕΝS θα πραγματοποιηθεί στην Αποθήκη Α’ της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων. Η Άννα Βάσοφ θα παρουσιάσει το εργαστήριο Miraculous Little Things-Πράγματα και Θαύματα, το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, 10:00, καλώντας μας να δούμε έναν οικείο κόσμο από μια διαφορετική οπτική γωνία. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα διερευνήσουμε πώς η καθημερινή ζωή θα μπορούσε να δημιουργήσει καλλιτεχνική έκφραση και πώς το περιβάλλον μας θα μπορούσε να είναι μια ατελείωτη πηγή σκέψεων, έμπνευσης και καλλιτεχνικού πειραματισμού. Στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ειδική προβολή του φεστιβάλ, με την ταινία “Trip”, της Lilly Creightmore.
09/03, 10:00, 19:00
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι

3. Προβολή της ταινίας «Notre corps» και συζήτηση με την Claire Simon στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 19:00 το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος υποδέχεται την Claire Simon για την προβολή της ταινίας της «Notre corps» («Το Σώμα μας») μέρος του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος των Μεγάλου Μήκους Ταινιών του Διεθνούς Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας – KINO Athens. Μετά το πέρας της προβολής για διεξαχθεί συζήτηση με την σκηνοθέτιδα, Claire Simon, και την καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Νίνα Βελιγράδη με την συμμετοχή του γυναικολόγου Γιώργου Νικολόπουλου. Η ταινία προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
09/03, 19:00
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Auditorium Theo Angelopoulos (Σίνα 31)

4. Τέσσερις γυναίκες γράφουν θέατρο: Εκδήλωση από τις εκδόσεις Βακχικόν στο Σαίξπηρ Βιβλιοκαφέ

Photo by Thought Catalog on Unsplash

Οι εκδόσεις Βακχικόν και το Σαίξπηρ Βιβλιοκαφέ σας προσκαλούν σε μια συζήτηση με τέσσερις θεατρικές συγγραφείς με αφορμή την κυκλοφορία των έργων τους. Το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, στις 19.00, στο Σαίξπηρ Βιβλιοκαφέ, θα βρίσκονται οι: Βανέσσα Βαΐτση με το βιβλίο της Ειρήνη, Μαρία Δριμή με το βιβλίο της Continuum, Κατερίνα Λουκίδου με το βιβλίο της Αναμονή, Ειρήνη Σοφιανού με το βιβλίο της …στο Café.
09/03, 19:00
Σαίξπηρ Βιβλιοκαφέ, Μεγάλου Αλεξάνδρου 78, Νέα Σμύρνη

5. The Bird Experience: Η Ίρις Καραγιάν χορογραφεί τις προσωπικές ιστορίες προσφυγισσών στο Θέατρο Ροές

Το «The Bird Experience» είναι ένα Ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό πρόγραμμα για την κοινότητα που πραγματοποιείται σε συνεργασία πέντε ανεξάρτητων ομάδων χορού: Next Door Project (Δανία), The Symptoms (Ουγγαρία), ΖΗΤΑ, ομάδα σύγχρονου χορού (Ελλάδα), Northern Sustainable Futures (Σουηδία) και Asociacion Compania Danza Vinculados (Ισπανία). Στην Ελλάδα, η Ίρις Καραγιάν μαζί με τη δημιουργική της ομάδα, συνεργάζεται με το Melissa Network, το δίκτυο για γυναίκες μετανάστριες και προσφύγισσες που προωθεί την ενδυνάμωση και την ενεργό συμμετοχή στα κοινά. Έντεκα γυναίκες από το δίκτυο συμμετέχουν στην παράσταση και μοιράζονται με το κοινό τις προσωπικές τους ιστορίες, εκφράζοντας αναμνήσεις και συναισθήματα. Με μέσα την κίνηση, τη φωνή και τη φιγούρα ενός μαύρου πουλιού που συμβολίζει την απώλεια, συνθέτουν ένα ζωντανό παζλ εικόνων που εναλλάσσεται. Το πρόγραμμα αποτελείται από μια σειρά δράσεων και ολοκληρώνεται με τέσσερις παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν παράλληλα και σε ζωντανή σύνδεση μεταξύ των πέντε Ευρωπαϊκών πόλεων. Εστιάζει στην έννοια της απώλειας, ένα επίκαιρο βίωμα του σύγχρονου κόσμου, και εμπλέκει μέλη της κοινότητας στις εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές του δράσεις. Το Σάββατο θα λάβει χώρα βραδινή παράσταση για το κοινό, ενώ την Κυριακή μια πρωινή.
09, 10/03, 21:00, 12:00
Θέατρο Ροές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ4+1 σειρές που έρχονται ολοταχώς στις οθόνες μας12.09.2018

6. 2ο Φεστιβάλ Kino Athens: Απονομή βραβείων και οι τελευταίες προβολές στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το 2ο Φεστιβάλ Kino Athens ρίχνει αυλαία το Σαββατοκύριακο με τέσσερις μοναδικές προβολές. Το Σάββατο 9 Μαρτίου, κάνει το πρώτο ζέσταμα με την ταινία μικρού μήκους «ΕΔ Μικρού Μήκους ΙΙ», ενώ αμέσως μετά προβάλλεται η «Μούσα». Η ερωτική ιστορία του Σίμου και του Μούσα. Μια κάθοδος στο σκοτάδι με οδηγό τον Σίμο. Ο Μούσα θέλει να φύγει. Στην προσπάθειά του να τον κρατήσει, ο Σίμος ανοιγοκλείνει την πόρτα που χωρίζει το όνειρο από την πραγματικότητα. Θα χάσει τον Μούσα; Τον εαυτό του; Ή τον εαυτό του μέσα στον Μούσα; Σις 21:30, σειρά έχει το φιλμ «Εικόνες φαντασμάτων», ένα πολυδιάστατο ταξίδι στο χρόνο, τον ήχο, την αρχιτεκτονική και την κινηματογραφική δημιουργία, που διαδραματίζεται στο αστικό τοπίο του Ρεσίφε, της παραθαλάσσιας πρωτεύουσας της Βραζιλίας. Την Κυριακή, στις 19:00, πραγματοποιείται η τελετή απονομής των βραβείων του φεστιβάλ, ενώ το κλείσιμο έρχεται μέσα από την τελευταία προβολή για φέτος, της ταινίας «Μια Ανατολή στον Αμαζόνιο». Προκράτηση θέσεων εδώ.
09, 10/03, 19:00, 21:30
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

7. “All About Safety”: Ένα διήμερο event για την γυναικεία ενδυνάμωση στα Εξάρχεια

Photo by Womanizer Toys on Unsplash

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, και τον Μήνα της Γυναικείας Ιστορίας, το Matterz, ένα νέο και καινοτόμο ψηφιακό οικοσύστημα με αντικείμενο την δημιουργία ενός ασφαλέστερου και συμπεριληπτικού περιβάλλοντος για όλα τα άτομα, διοργανώνει το διήμερο event “All About Safety” το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Μαρτίου, δίνοντας βήμα και χώρο σε όλες τις θηλυκότητες, με σκοπό να ενδυναμώσει, να εκπαιδεύσει και φυσικά να δημιουργήσει ένα αυθεντικό safe space για όλα. Η συζήτηση για την σημερινή πραγματικότητα ανοίγει ξανά και ουσιαστικά με τη συμμετοχή ατόμων με σπουδαία δραστηριότητα και εξειδίκευση στους τομείς της ενημέρωσης, της δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της εκπαίδευσης και της δημοσιογραφίας, μεταξύ των οποίων η Αναστασία Γιάμαλη, η Αντωνία Λεγάκη, η Νάνσυ Παπαθανασίου, η Μάττα Σαμίου, η Χριστίνα Γαλανοπούλου, η Πελιώ Παπαδιά, η Άννα Κουρουπού, η Όλγα Στέφου, η Σουζάνα Παπαφάγου, ο Άρης Πήτας, ο Αντώνης Περπατίδης, και η Φώφη Τσεσμελή. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ολοκληρώνεται με ειδικά σχεδιασμένα workshops ενδυνάμωσης και δημιουργίας, καθώς και προβολή ταινιών μικρού μήκους από γυναίκες δημιουργούς, σε επιμέλεια της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Μέμης Κούπα, αποκλειστικά για το Matterz.
09, 10/10, 12:00, 10:00
HGW std, Μαυρομιχάλη 138, Εξάρχεια

8. Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

Το Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη είναι μια δράση πέντε ημερών στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, ειδικά σχεδιασμένη για τον τόπο όπου άνθισαν οι έννοιες της συλλογικής συνείδησης και δράσης την περίοδο ανάπτυξης του εργατικού κινήματος. Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν τέλος την ερχόμενη Κυριακή. Το Σάββατο πραγματοποιείται η Ετήσια Γενική Συνέλευση Culture for Change, κατά την οποία γίνεται παρακολούθηση των εσωτερικών διαδικασιών ενός σύγχρονου σωματείου. Την Κυριακή 10 Μαρτίου, η ημέρα ξεκινάει με μια εναλλακτική περιήγηση, Street Archaeology.Ένα από τα πιο σημαντικά λατρευτικά κέντρα της αρχαιότητας, η Ελευσίνα, προσελκύει ανά τους αιώνες μύστες, περιηγητές και επισκέπτες. Άνθρωποι με αγάπη για την αρχαιολογία και την ιστορία της Ελευσίνας, συγκέντρωσαν σε έναν περίπατο τα μνημεία που δεν ήξερε κανείς ότι αξίζει να ανακαλύψει ώστε να γνωρίσει βιωματικά την πολιτιστική της κληρονομιά. Στις 10:00 ξεκινάει το εργαστήριο “Μετατρέποντας συλλογικές ιδέες σε ευκαιρίες βιώσιμης κοινωνικής επιχειρηματικότητας”, κατά το οποίο, οι συμμετέχοντες θα αποκομίσουν τα βασικά θεμέλια για την εκκίνηση της κοινωνικής επιχείρησής τους μέσω της εξέτασης διαφόρων τύπων μοντέλων επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη χρήση εργαλείων όπως το Business Model Canvas. Δηλώστε συμμετοχή εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες και πιο συγκεκριμένους χώρους διεξαγωγής εδώ.
09, 10/03, 10:00-15:00
Παλαιό Ελαιουργείο, Κανελλόπουλου 1, Ελευσίνα

9. Εικαστικό Εργαστήριο στο ΚΠΙΣΝ: Δημιουργώντας σπήλαια και ανακαλύπτοντας τον υπόγειο κόσμο τους

Η σειρά εργαστηρίων που διερευνά σε τρεις διαστάσεις τοπογραφικά και πλαστικά στοιχεία των σπηλαίων, φτάνει στο τέλος της. Το τελευταίο εργαστήριο της σειράς πραγματοποιείται την Κυριακή 10 Μαρτίου και έχει τίτλο “Προϊστορικά ζώα και απολιθώματα”. Στο εργαστήριο αυτό οι συμμετέχοντες/-ουσες θα εστιάσουν στη δημιουργία μιας ανάγλυφης κυρτής μακέτας που θα απεικονίζει το τμήμα ενός σπηλαίου πάνω στην οποία θα σχηματίσουν γλυπτικά κάποιο θαμμένο απολίθωμα ή κάποιο προϊστορικό ζώο που εξαφανίστηκε πριν εκατομμύρια χρόνια από την επιφάνεια του πλανήτη. Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά 7 έως 12 ετών.Έως 20 συμμετέχοντες, με σειρά προτεραιότητας Η σειρά προτεραιότητας ανοίγει 30′ πριν τη δραστηριότητα.
10/03, 12.00-14.00
Παιδικό Εργαστήριο ΕΒΕ, ΚΠΙΣΝ

10. Ο Ερμής Θεοδωράκης με τα άπαντα για σόλο πιάνο του Ιάννη Ξενάκη στο Ίδρυμα Takis

Το Ίδρυμα Takis σας προσκαλεί στο Ρεσιτάλ Πιάνου του βραβευμένου πιανίστα και συνθέτη Ερμή Θεοδωράκη, όπου θα ακουστούν τα άπαντα για σόλο πιάνο του Ιάννη Ξενάκη. Ο Ερμής Θεοδωράκης σπούδασε πιάνο, σύνθεση και μουσικολογία στην Αθήνα· ακολούθως πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές πιάνου και σύνθεσης στο Άμστερνταμ και τη Λειψία. Το 2016 αναγορεύθηκε σε διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με την διατριβή του πάνω στο έργο του συνθέτη Μιχάλη Αδάμη. Συνάντησε τον Ιάννη Ξενάκη το 1997 σε ηλικία 18 ετών στην Θεσσαλονίκη, όπου και ερμήνευσε τα έργα του για πιάνο παρουσία του συνθέτη. Την ίδια χρονιά συνέταξε ο Ξενάκης συστατική επιστολή, στην οποία χαρακτήρισε τον Ερμή Θεοδωράκη ιδανικό ερμηνευτή της μουσικής του. Έκτοτε ο Ερμής Θεοδωράκης έχει παρουσιάσει τα έργα αυτά σε πολλές συναυλίες σε όλο τον κόσμο και έχει προσθέσει στο ρεπερτόριό του τα περισσότερα έργα μουσικής δωματίου του Ξενάκη με πιάνο, τα τελευταία χρόνια δε και τα σολίστικα του έργα για άλλα πληκτροφόρα όργανα (τσέμπαλο και εκκλησιαστικό όργανο.
10/03, 18:30
Ίδρυμα Takis – Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη & τις Επιστήμες, Τέρμα Δερβενακίων, Γεροβουνό, Αθήνα

11. Fun Dance στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ

Μικροί και μεγάλοι ακολουθούμε τον ρυθμό και τα βήματα της δυναμικής και ευφάνταστης χορογραφίας που μας υποδεικνύει η ομάδα χορού και αφήνουμε το σώμα μας να εκτονωθεί και να εκφραστεί. Την Κυριακή 10/03, το Fun Dance μεταμορφώνεται στον πιο αποκριάτικο και διασκεδαστικό χορό. Μικροί και μεγάλοι χορεύουμε σε ρυθμούς Macarena, Samba και Mambo. Για συμμετέχοντες από 4 ετών και άνω. Ελεύθερη συμμετοχή, με σειρά προτεραιότητας. Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από ενήλικες συνοδούς, οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας.
10/03, 13:00
Ξέφωτο, ΚΠΙΣΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣυν & Πλην: «Η προξενήτρα» στο Εθνικό Θέατρο12.09.2018

Περισσότερες δωρεάν προτάσεις στο Free City.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b