MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΒΙΒΛΙΟ

Τα 10 καλύτερα βιβλία της χρονιάς από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Αναζητώντας τα ιδανικά δώρα για τους “βιβλιοφάγους” φίλους μας, ανατρέξαμε στα ράφια των βιβλιοπωλείων και ξεχωρίσαμε 10 τίτλους που κυκλοφόρησαν το 2023 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και έκαναν αίσθηση!

KEIMENO: Ειρήνη Μωραϊτη | 21.12.2023

Τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, μία ερώτηση τριβελίζει το μυαλό όλων μας. Τί δώρο άραγε θα πάρουμε και αυτή τη φορά στα αγαπημένα μας πρόσωπα; Αν βέβαια τυχαίνει οι αγαπημένοι σας να λατρεύουν τη λογοτεχνία, η επιλογή γίνεται αυτομάτως πιο εύκολη, καθώς ένα βιβλίο είναι πάντα το ιδανικότερο δώρο για αυτούς, μιας και τα λογοτεχνικά ταξίδια μέσα σε μία χρονιά δεν είναι ποτέ αρκετά!

Επειδή όμως οι νέες κυκλοφορίες και φέτος ήταν εκατοντάδες και η επιλογή ανάμεσα σε αυτές δύσκολη, ζητήσαμε την πολύτιμη βοήθεια των εκδόσεων Μεταίχμιο και μαζί τους ανατρέξαμε στα 10 καλύτερα βιβλία τους που γνωρίσαμε μέσα στο 2023, για να σας βοηθήσουμε να πάρετε λίγη έμπνευση για τα φετινά χριστουγεννιάτικα δώρα σας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠαγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: 6+1 παιδικά βιβλία που διαφωτίζουν τους μικρούς αναγνώστες12.09.2018

Κάποτε υπήρχαν λύκοι – Charlotte McConaghy

Χωρίς αμφιβολία, το ιδανικότερο δώρο για τους λάτρεις της λογοτεχνίας είναι το “Κάποτε υπήρχαν λύκοι” της Charlotte McConaghy, η οποία μετά το πολυαγαπημένο “Πριν χαθούν τα πουλιά”, χάρισε στους αναγνώστες ένα ακόμα λυρικά συνταρακτικό μυθιστόρημα με έντονο το στοιχείο της ευαισθητοποίησης προς τη φύση και τα δώρα της, το οποίο εκτυλίσσεται αυτή τη φορά στα άγρια σκοτσέζικα Χάιλαντς.

Λίγα λόγια για την πλοκή: Η Ίντι Φλιν φτάνει στη Σκοτία, μαζί με τη δίδυμη αδελφή της, Άγκι, ως επικεφαλής μιας ομάδας βιολόγων που έχουν αναλάβει να επανεντάξουν στα απομονωμένα Χάιλαντς δεκατέσσερις γκρίζους λύκους. Η αποστολή αυτή έχει στόχο να δώσει ξανά ζωή στο τοπίο που αργοπεθαίνει, όμως ταυτόχρονα η Ίντι ελπίζει πως εκεί θα μπορέσει να βρει λύτρωση τόσο η ίδια, από το κακό που τελευταία καλύπτει σαν πέπλο τον κόσμο, όσο και η αδελφή της, από ορισμένα τρομερά μυστικά που την στοιχειώνουν. Όταν όμως ένας αγρότης βρίσκεται νεκρός, η ελπίδα της αυτή χάνεται και το όραμά της αρχίζει να καταστρέφεται, καθώς για τον θάνατο του αγρότη κατηγορούνται οι λύκοι της, ακόμα και αν ο πραγματικός ένοχος βρίσκεται από την αρχή μπροστά στα μάτια όλων…

Κάλμαν – Joachim B. Schmidt

Το “Κάλμαν” του Joachim B. Schmidt (μτφρ. Σοφία Αυγερινού), το βραβευμένο με το Crime Cologne 2021 ιδιαίτερο αστυνομικό μυθιστόρημα, γεμάτο ανθρωπιά και χιούμορ, είναι ένα από τα βιβλία που ξεχώρισαν το 2023, σύμφωνα με τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Λίγα λόγια για την πλοκή: Ο Κάλμαν Όντινσον είναι κυνηγός και αλιευτής καρχαριών στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ισλανδίας. Μια μέρα ανακαλύπτει στο χιόνι μια λακκούβα γεμάτη αίμα καιδεν μπορεί παρά να συνδέσει το γεγονός αυτό με τη μυστηριώδη εξαφάνιση του Ρόμπερτ Μακένζι, του «βασιλιά του χωριού». Τι σχέση έχει άραγε η εξαφάνιση αυτή με ένα βαρέλι που επιπλέει στα κύματα, τους Λιθουανούς εργαζόμενους στο ξενοδοχείο του και τους κατοίκους ενός χωριού που αργοπεθαίνει; Ο Κάλμαν αποφασίζει να διαλευκάνει την υπόθεση. Μόνο που είναι «ο τρελός του χωριού»…

Ο νεαρός Μάνγκο – Douglas Stuart

Ο «ΝεαρόςΜάνγκο» (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος) είναι ένα από τα ίσως πιο επιδραστικά και αγαπημένα βιβλία που κυκλοφόρησαν φέτος από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο συγγραφέας του, Douglas Stuart, εμπνεύστηκε μία άκρως ρομαντική ιστορία, γροθιά στις στερεοτυπικές αντιλήψεις για την αγάπη, που αξίζει όλοι να διαβάσουν.

Λίγα λόγια για την πλοκή: Ο Μάνγκο και ο Τζέιμς προέρχονται και οι δύο από τις εργατικές συνοικίες της Γλασκόβης, όμως το υπόβαθρό τους είναι πολύ διαφορετικό. Ο Μάνγκο είναι προτεστάντης, ενώ ο Τζέιμς καθολικός, και κάτι τέτοιο κανονικά θα τους έκανε ορκισμένους εχθρούς. Αντιθέτως, η μοίρα τους θα γίνει γρήγορα κοινή, με καταφύγιό της τον περιστερώνα του Τζέιμς. Εκεί, εκτός από τα όνειρα και τις ελπίδες τους, θα ανακαλύψουν πως κάτι τόσο τρυφερό όσο η αγάπη κρύβει πολλούς κινδύνους, ενώ θα έρθουν αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο των ανθρώπων που μέχρι τότε θεωρούσαν δικούς τους, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως θα σταματήσουν την αναζήτηση για έναν τόπο ασφαλή, όπου μαζί ίσως να έχουν ένα καλύτερο μέλλον.

Ο ερευνητής – Tana French

Ένα best seller αστυνομικό μυθιστόρημα των New York Times συναντάμε στην τέταρτη θέση των καλύτερων βιβλίων του 2023 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο λόγος για τον «Ερευνητή» της Tana French (μτφρ. Δέσποινα Δρακάκη), ιδανικό δώρο για όσους αγαπούν τις ανατροπές και τα ψυχολογικά μυστήρια.

Λίγα λόγια για την πλοκή: Για τον Καλ Χούπερ, μία μικρή φάρμα σε ένα ιρλανδικό χωριό είναι ό,τι καλύτερο για να αφήσει πίσω του τα είκοσι πέντε χρόνια υπηρεσίας στην αστυνομία του Σικάγο που τον βαραίνουν. Εκεί ελπίζει να βρει την ηρεμία που αποζητά, όμως η μοίρα φαίνεται να του επιφυλάσσει μία ακόμα έκπληξη. Ένας δεκαεννιάχρονος εξαφανίζεται ξαφνικά από το χωριό και κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για αυτό, εκτός από ένα δωδεκάχρονο παιδί, το οποίο ζητά τη βοήθεια του Καλ. Με όπλο την πολύχρονη πείρα του, ο πρώην αστυνομικός δεν θα αργήσει να ανακαλύψει πως πίσω από τις κλειστές πόρτες των φαινομενικά ήσυχων σπιτικών του χωριού κρύβονται πολλά μυστικά και ακόμα περισσότερα τσακισμένα όνειρα.

Λάθος μέρος, λάθος στιγμή – Gillian McAllister

Ένα ακόμα αστυνομικό από τις εκδόσεις Μεταίχμιο που κέρδισε το αναγνωστικό κοινό είναι το «Λάθος μέρος, λάθος στιγμή» (μτφρ. Μαρία-Νεφέλη Ταμία) της Gillian Mc Allister, η οποία μας μαγεύει με την ανατρεπτική και καθηλωτική γραφή της. Πρωταγωνίστρια της ιστορίας της μία μητέρα που βλέπει τον γιο της να δολοφονεί κάποιον.

Λίγα λόγια για την πλοκή: Τι θα κάνατε αν μπορούσατε να αποτρέψετε έναν άνθρωπο από το να διαπράξει ένα αιματηρό έγκλημα, ειδικότερα αν αυτός ήταν το ίδιο σας το παιδί; Με αυτή την απορία ξυπνάει και κοιμάται εδώ και μέρες η Τζεν, αν και ο χρόνος για αυτήν πια δεν κυλά προς τα μπρος, αλλά τη γυρίζει πίσω, στις μέρες που ο δεκαοκτάχρονος γιος της δεν έχει γίνει ακόμα… δολοφόνος. Τουλάχιστον, με αυτόν τον ανορθόδοξο τρόπο τής δίνεται η ευκαιρία να βρει τη ρίζα του προβλήματος και να αλλάξει το μέλλον του γιου της. Άραγε θα τα καταφέρει ή είναι ήδη αργά για να παραγραφούν οι αμαρτίες του παρελθόντος και να αποτραπούν αυτές του μέλλοντος;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ8 βιβλία για τη δύναμη της γυναικείας ψυχής που πρέπει να διαβάσεις12.09.2018

Σήκω από πάνω μου – Λίνα Βαρότση

Ένα εξαιρετικά σημαντικό μυθιστόρημα κυκλοφόρησε πριν από λίγες εβδομάδες από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Αναφερόμαστε φυσικά στο «Σήκω από πάνω μου» της Λίνας Βαρότση, η οποία δημιούργησε μία δυναμική και συγκινητική ιστορία, με στόχο να θυμίσει στους αναγνώστες της πως πρέπει πρώτα να συγχωρήσουν τον εαυτό τους για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τα τραυματικά γεγονότα της ζωής τους, όπως έκανε και η πρωταγωνίστριά της, η οποία κατάφερε να ξεφύγει από τον φαύλο κακοποιητικό κύκλο στον οποίο είχε παγιδευτεί.

Λίγα λόγια για την πλοκή: Η Νίνα, έχοντας μεγαλώσει στην επαρχία, δεν έβρισκε τη θέση της στον χαοτικό κόσμο. Και όταν ξαφνικά βρέθηκε στην επιβλητική Νέα Υόρκη και όσα μέχρι τότε θεωρούσε δεδομένα ανατράπηκαν, τότε θέλησε να εξερευνήσει τη νέα ζωή που απλωνόταν μπροστά της. Μέσα σε αυτή την αναζήτηση, βρήκε και έναν άνθρωπο που θεωρούσε δικό της, ο οποίος δήλωνε ορκισμένα παθιασμένος μαζί της στην αρχή. Το πάθος του αυτό όμως άρχισε κάποια στιγμή να γίνεται επώδυνο και η αγάπη που της έταζε να την πνίγει. Και τότε ήταν που τα λόγια που κάποτε είχε πει η θεία Λένια («Διάολέ μου εσύ, στην κόλαση θα βρεθείς, θα τον βρεις τον δρόμο σου») άρχισαν να βγάζουν νόημα στο μυαλό της, γιατί όντως, και στην κόλαση αν πήγαινε, θα έβρισκε τον δρόμο να γυρίσει πίσω και κανένας δεν θα μπορούσε τελικά να την καθηλώσει.

Περί ανθρώπων – Juli Zeh

Μια ιστορία που μιλά για τις αλλαγές που επέφερε στην κοινωνία η πανδημία κέρδισε φέτος την αγάπη των αναγνωστών. Ο λόγος για το «Περί ανθρώπων» της Γερμανίδας Juli Zeh (μτφρ. Απόστολος Στραγαλινός), το οποίο τοποθετείται στην εποχή που οι προκαταλήψεις, οι αδυναμίες και οι φόβοι μας ήρθαν στο προσκήνιο και μας διδάσκει πως όταν δείχνουμε ανθρωπιά μπορούμε να τα καταφέρουμε όλα.

Λίγα λόγια για την πλοκή: Η μετακόμιση στην εξοχή παρέα με τη σκυλίτσα της μοιάζει σαν όαση για την Ντόρα, η οποία εκεί ελπίζει να βρει ξανά τη χαμένη της ανάσα. Τα πράγματα βέβαια δεν θα είναι από την αρχή όσο ειδυλλιακά τα φανταζόταν, όμως το μόνο σίγουρο είναι πως οι μοναχικές νύχτες στο νέο της καταφύγιο θα τη βοηθήσουν να βάλει τις σκέψεις της σε τάξη, να αμφισβητήσει όσα παλιότερα θεωρούσε δεδομένα και τελικά να ζήσει μία εμπειρία που ποτέ δεν περίμενε πως είχε ανάγκη.

Η θεωρία (σχεδόν) των πάντων – Kara Gnodde

Ένα μυθιστόρημα που οι λάτρεις των ρομαντικών ιστοριών περίμεναν υπομονετικά εδώ και μήνες είναι αναμφίβολα «Η θεωρία (σχεδόν) των πάντων» της Kara Gnodde (μτφρ. Ζωή Κόκκα), ένα τρυφερό βιβλίο που αναλύει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο την αγάπη, σε όλες της τις μορφές.

Λίγα λόγια για την πλοκή: Η Μίμι και ο Αρτ Μπράδερτον μένουν μαζί απ’ όταν έχασαν τους γονείς τους. Ο Αρτ είναι μαθηματική ιδιοφυΐα και πιστεύει πως όλοι οι άνθρωποι είναι ανίκανοι να πάρουν λογικές αποφάσεις όταν πρόκειται για την αγάπη, ενώ η Μίμι αρνείται πως τα μαθηματικά είναι η απάντηση σε όλα και προτιμά να ακολουθεί την καρδιά της. Όταν όμως η Μίμι αποφασίζει πως ήρθε η ώρα να βρει έναν σύντροφο, η επιμονή του Αρτ να ακολουθήσει ένα αυστηρό μαθηματικό σχέδιο για να τα καταφέρει μοιάζει λογική. Τότε είναι που γνωρίζει και τον ρομαντικό και φαινομενικά ιδανικό για αυτή Φρανκ, όμως ο αδερφός της δεν φαίνεται να είναι τόσο ενθουσιασμένος για την πιθανή μαθηματική τους επιτυχία. Ο χρόνος μένει να αποδείξει αν μερικές φορές αρκεί απλώς να εμπιστευτεί κανείς την καρδιά του και να αφήσει στην άκρη τη λογική των μαθηματικών όταν πρόκειται για την αγάπη, ή το ακριβώς αντίθετο.

Ο ταχυδρόμος των βιβλίων – Carsten Henn

Αν μπορούσαμε να ψηφίσουμε την πιο συγκινητικά καλόκαρδη ιστορία που μας χάρισε φέτος ο εκδοτικός κόσμος, τότε αυτή θα ήταν σίγουρα ο ύμνος για τη βιβλιοφιλία, την καλοσύνη και την αγάπη γενικότερα που αποτύπωσε o Carsten Henn στις σελίδες του feelgood μυθιστορήματός του «Ο ταχυδρόμος των βιβλίων» (μτφρ. Μαρία Μαντή).

Λίγα λόγια για την πλοκή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ δεν παίρνει αψήφιστα τον ρόλο του. Ακόμα και στα 75του, η αγάπη του για τη δουλειά του και τα βιβλία είναι τόσο μεγάλη, που τον κινητοποιεί να δουλεύει ακόμα και μετά τη βάρδια του, παραδίδοντας με το ποδήλατό του βιβλία στους ίσως πιο σημαντικούς πελάτες του. Για αυτό και, όταν ξαφνικά χάσει τη δουλειά του, η αγάπη που τρέφει για τη λογοτεχνία και η καλοσύνη του θα τον βοηθήσουν να πατήσει ξανά στα πόδια του και να ανακαλύψει πως τελικά δεν είναι τόσο μόνος όσο πίστευε.

Πολύ αργά πια – Claire Keegan

Στις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδόσεων Μεταίχμιο που ήδη έχουν αγαπηθεί από τους αναγνώστες συγκαταλέγεται και η νέα νουβέλα της Claire Keegan «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), η οποία σε λίγες μόλις σελίδες μάς μεταφέρει ένα πολύ σημαντικό, ουσιώδες και συγκινητικό μήνυμα.

Λίγα λόγια για την πλοκή: Μετά από μία ακόμα συνηθισμένη Παρασκευή στη δουλειά του, ο Κάχαλ επιστρέφει στο σπίτι του με το λεωφορείο για να περάσει μόνος του το τριήμερο που έρχεται. Η διαδρομή αυτή όμως δεν θα είναι και τόσο συνηθισμένη, καθώς ο νους του θα ταξιδέψει στη Σαμπίν, μία γυναίκα με την οποία θα μπορούσε να είχε περάσει τη ζωή του, αν είχε κάνει καλύτερες και πιο… γενναιόδωρες επιλογές. Έτσι, αυτή η φαινομενικά βαρετή ημέρα καταλήγει να γίνει ίσως μία από τις πιο σημαντικές της ζωής του, αφού τότε είναι που θα καταφέρει να ξεκλειδώσει τον ίδιο του τον εαυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠαγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: 5+1 σχετικά βιβλία που αξίζει όλοι να διαβάσουμε12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μπορείτε να βρείτε όλα τα βιβλία του αφιερώματος στα βιβλιοπωλεία και στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Κάποτε υπήρχαν λύκοι – Charlotte McConaghy
Σελίδες: 448
Τιμή: 16,92€
Κάλμαν – Joachim B. Schmidt
Σελίδες: 464
Τιμή: 15,93€
Λάθος μέρος, λάθος στιγμή – Gillian McAllister
Σελίδες: 416
Τιμή: 15,93€
Ο νεαρός Μάνγκο – Douglas Stuart
Σελίδες: 432
Τιμή: 16,92€
Ο ερευνητής – Tana French
Σελίδες: 520
Τιμή: 16,92€
Σήκω από πάνω μου – Λίνα Βαρότση
Σελίδες:406
Τιμή: 16,92€
Περί ανθρώπων – Juli Zeh
Σελίδες: 464
Τιμή: 16,92€
Η θεωρία (σχεδόν) των πάντων – Kara Gnodde
Σελίδες: 528
Τιμή: 16,92€
Ο ταχυδρόμος των βιβλίων – Carsten Henn
Σελίδες: 272
Τιμή: 14,94€
Πολύ αργά πια – Claire Keegan
Σελίδες: 56
Τιμή: 8,91€

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b