MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

8 βιβλία για τη δύναμη της γυναικείας ψυχής που πρέπει να διαβάσεις

Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ζητήσαμε από 4 αγαπημένους εκδοτικούς οίκους να μάς προτείνουν 8 βιβλία που θα μάς θυμίσουν πως η αγάπη πρέπει να λυτρώνει και όχι να πληγώνει.

Ειρήνη Μωραϊτη | 25.11.2023

Κάθε χρόνο, η 25η ημέρα του Νοεμβρίου είναι φορτισμένη με έναν πολύ σημαντικό σκοπό, την ενημέρωση Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Από το 1999, η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για τη βία που δέχονται εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες ετησίως, σε ανάμνηση της δολοφονίας στις 25 Νοεμβρίου του 1960 των τριών αδελφών Μιραμπάλ, οι οποίες κατάφεραν με την αντιστασιακή δράση τους να ανατρέψουν τη ψυχρή δικτατορία του Τρουχίγιο, ακόμα και αν έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας.

Δυστυχώς, κάθε χρόνο τα ποσοστά των κακοποιημένων γυναικών, σεξουαλικά, σωματικά αλλά και ψυχολογικά, αυξάνονται ραγδαία, τόσο παγκοσμίως, όσο και στην Ελλάδα. Ακριβώς αυτή η κατακόρυφη αύξηση του φαινομένου κάνει τη σημερινή μέρα ακόμα πιο σημαντική και μάς καλεί όλους να συμβάλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε στην εξάλειψη των κακοποιητικών συμπεριφορών που πλήττουν, σαφώς γενικότερα τους συνανθρώπους μας, αλλά ειδικότερα και εντονότερα τις γυναίκες.

Για να μην αισθάνεται λοιπόν καμία γυναίκα μόνη και αβοήθητη, πρέπει πάντα να υπενθυμίζουμε σε όλους αλλά και στον εαυτό μας πως η βία δεν είναι ποτέ λύση και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχωρείται, ενώ πάντα να θυμόμαστε πως η αγάπη λυτρώνει, δεν πληγώνει.

Και επειδή ακόμα και η ενημέρωσή μας σχετικά με το ευαίσθητο αυτό θέμα μπορεί να κάνει τη διαφορά, η λογοτεχνία έρχεται ως αρωγός να μας ευαισθητοποιήσει και να βοηθήσει να ακουστούν οι φωνές που κάποιος κακοποιητικός άνθρωπος φρόντισε να σιωπήσουν, αλλά και να δηλώσει με τον τρόπο της πως για πάντα θα είναι εκεί, να παρακινεί και να εμπνέει με τις ιστορίες της τις γυναίκες να σπάσουν τα δεσμά και να βρουν τη δύναμή τους!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠαγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας: 10+1 βιβλία που θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο12.09.2018

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σήκω από πάνω μου – Λίνα Βαρότση

Την εξαιρετικά σημαντική αυτή λίστα ανοίγουν οι εκδόσεις Μεταίχμιο προτείνοντας μία πολύ πρόσφατη κυκλοφορία τους, τοΣήκω από πάνω μου της Λίνας Βαρότση. Η συγγραφέας δημιούργησε μία δυναμική και συγκινητική ιστορία, με στόχο να θυμίσει στους αναγνώστες της πως πρέπει πρώτα να συγχωρήσουν τον εαυτό τους, για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τα τραυματικά γεγονότα της ζωής τους, όπως έκανε και η πρωταγωνίστριά της, η Νίνα, η οποία κατάφερε να ξεφύγει από τον φαύλο κακοποιητικό κύκλο στον οποίο είχε παγιδευτεί.

Πιο συγκεκριμένα, η Νίνα, έχοντας μεγαλώσει σε μία μικρή επαρχεία, δεν έβρισκε τη θέση της στον χαοτικό κόσμο. Και όταν ξαφνικά βρέθηκε στην επιβλητική Νέα Υόρκη και όσα μέχρι τότε θεωρούσε δεδομένα ανατράπηκαν, θέλησε να εξερευνήσει τη νέα ζωή που απλωνόταν μπροστά της. Μέσα σε αυτή την αναζήτηση, βρήκε και έναν άνθρωπο που θεωρούσε δικό της, ο οποίος δήλωνε ορκισμένα παθιασμένος μαζί της στην αρχή. Το πάθος του αυτό άρχισε όμως κάποια στιγμή να γίνεται επώδυνο και η αγάπη που της έταζε να την πνίγει. Και τότε ήταν που τα λόγια που κάποτε είχε πει η θεία Λένια άρχισαν να βγάζουν νόημα στο μυαλό της, γιατί όντως, και στην κόλαση αν πήγαινε, θα τον έβρισκε τον δρόμο να γυρίσει πίσω και κανένας δε θα μπορούσε τελικά να την καθηλώσει.

Πέντε στάσεις – Μάκης Τσίτας

Η επόμενη πρόταση των εκδόσεων αφορά ένα βιβλίο αφιερωμένο στις γυναίκες που αναγκάστηκαν να ζήσουν σε κακοποιητικά περιβάλλοντα. Προσπαθώντας να απομυθοποιήσει τον φόβο τού “τι θα πει ο κόσμος”, ο Μάκης Τσίτας μάς συστήνει τις Πέντε στάσεις του και την Τασούλα, η οποία ενώ θα μπορούσε να έχει μία ζωή στρωμένη με ροδοπέταλα, ακολούθησε τον δρόμο του εφηβικού της έρωτα, ο οποίος την παρέσυρε στην Θεσσαλονίκη.

Εκεί, χρόνια μετά, βρίσκει τον εαυτό της εγκλωβισμένο σε έναν γάμο που, πέρα από τα δύο της παιδιά, δεν κατάφερε να της προσφέρει άλλη χαρά. Ο άντρας της, ο Θεόφιλος, ήταν απών από τον γάμο αυτόν τις περισσότερες φορές, και παρών μόνο για να τον γεμίζει πόνο και ανασφάλεια. Και η Τασούλα, απέμενε πάντα μόνη, υπομένοντας την αλήθεια της με το κεφάλι ψηλά, αλλά δυστυχώς την γνώμη της κοινωνίας ψηλότερα. Μόνη της ασφάλεια σε αυτή την καθημερινότητα, οι 5 στάσεις λεωφορείου που διένυε κάθε μέρα για να πάει από το σπίτι στη δουλειά της, και το αντίθετο.

Εκδόσεις Διόπτρα

Ζωές Απέναντι – Άννα Γαλανού

Ένα μυθιστόρημα που γίνεται φωνή για τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία αποτελεί την πρώτη πρόταση των εκδόσεων Διόπτρα. Ο λόγος για το νέο βιβλίο της Άννας Γαλανού, με τίτλο Ζωές Απέναντι, το οποίο μάλιστα βασίζεται σε αληθινή ιστορία.

Τι κοινό μπορεί να έχουν 6 άγνωστες μεταξύ τους γυναίκες; Η Βέρα είχε όνειρο να γίνει γιατρός, η Ρεβέκκα έρχεται στην Αθήνα με στόχο να σπουδάσει, η Στέλλα λατρεύει να κάνει όνειρα για τη ζωή της, η Ευδοκία μαθαίνει να ζει με τους εφιάλτες της, η Μίνα προσπαθεί να συγχωρήσει τον εαυτό της και να ξεχάσει το παρελθόν και η Ελένη ψάχνει τα πατήματά της σε έναν σκληρό κόσμο. Όσο διαφορετικές και αν ακούγονται οι ζωές των 6 αυτών γυναικών, τόσο πιο έντονα δένονται μεταξύ τους με ένα νήμα πλεγμένο από πόνο και κακοποίηση, με τον υπεύθυνο αυτής της ένωσης να είναι κοινός για όλες. Για πόσο ακόμα όμως θα μπορεί να τις κρατά με τα δεσμά του, μέχρι να καταφέρουν οι πρωταγωνίστριες να βρουν την λύτρωση που αναζητούν και να μιλήσουν για όλα όσα τις πληγώνουν;

Η ομορφιά του κακού – Annie Ward

Σύμφωνα με τις εκδόσεις, ένα ακόμα βιβλίο που αναδεικνύει την ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την κακοποίηση των γυναικών, όχι βέβαια μόνο στη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών αλλά συνεχώς, είναι το Η ομορφιά του κακού της Annie Ward.

Η ζωή της Μάντι και του Ίαν ήταν για δύο σχεδόν δεκαετίες απλά τέλεια. Έτσι πίστευαν τουλάχιστον όσοι τους ήξεραν, καθώς ποτέ δεν είχε φανεί η παραμικρή ατέλεια στον γάμο τους. Φαινομενικά, είχαν έναν υπέροχο γιο και μία αψεγάδιαστη σχέση, όμως στην πραγματικότητα, ένας πολύ απειλητικός φόβος κρυβόταν στην ψυχή της Μάντι, και ένα ειδεχθές έγκλημα στη συνείδησή της. Ώσπου ξαφνικά, στην εσωτερική πάλη των συναισθημάτων της θα μπει ένα τέλος και θα μπορέσει επιτέλους να διαπιστώσει αν στο τέλος νικά η αγάπη ή ο φόβος, την ίδια ώρα που το κακό θα δείχνει το όμορφο πρόσωπό του.

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ποτέ χωρίς την κόρη μου – Μπέτι Μαχμουντί

Ένα από τα ίσως πιο συγκλονιστικά, διαχρονικά και πάντα επίκαιρα βιβλία τους μας προτείνουν οι εκδόσεις Ψυχογιός με αφορμή τη συζήτηση για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το «Ποτέ χωρίς την κόρη μου» της Μπέτι Μαχμουντί, το οποίο παρουσιάζει μέσα από πραγματικά γεγονότα, όλη την ωμή αλήθεια για την θέση και τα δικαιώματα της γυναίκας στο Ισλάμ.

Όταν το καλοκαίρι του 1984  η Αμερικανίδα Μπέτι Μαχμουντί ταξίδευε στο Ιράν για να ζήσει στην πατρίδα του συζύγου της με την κόρη τους, δε θα το πίστευε αν της έλεγε κανείς πως σε λίγο καιρό θα βρισκόταν τελικά αιχμάλωτη ενός φανατικού μουσουλμάνου. Με μοναδική ασπίδα της όμως, την ανιδιοτελή αγάπη που τρέφει για την κόρη της, η Μπέτι σύντομα θα αποφασίσει να σπάσει τα δεσμά της επιβεβλημένης της «σκλαβιάς» και να ξεφύγει με κάθε τρόπο και κάθε κόστος, αρκεί η ίδια και η κόρη της να βρίσκονται μαζί και ασφαλείς.

Νυχτοπερπατήματα – Λέιλα Μότλι

Η δεύτερη επιλογή των εκδόσεων αφορά μία πολύ πρόσφατη κυκλοφορία τους, τα «Νυχτοπερπατήματα» της Λέιλα Μότλι, στόχος της οποίας ήταν να ευαισθητοποιήσει το αναγνωστικό κοινό, κάτι που κατάφερε κατά κοινή ομολογία.

Στο μυθιστόρημα μάς συστήνονται η Κιάρα κι ο αδερφός της ο Μάρκους, οι οποίοι δυσκολεύονται να ξανά βάλουν τη ζωή τους σε τάξη, μετά από ένα τραγικό συμβάν που τους άφησε μόνους στον απαιτητικό αυτόν κόσμο. Όσο πάντως ο Μάρκους ονειρεύεται ένα μέλλον με φώτα, μουσική και φήμη, η Κιάρα ψάχνει δεύτερη δουλεία και αποφασίζει να πάρει υπό την προστασία της τον εννιάχρονο παραμελημένο από τη μητέρα του γείτονά τους. Η μοίρα βέβαια της επιφύλασσε τελικά μία δουλειά πολύ διαφορετική από ό,τι είχε φανταστεί ποτέ, και τότε είναι που ξεκινά τον προσωπικό της Γολγοθά  γεμάτο πόνο, αλλά και δύναμη.

Εκδόσεις Μίνωας

Το νετλέτι- Ζοέλ Λοπινό

Σύμφωνα με τις εκδόσεις Μίνωας, ένα από τα πιο ιδανικά αναγνώσματα για την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών είναι «Το νετλέτι» της Ζοέλ Λοπινό, στο οποίο η συγγραφέας ξετυλίγει τις άγνωστες πτυχές της κρητικής κοινωνίας στο πέρασμα των χρόνων, βασισμένη στις διηγήσεις που της χάρισαν οι κάτοικοι του Μανιολόπουλου, πριν ο χρόνος καταφέρει να θάψει την πραγματική ιστορία του τόπου τους.

Πιο συγκεκριμένα, ταξιδεύουμε ανάμεσα στην Κρήτη του 1810 και του 2021, και γνωρίζουμε τις δύο πρωταγωνίστριες της ιστορίας, την Κρυσταλλένια και την Ειρήνη, οι οποίες μπορεί φαινομενικά να μην έχουν κανένα κοινό, όμως στην πραγματικότητα τις ενώνει μια βαριά μοίρα. Η πρώτη, ζώντας σε μία πολύ σκοτεινή περίοδο της κρητικής ιστορίας, αναγκάζεται να αφήσει τα πάντα πίσω της για να γλιτώσει από το καταδικασμένο και από άλλους προκαθορισμένο μέλλον της με τον Τουρκοκρητικό Ιμπραήμ Πατρικάκη, ενώ η δεύτερη γυρνάει στη γη που γέννησε τις ρίζες της για να ανακαλύψει τα μυστικά που για γενιές ολόκληρες βάραιναν το όνομά της με μία παλιά κατάρα, για να ανακαλύψει τελικά πως την μοίρα, κανένας άνθρωπος δεν μπόρεσε ποτέ να την αποφύγει.

Κιμ Τζιγιάνγκ, Γεννημένη το 1982 – Τσο Ναμ-Τζου

Με τη δεύτερη πρότασή τους, οι εκδόσεις θέλησαν να μας παρουσιάσουν ένα ξεχωριστό μυθιστόρημα, το «Κιμ Τζιγιάνγκ, Γεννημένη το 1982» της Τσο Ναμ-Τζου, το οποίο έγινε η αφορμή να ανθίσει το νέο φεμινιστικό κίνημα στην Κορέα.

Στις σελίδες του περιεκτικού αλλά αισιόδοξου αυτού μυθιστορήματος, βλέπουμε την ιστορία της Κιμ Τζιγιάνγκ, η οποία πέρα από τα τραγικά βιώματα του παρελθόντος της που την έφεραν αντιμέτωπη από νωρίς με τον παγιωμένο μισογυνισμό της Κορέας, πρέπει τώρα να βάλει στον «πάγο» τη ζωή της και να αφοσιωθεί στη νεογέννητη κόρη της αποκλειστικά, ανταποκρινόμενη στο πατροπαράδοτο αυτό κάλεσμα της κοινωνίας της, ακόμα και αν αυτό την διαλύει ψυχολογικά. Μέσα από τα μάτια και τις μνήμες της, αντιλαμβανόμαστε τη θέση που προόριζε η κορεάτικη κοινωνία στις γυναίκες, ενώ η συγγραφέας τονίζει τη δυσκολία μίας γυναίκας να ανταπεξέλθει σε μία εικόνα που κάποιοι άλλοι έφτιαξαν για αυτή, ενώ η ίδια θέλει απλά να ζήσει τη ζωή της ευτυχισμένη και χωρίς προϋποθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠαγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: 5+1 σχετικά βιβλία που αξίζει όλοι να διαβάσουμε12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πάρτε μέρος στους διαγωνισμούς του monopoli.gr για να κερδίσετε αντίτυπα των βιβλίων του αφιερώματος, εδώ.

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σήκω από πάνω μου – Λίνα Βαρότση
Σελίδες:406
Τιμή: 16,92€

Πέντε στάσεις – Μάκης Τσίτας
Σελίδες: 80
Τιμή: 7,92€

Εκδόσεις Διόπτρα

Ζωές Απέναντι – Άννα Γαλανού
Σελίδες: 480
Τιμή: 15,93€

Η ομορφιά του κακού – Annie Ward
Σελίδες: 464
Τιμή: 14,94€

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ποτέ χωρίς την κόρη μου – Μπέτι Μαχμουντί
Σελίδες: 528
Τιμή: 12,96€

Νυχτοπερπατήματα – Λέιλα Μότλι
Σελίδες: 352
Τιμή: 16,92€

Εκδόσεις Μίνωας

Το νετλέτι- Ζοέλ Λοπινό
Σελίδες: 480
Τιμή: 16,92€

Κιμ Τζιγιάνγκ, Γεννημένη το 1982 – Τσο Ναμ-Τζου
Σελίδες: 180
Τιμή: 13,49€

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b