MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: 7 προτάσεις για δωρεάν διασκέδαση στην πόλη

Για ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο, συγκεντρώσαμε όλες τις εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο στην πόλη.

Monopoli Team

1. Προβολή της ταινίας “Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις” της Φρίντα Λιάππα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ο σκηνοθέτης Κυριάκος Αγγελάκος και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας παρουσιάζουν για πρώτη φορά σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια 4Κ την ταινία της Φρίντα Λιάππα, «Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις» (1977). Η προβολή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος A Season of Classic Films -μια πρωτοβουλία της ACE (Association des Cinémathèques Européennes) με την υποστήριξη του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη MEDIA (Creative Europe MEDIA). Με την δωρεά της Εταιρείας Κοινωνικού Έργου και Πολιτισμού. Η αποκατάσταση έγινε από τα πρώτης γενιάς αρνητικά εικόνας και ήχου 16mm και την τελική μίξη σε μαγνητικό υλικό που διατέθηκαν για την αποκατάσταση από τον Κυριάκο Αγγελάκο και συντηρούνται στα αρχεία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
16/12, 20:00
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου, Κεραμεικός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣαν σήμερα γεννιέται ο Νίκος Κούνδουρος: Οι 12 ταινίες του που άφησαν εποχή12.09.2018

2. ΚΠΙΣΝ: Εικαστικό εργαστήριο: Δημιουργούμε όλοι μαζί

Αυτές τις γιορτές, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μας προσκαλεί να δημιουργήσουμε όλοι μαζί σε δύο εικαστικά εργαστήρια εμπνευσμένα από τις φωτιστικές εγκαταστάσεις του Χριστουγεννιάτικου Κόσμου του ΚΠΙΣΝ. Αντλώντας έμπνευση από το πνεύμα συνάθροισης που χαρακτηρίζει την περίοδο των Χριστουγέννων, αξιοποιούνται διαφορετικά καλλιτεχνικά μέσα για να διερευνηθούν οι διάφοροι τρόποι, με τους οποίους μπορούμε να δημιουργήσουμε συλλογικά εικαστικά έργα. Στο 1ο εργαστήριο,  “Ζωγραφίζοντας με τα σώματα”, με αφετηρία τη φωτιστική εγκατάσταση «RHIZOME» που φιλοξενείται στον Θόλο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, δημιουργούμε ένα εικαστικό δρώμενο. Καμβάδες από λευκό χαρτί, κηρομπογιές, άνετα ρούχα και ρυθμός μας βοηθούν να ενώσουμε τα διάφορα σημεία του ιστού της φωτιστικής εγκατάστασης, να αναζητήσουμε από κοινού απρόσμενους συσχετισμούς και να αποτυπώσουμε νέα σχήματα, που θα ανακαλύψουμε στα ιδιαίτερα μονοπάτια στα οποία θα μας οδηγήσει η συνδημιουργία. Στο 2ο εργαστήριο, “Κόκκινο, κίτρινο, πράσινο και άσπρο: πώς σου μοιάζει η φύση;” με αφορμή τη φωτιστική εγκατάσταση «SIGN» και τον τρόπο που το καλλιτεχνικό δίδυμο Vendel & de Wolf αναδεικνύει μέσα από το έργο του την εγγενή ομορφιά της φύσης, θα γνωρίσουμε την τέχνη των Αβορίγινων της Αυστραλίας, οι οποίοι δημιουργούσαν παρατηρώντας τη φύση στην κάθε της λεπτομέρεια και μαθαίνοντας από αυτή. Κόκκινο, κίτρινο, πράσινο και άσπρο: με τα χρώματα του Δεκεμβρίου αναζητούμε τη σημασία της συνύπαρξης γύρω από μια εστία. Συγκεντρωνόμαστε, μαθαίνουμε για τις παραδοσιακές ιστορίες των Αβορίγινων της Αυστραλίας και δημιουργούμε έργα εμπνευσμένα από τα σύμβολα της τέχνης τους.
16/12, 17:00
Θόλος, ΚΠΙΣΝ

3. Βραβευμένες κινηματογραφικές προβολές στο Φεστιβάλ Ίριδα Visions

Beyond the sea (2023), Hippolyte Leibovici

Οι βραβευμένες ταινίες της επιτυχημένης 17ης διοργάνωσης του Thessaloniki International Short Film Festival (TiSFF) θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για ένα μοναδικό διήμερο προβολών στην ιστορική αίθουσα Ίρις, στα πλαίσια του φεστιβάλ Ίριδα Visions. To Irida Visions – Μέρες Πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης ΕΚΠΑ, ένα φεστιβάλ που καθιερώθηκε ως θεσμός την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά, πραγματοποιώντας επιτυχώς 91 εκδηλώσεις, επιστρέφει με έναν πρώτο κύκλο εκδηλώσεων τον Δεκέμβριο. Τον πρώτο κύκλο εκδηλώσεων του φεστιβάλ στήριξε με την παρουσία του μία σειρά από σημαντικούς καλλιτέχνες και σκηνοθέτες όπως οι Παντελής Βούλγαρης, Γιάννης Οικονομίδης, Κώστας Γαβράς, Σοφία Εξάρχου, Νίκος Γραμματικός, Enri Canaj, Ζακλίν Λέντζου, Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Andi Xhuma και Σύλλας Τζουμέρκας. Το Σάββατο 16/12 και την Κυριακή 17/12 το Ίριδα Visions φιλοξενεί τις βραβευμένες ταινίες της 17ης διοργάνωσης του Thessaloniki International Short Film Festival (TiSFF). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εξαιρετικών ταινιών μικρού μήκους, πολλές εκ των οποίων έχουν αποσπάσει σημαντικά διεθνή βραβεία, όπως το βραβευμένο με Queer Palm ταινίας μικρού μήκους το 2023 στο Φεστιβάλ Καννών Bolero του Nans Laborde-Jourdàa, το βραβευμένο με βραβείο κοινού στο φεστιβάλ του Clermont-Ferrand Nothing holier than a dolphin της Ισαβέλλας Μαργάρα κ.α. Η δωρεάν προκράτηση θέσεων για τις προβολές ξεκινάει 2 μέρες πριν την προγραμματισμένη εκδήλωση και ώρα 11:00 π.μ. Η προκράτηση ισχύει έως 15 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Στην συνέχεια η είσοδος γίνεται με σειρά προτεραιότητας. Την ημέρα της εκδήλωσης υπάρχουν δωρεάν εισιτήρια που θα διατίθενται στην είσοδο.
Για περισσότερες λεπτομέρειες και προκρατήσεις θέσεων παρακαλούμε επισκεφτείτε το iridavisions.gr.
16, 17/12, 18:00, 21:00
Ίριδα Ακαδημίας 55, Αθήνα

4. Εκπαιδευτικά εργαστήρια στο Athens Book Space

Οι εκδηλώσεις του Athens Book Space συνεχίζονται και τον Δεκέμβριο. Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, το Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων και οι εκδόσεις Μεταίχμιο συνδιοργανώνουν ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο με εικαστική δημιουργία και ανάγνωση για παιδιά από 7 ετών και άνω. Στο εργαστήριο αυτό μαζί με τη δημιουργό, Γεωργία Ζάχαρη, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για αγαπημένα βιβλία και κόμικς και να γίνουν καλλιτέχνες, φτιάχνοντας ένα συλλογικό κόμικ. Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, το Τσέχικο Μορφωτικό Ινστιτούτο διοργανώνει στο Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων το εργαστήριο «Γνωρίστε τον Κρτεκ», που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Εκεί θα μάθουν τα παιδιά ποιος είναι αυτός ο μικρός εθνικός ήρωας της Τσεχίας, των οποίο λατρεύουν και μαζί του μεγάλωσαν γενιές και γενιές και εκτός του ότι είναι διάσημος στην χώρα του, τον γνωρίζουν παντού σε όλο τον κόσμο και ο μικρός τυφλοπόντικας ταξίδεψε μέχρι και στο διάστημα. Ο Κρτεκ είναι δημιούργημα του καλλιτέχνη Ζντένεκ Μίλερ, ο οποίος τον «έφερε στη ζωή» το 1954. Κοντεύει, λοιπόν, τα 70. Έκτοτε έχουν γυριστεί 50 επεισόδια μικρού μήκους ταινιών με πρωταγωνιστές τον Κρτεκ και τους φίλους του, τον λαγό, τον σκαντζόχοιρο, το ποντικάκι, το βατραχάκι κ.ά. Αυτό το παράξενο ζωάκι, που δε βλέπουμε σχεδόν ποτέ, έγινε το αξεπέραστο φαινόμενο του τσεχικού animation.
16, 17/12,
Πάρκο Ελευθερίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣωτέ: Το πρώτο επεισόδιο της νέας κωμωδίας του ΑΝΤ1+ μάς… έψησε πολύ – Όσα ξεχωρίσαμε12.09.2018

5. Εικαστικό Εργαστήρι για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει στο πλαίσιο της αναδρομικής εικαστικής έκθεσης “Γιάννης Ψυχοπαίδης: Artist’s Books, 1979-2023”, σε επιμέλεια της Λουΐζας Καραπιδάκη, ένα μοναδικό εικαστικό εργαστήρι για παιδιά, που θα δημιουργήσουν το δικό τους artist’s book. Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023, στις 11:00 τα παιδιά θα δημιουργήσουν τα δικά τους mini leporello με έμπνευση από τα έργα του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου. Με πολλά διαφορετικά υλικά και χρώματα, με Φαντασία και Τέχνη, οι μικροί καλλιτέχνες γίνονται για λίγο συγγραφείς, ποιητές, βιβλιοδέτες, γραφίστες και τυπογράφοι παρέα με την εικαστικό και επιμελήτρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Αθανασία Σκληρού. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών.
16/12, 11:00
Ελληνοαμερικανική Ένωση

6. Χριστουγεννιάτικες συναυλίες για μικρούς και μεγάλους στο Φουαγιέ Μουσών

© Alkiviadis

Tο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φοράει τα καλά του και, με φόντο το ολόφωτο Παγοδρόμιό του, στήνει την καθιερωμένη μουσική γιορτή του στο Φουαγιέ Μουσών, προσφέροντας δωρεάν συναυλίες στους μικρούς, αλλά και… τους λιγότερο μικρούς φίλους του! Από τις 16 έως τις 30 Δεκεμβρίου, στη γιορτινή σκηνή του Φουαγιέ, νεανικά χορωδιακά σχήματα και ανερχόμενα μουσικά συγκροτήματα ωδείων και μουσικών σχολείων της Αττικής θα παρουσιάσουν αγαπημένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια και υπέροχες μελωδίες στο πνεύμα των ημερών. Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου η Παιδική Χορωδία Polyphonica θα παρουσιάσει ένα απολαυστικό μουσικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους, ενώ την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου το Μουσικό Σύνολο Jazz Sharp Μουσικού Γυμνασίου Αλίμου θα μας παρασύρει στις ξέφρενες μελωδίες του.
16, 17/12, 18:30, 16:10
Φουαγιέ Μουσών 

7. Workflow: Δωρεάν masterclasses από το Film Factory στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Το Film Factory της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου επιστρέφει για δωδέκατη χρονιά με μια σειρά από Masterclasses για τον κινηματογράφο με ελεύθερη είσοδο, που θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο 16, 17 & 18 Δεκεμβρίου στους χώρους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Το Film Factory είναι μία από τις πιο δημιουργικές και πετυχημένες δράσεις της ΕΑΚ που έχει αγκαλιαστεί από σπουδαστές κινηματογράφου και καλλιτεχνικών σχολών, νέους κινηματογραφιστές και σινεφίλ. Πρωταγωνιστές/ριες της δράσης και εισηγητές/ριες των Masterclasses είναι επαγγελματίες του κινηματογράφου που βραβεύθηκαν ή ήταν υποψήφιοι/ες στα Βραβεία Ίρις 2023 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, οι οποίοι/ες καλύπτουν όλο το φάσμα της κινηματογραφικής δημιουργίας. Στις παράλληλες δράσεις, ένα πάνελ επαγγελματιών/ριών του κινηματογράφου και εκπροσώπων φορέων, με τίτλο «Έχω μια ιδέα για ταινία (aka I have a dream). Και μετά»; θα επιχειρήσει να δώσει πρακτικές συμβουλές, καθώς και να παρουσιάσει τα εργαλεία και τις χρηματοδοτικές δυνατότητες για κινηματογραφιστές/ριες στην αρχή της καριέρας τους. Το Σαββατοκύριακο, στις Αίθουσες Θεάτρου και Κινηματογράφου, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια περί θεάτρου, υποκριτικής, σκηνοθεσίας, φωτογραφίας και μουσικής από διακεκριμένους ειδικούς και καλλιτέχνες. Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα & ώρες εδώ.
16, 17/12, 11:00
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών,  6 Πολυκράτους Σπ., Άγιος Ιωάννης Ρέντης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Σάββας Στρούμπος στην πρώτη συνάντηση του με τον Τσέχωφ12.09.2018

Περισσότερες δωρεάν προτάσεις στο Free City.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b