MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
30
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Συμπληρώματα διατροφής

Μαγνήσιο για ύπνο, για συγκέντρωση, για ενέργεια

Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για την ενέργεια, για τον ύπνο, για την καλή λειτουργία του εντέρου… Ποιες είναι οι βασικές μορφές του αλλά και ποιοι δεν θα πρέπει να παίρνουν μαγνήσιο.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που συμβάλλει σε πολλές από τις λειτουργίες του οργανισμού: από αύξηση της ενέργειας μέχρι βελτίωση της δυσκοιλιότητας και καλύτερο ύπνο. Χάρη στις πολλές του ιδιότητες το μαγνήσιο έχει γίνει ένα πολύ δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής, ωστόσο πριν το πάρει κανείς είναι καλό να γνωρίζει τη δράση του. Για όλα αυτά μιλήσαμε με την ειδική παθολόγο Δρ. Αναστασία Μαργούτα – Ασκητή, η οποία επισημαίνει βασικές αλήθειες για το μαγνήσιο αλλά και ποιοι δεν θα πρέπει να το παίρνουν, τουλάχιστον χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους.

Μαγνήσιο για ενέργεια, μαγνήσιο για ύπνο, μαγνήσιο για τη δυσκοιλιότητα – και όχι μόνο!

Μαγνήσιο για καλή υγεία και ενέργεια: Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των μυών και των νεύρων, την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, την υγεία των οστών και των δοντιών, καθώς και για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό.

Μαγνήσιο για καλό ύπνο: Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας. Μπορεί να συνδέεται ακόμη και με διαταραχές ύπνου (αυπνίες). Ένας από τους ρόλους του μαγνησίου είναι η ρύθμιση του ύπνου και της αγωγής των νευρώνων. Το μαγνήσιο βοηθά στην παραγωγή μελατονίνης, της βασικής ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο. Επιπλέον, συμμετέχει στην απελευθέρωση γαμμα-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA), ένας νευροδιαβιβαστής που έχει ηρεμιστική δράση στον εγκέφαλο. Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει αϋπνία λόγω της αύξησης της αγωγιμότητας των νευρώνων και της υπερδραστηριότητας του νευρικού συστήματος.

Μαγνήσιο για δυσκοιλιότητα: Η δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη αυτού του ιχνοστοιχείου αλλά σε κάθε περίπτωση η χορήγησή του μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου.

Έλλειψη μαγνησίου & διατροφικές πηγές

Τα συμπτώματα της έλλειψης μαγνησίου μπορεί να περιλαμβάνουν και κόπωση, αδυναμία, μυϊκούς σπασμούς. Επιπλέον, η έλλειψη μαγνησίου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και οστεοπόρωση.

Καλές πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν φυλλώδη λαχανικά (όπως σπανάκι και μαρούλι), ξηρούς καρπούς (όπως αμύγδαλα και φιστίκια), σπόρους (όπως λιναρόσπορος και κολοκυθόσπορος), αλλαντικά, ψάρια, αβοκάντο και μπανάνες.

Διαβάστε επίσης: Απώλεια μνήμης: Το είδος διατροφής που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη

Συμπλήρωμα διατροφής μαγνήσιο: Οι βασικές μορφές του για κάθε ανάγκη

Το μαγνήσιο είναι διαθέσιμο σε διάφορες μορφές, κάθε μία με τα δικά της χαρακτηριστικά και χρήσεις. Ορισμένες από τις κύριες μορφές μαγνησίου περιλαμβάνουν:
α) Οξείδιο μαγνησίου: Αυτή η μορφή μαγνησίου είναι συνήθως διαθέσιμη σε μορφή σκόνης και χρησιμοποιείται σε διατροφικά συμπληρώματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της έλλειψης μαγνησίου και για την προώθηση της υγείας των οστών και των μυών.
β) Κιτρικό μαγνήσιο: Αυτή η μορφή μαγνησίου είναι ευκολότερα απορροφήσιμη από τον οργανισμό σε σύγκριση με άλλες μορφές. Συνήθως χρησιμοποιείται σε συμπληρώματα διατροφής για την αντιμετώπιση της έλλειψης μαγνησίου και για την υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας.
γ) Γλυκινικό μαγνήσιο: Αυτή η μορφή μαγνησίου συνήθως χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της έλλειψης μαγνησίου και για την υποστήριξη της υγείας του νευρικού συστήματος.

Διαβάστε επίσης: Μπορεί η διατροφή μας να αποτελεί πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού;

Χηλικό μαγνήσιο

Αυτή η μορφή μαγνησίου μπορεί να θεωρηθεί ως μία κατηγορία από μόνη της! Το χηλικό μαγνήσιο έχει υψηλή απορροφητικότητα. Είναι μια μορφή μαγνησίου που χρησιμοποιείται συνήθως ως συμπλήρωμα διατροφής. Πρόκειται για μαγνήσιο που έχει συνδεθεί με χλωρικά άλατα, όπως το χλωρικό μαγνήσιο ή το μαγνήσιο χλωρικού μαγνησίου.
Το χηλικό μαγνήσιο έχει υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, που σημαίνει ότι απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά. Επίσης, η χηλική μορφή μαγνησίου έχει την πλεονεκτική ιδιότητα ότι δεν προκαλεί το ανεπιθύμητο εφέ της διάρροιας, που μπορεί να συμβεί με άλλες μορφές μαγνησίου. Η χρήση του χηλικού μαγνησίου μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν την υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας, τη βελτίωση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος, την αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης, και την ενίσχυση της ανοσοποιητικής λειτουργίας.

Ποιοι δεν μπορούν να παίρνουν μαγνήσιο

Η υπερπάρκεια μαγνησίου μπορεί να είναι βλαπτική για τον οργανισμό. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι παίρνουν συμπληρώματα μαγνησίου χωρίς να συμβουλευτούν τον γιατρό τους. Το πρώτο σύστημα που αντιδρά στην περίσσεια μαγνησίου είναι συνήθως το γαστρεντερικό, με διάρροιες και στομαχικές διαταραχές. Η τοξικότητα του μαγνησίου, όμως μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και την καρδιά προκαλώντας υπόταση ή ακόμη και σοβαρές αρρυθμίες. Σε περιπτώσεις χρονίων δυσλειτουργιών από τους νεφρούς (πχ λόγω ασθένειας ή αλκοολισμού), το μαγνήσιο μπορεί να μην αποβάλλεται ικανοποιητικά από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να γίνεται νεφροτοξικό στοιχείο. Τέλος,  η τοξικότητα του μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή, νοητική σύγχυση, ακόμη και λήθαργο.

Θυμηθείτε: Οι παραπάνω οδηγίες είναι γενικές. Για τη σωστή λήψη συμπληρωμάτων διατροφής συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας.

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b