MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

5 βιβλία του Καζούο Ισιγκούρο που δεν πρέπει να λείπουν από καμία βιβλιοθήκη

Σήμερα γιορτάζει τα 69α γενέθλιά του ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο και εμείς ανατρέχουμε στα 5 καλύτερα βιβλία του, που αξίζουν μία θέση στη βιβλιοθήκη μας.

Καζούο Ισιγκούρο
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Στις 8 Νοεμβρίου του 1954, γεννήθηκε ο Καζούο Ισιγκούρο, ένας συγγραφέας που αρκετά χρόνια αργότερα θα γινόταν ένας από τους πιο αγαπημένους εν ζωή λογοτέχνες στον κόσμο.

Παρότι γεννημένος στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας, ο Ισιγκούρο μεγάλωσε και δραστηριοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, χωρίς όμως να ξεχνάει την καταγωγή του. Στο πρώτο μάλιστα ταξίδι του στον κόσμο της λογοτεχνίας το 1982 με το βιβλίο “Αχνή θέα των λόφων“, η πλοκή χωρίζεται ανάμεσα στη γενέτειρά του το Ναγκασάκι και στην πόλη που τελικά έζησε, την Αγγλία.

Αυτό που κάνει μοναδικό τον Καζούο Ισιγκούρο είναι τόσο η αριστουργηματική γραφή του, όσο και τα ξεχωριστά και σημαντικά φιλοσοφικά θέματα που επιλέγει να εξερευνήσει μέσω των βιβλίων του. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά στοιχεία του, του χάρισαν το 2017 ένα Νόμπελ Λογοτεχνίας, αλλά και το 1989 ένα βραβείο Booker για το δεύτερο μυθιστόρημά του, τα «Απομεινάρια μιας μέρας».

Από το πρώτο του βιβλίο μέχρι και σήμερα, ο συγγραφέας έχει γράψει συνολικά 8 μυθιστορήματα και 1 συλλογή διηγημάτων, όλα εκ των οποίων έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και την Αργυρώ Μαντόγλου. Από το σύνολο του έργου του αγαπημένου παγκοσμίως Νομπελίστα συγγραφέα όμως, υπάρχουν 5 συγκεκριμένα μυθιστορήματα που ξεχωρίζουν και δεν πρέπει να λείπουν από καμία βιβλιοθήκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ5 εκδοτικοί οίκοι μάς προτείνουν τις πιο…τρομακτικές κυκλοφορίες τους, εν όψει Halloween12.09.2018

Αχνή θέα των λόφων (1982)

Η επαφή με το έργο του Ισιγκούρο πρέπει σίγουρα να ξεκινήσει από το πρώτο του μυθιστόρημα, το “Αχνή θέα των λόφων“, μία ιστορία για την μητρότητα και τη δύναμη, αλλά και τον πόνο της αγάπης. Το ντεμπούτο του συγγραφέα στη λογοτεχνία μας συστήνει την Ετσούκο, μια Γιαπωνέζα που ζει απομονωμένη σε ένα σπίτι στην αγγλική ύπαιθρο.

Η μεγαλύτερη της κόρη έχει μόλις αυτοκτονήσει και όταν η μικρότερή της κόρη την επισκέπτεται, η Ετσούκο ξανά θυμάται και αφηγείται την ιστορία της ζωής της, από τη ξέγνοιαστη ζωή της στην Ιαπωνία όσο ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί, μέχρι και την εγκατάστασή της στην Αγγλία. Στην αφήγησή της γνωρίζουμε και μία παλιά της φίλη, την Σατσίκο, η οποία ονειρεύεται να μετακομίσει στην Αμερική και να ζήσει το αμερικανικό όνειρο εκεί με την κόρη της, η οποία συχνά με την περίεργη συμπεριφορά της απασχολούσε την Ετσούκο. Προς το τέλος της ιστορίας της ζωής της όμως, η αφήγηση της πρωταγωνίστριας θα πάρει μία… δυσάρεστη τροπή που ίσως κανείς να μη φανταζόταν.

Τα απομεινάρια μιας μέρας (1989)

Παρότι η πλειοψηφία των βιβλίων του Καζούο Ισιγκούρο θεωρούνται best-seller, ένα είναι αυτό που όλοι οι αναγνώστες παγκοσμίως συμφωνούν πως αποτελεί το καλύτερο έργο του συγγραφέα μέχρι και σήμερα, και αυτό δεν είναι άλλο από “Τα απομεινάρια μιας ημέρας“. Στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα, ο Νομπελίστας συγγραφέας πλάθει μία συγκινητική ιστορία η οποία μας υπενθυμίζει πως η υπερανάλυση των λαθών του παρελθόντος δεν ευεργέτησε ποτέ κανέναν!

Πιο συγκεκριμένα, ο Στίβενς, μπάτλερ του αποθανόντα πλέον Λόρδου Ντάρλινγτον, ξεκινά ένα οδικό ταξίδι, ενθαρρυμένος από το νέο του αφεντικό, έναν νεόπλουτο Αμερικανό. Προορισμός αυτού του ταξιδιού είναι το σπίτι της πρώην οικονόμου του Ντάρλινγτον Χολ και για χρόνια κρυφού έρωτα του Στίβενς, ο οποίος έμεινε ανεκπλήρωτος αφού ο πρωταγωνιστής ήταν απόλυτα αφοσιωμένος στη δουλειά του και δεν έβρισκε χρόνο να ασχοληθεί με την προσωπική του ζωή.

Στην πραγματικότητα, αφορμή της περιπλάνησης αυτής είναι η ανάγκη της επιβεβαίωσης που έχει, επιβεβαίωσης για την ηθική φύση της δουλειάς δεκαετιών που είχε προσφέρει στον Λόρδο, μιας και στις τελευταίες αναπολήσεις του παρελθόντος του, ένα μικρόβιο της αμφιβολίας για την μέχρι τότε αναμφισβήτητη καλοσύνη του άρχοντά του αλλά και της δικής του υπόστασης αρχίζει να τον τριγυρνά. Και όταν τελικά γίνει εμφανές πως τα όνειρα και η ζωή του πήγαν χαμένα και ο ίδιος βρίσκεται κολλημένος σε ένα διεφθαρμένο και μάλλον σκοτεινό παρελθόν χωρίς να μπορεί να αφοσιωθεί στο μέλλον του, ένα είναι το δίδαγμα που πλανάται στο αέρα, πώς δεν πρέπει να σπαταλούμε την ενέργειά μας λησμονώντας το παρελθόν, αλλά ατενίζοντας το μέλλον.

Μη μ’ αφήσεις ποτέ (2005)

Συνεχίζουμε τη λίστα μας με ένα άκρως δυστοπικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του συγγραφέα, το “Μη μ’ αφήσεις ποτέ“, στον πυρήνα του οποίου βρίσκονται οι έννοιες της μοίρας αλλά και της ευθραυστότητας της ανθρώπινης φύσης. Η συγκεκριμένη ιστορία του Καζούο Ισιγκούρο θεωρείται μία από τις πιο επιδραστικές του, ενώ είναι η δεύτερη που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη, με πρωταγωνιστές την Κίρα Νάιτλι και τον Άντριου Γκάρφιλντ.

Αφηγήτρια της μυστηριώδους αυτής ιστορίας είναι η Κάθι, μια γυναίκα που, μεγάλη πλέον, αναπολεί τα παιδικά της χρόνια, τα οποία έζησε σε ένα ίδρυμα της αγγλικής υπαίθρου για… χαρισματικά παιδιά. Μαζί με τη Κάθι γνωρίζουμε τον Τόμι και τη Ρουθ, δύο ακόμα παιδιά που μεγάλωσαν μαζί της στο σκληρό αυτό οικοτροφείο, “φυλακισμένοι” και με μόνη τους παρηγοριά ο ένας τον άλλο. Και παρότι από την αρχή της αυτή η ιστορία διαφαίνεται σκοτεινή, όσο η αφηγήτρια ξετυλίγει την πλοκή της και τα μυστικά του παρελθόντος έρχονται στην επιφάνεια, τόσο πιο τραγική και εφιαλτική πλάθεται η εικόνα του αινιγματικού οικοτροφείου Χάιλσαμ και των τροφίμων του.

Νυχτωδίες (2009)

Οι “Νυχτωδίες” αποτελούν την πρώτη συλλογή διηγημάτων του Νομπελίστα συγγραφέα, την οποία αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή με ενθουσιασμό το αναγνωστικό κοινό, ενώ πρόσφατα, μία δεκαετία μετά την πρώτη της κυκλοφορία, είχε γίνει viral και στη βιβλιοφιλική πλευρά του TikTok, το #BookTok.

Γνωστός για την ξεχωριστή του πένα και τις γεμάτες συγκίνηση και σημαντικά μηνύματα ιστορίες του, ο Ισιγκούρο συνθέτει αυτή τη φορά 5 διηγήματα με κοινό παρονομαστή τη μουσική. Οι πρωταγωνιστές του είναι γεμάτοι πάθος για τον κόσμο της μουσικής, ο οποίος όμως τους κερνά συχνά απογοήτευση, αν και κάποιες φορές αποτελεί το μοναδικό κρίκο που τους συνδέει με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αυτό αποδεικνύεται όμως αρκετό για να ξεπεράσουν τα τεράστια κύματα απελπισίας και τον φόβο των ανεκπλήρωτων ονείρων, που φωλιάζουν στην καρδιά τους.

Η Κλάρα και ο ήλιος (2021)

Ένα από τα πιο πρόσφατα αλλά ήδη αγαπημένα μυθιστορήματα του Καζούο Ισιγκούρο είναι “Η Κλάρα και ο ήλιος“, ένα ακόμα αριστούργημα επιστημονικής φαντασίας από την πένα του συγγραφέα. Η Κλάρα είναι μία Τεχνητή Φίλη, φτιαγμένη για να γίνει ιδανική συντροφιά του εφήβου που θα την επιλέξει. Δεν είναι βέβαια η μοναδική Τεχνητή Φίλη του μαγαζιού στο οποίο πωλείται, και δεν είναι καν το πιο πρόσφατο μοντέλο.

Είναι όμως διαφορετική από τις άλλες Τ.Φ. και μέχρι να την αγοράσει κάποιο παιδί και να βρει επιτέλους το ζεστό και γεμάτο αγάπη σπιτικό που επιθυμεί, περνάει την κάθε της στιγμή παρατηρώντας τα πάντα, τα οποία και μας διηγείται, και βλέπουμε έτσι τον κόσμο μέσα από τη δική της, ιδιαίτερη ματιά. Πέρα από παρατηρητική, η Κλάρα είναι και εξαιρετικά ευαίσθητη και μέσα από τη δική της πίστη σε ένα καλύτερο μέλλον γεμάτο αγάπη και τη γλυκιά οπτική της για την πραγματικότητα, παίρνουμε και εμείς οι αναγνώστες ένα πολύ σημαντικό και συγκινητικό μάθημα για την αγάπη και την ελπίδα, ακόμα και αν η Κλάρα δυσκολευτεί τελικά να βρει αυτό που ζητά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑSebastian Fitzek: 5 συναρπαστικά βιβλία για τους fans των ψυχολογικών θρίλερ12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Όλα τα βιβλία του Καζούο Ισιγκούρο κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Πάρτε μέρος στους διαγωνισμούς του monopoli.gr για να κερδίσετε αντίτυπα αυτών των βιβλίων, εδώ.

Αχνή θέα των λόφων

Σελίδες: 248
Τιμή: 13,95€

Τα απομεινάρια μιας μέρας

Σελίδες: 328
Τιμή: 14,94€

Μη μ’ αφήσεις ποτέ

Σελίδες: 376
Τιμή: 14,94€

Νυχτωδίες

Σελίδες: 256
Τιμή: 13,95€

Η Κλάρα και ο ήλιος

Σελίδες: 384
Τιμή: 15,93€

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b