MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΓΕΥΣΗ

Beer Factory Festival: 5 ελληνικές μικροζυθοποιίες που ξεχωρίσαμε και αξίζει να γνωρίσεις κι εσύ

Πάμε να σου συστήσουμε 5 ελληνικές μικροζυθοποιίες που γνωρίσαμε σε μια βόλτα μας στη μεγάλη γιορτή της μπύρας και μάς κέντρισαν το ενδιαφέρον. Η καθεμία για τους δικούς της λόγους.

Μαριαλενα Μάλλιου | 24.10.2023

Εμπνευσμένο από τη γιορτή της μπύρας στη Γερμανία και το Octoberfest, το Beer Factory Festival ήρθε για να ξεσηκώσει όλους τους λάτρεις της μπύρας και να μάς συστήσει μία σειρά από μικρές, ελληνικές ζυθοποιίες, που όλοι θα θέλαμε να γνωρίζουμε. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Στολισμένο στα λευκά και στα κίτρινα, με κορδέλες και μεγάλα πόστερ, το Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ φιλοξένησε το Σαββατοκύριακο (για την ακρίβεια Παρασκευοσαββατοκύριακο 20-23 Οκτωβρίου) μία σειρά από ελληνικές ζυθοποιίες, αλλά και περίπτερα με street food -γιατί, εντάξει, η μπύρα δεν πάει “ξεροσφύρι”- σε συνδυασμό με πολλά workshops και μουσικά δρώμενα, σε μία γιορτή για τη μπύρα και όσα τη συνοδεύουν, δηλαδή το φαγητό, τη μουσική, αλλά και την καλή παρέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠού τρώμε τα πιο “κολασμένα” ζυμαρικά στην Αθήνα;12.09.2018

Τι πήραμε από το Beer Factory Festival τώρα που τελείωσε; Μα, φυσικά, την πρώτη επαφή με μία σειρά από ελληνικές μικροζυθοποιίες, που σίγουρα θα μάς απασχολήσουν σίγουρα και στο μέλλον και μερικές από τις οποίες θα σου συστήσουμε αμέσως τώρα!

Voreia Siris Craft Brewery
@aboutfood.gr, © Μαριαλένα Μάλλιου

@aboutfood.gr, © Μαριαλένα Μάλλιου

Η πρώτη μπύρα που δοκιμάσαμε στο Φεστιβάλ, με καταγωγή από τις Σέρρες, ήταν από τη ζυθοποιία Voreia (Voreia Siris Craft Brewery), και πιο συγκεκριμένα ήταν η Voreia Irish Red Beer, μία κόκκινη μπίρα με αρώματα καραμέλας και μπισκότου και έναν απόηχο (ναι, εδώ θα μιλήσω λίγο σαν να είμαι κριτής του masterchef) από σοκολάτα και αμύγδαλο. Μάς άρεσε; Και βέβαια μάς άρεσε, γι’ αυτό και φτάνουμε εδώ σήμερα να σας μιλήσουμε για τη Voreia. Τι πρέπει να ξέρετε γενικότερα για τη συγκεκριμένη ζυθοποιία; Όπως μάς είπαν και οι άνθρωποι από το περίπτερο στο Φεστιβάλ, στη συγκεκριμένη ζυθοποιία, όλες οι πρώτες ύλες είναι 100% ελληνικές, όπως και οι συνταγές της μπύρας, ενώ όσοι εργάζονται -με όρεξη και μεράκι σε αυτή- είναι νέοι άνθρωποι με κέφι και ιδέες. Από εμάς, πάντως, είναι ναι!

Iama Brewery
@aboutfood.gr, © Μαριαλένα Μάλλιου

@aboutfood.gr, © Μαριαλένα Μάλλιου

Από την πρώτη μας βόλτα στο Φεστιβάλ, κάτι μου τράβηξε το μάτι – ήταν η ωραία αισθητική; ήταν η φιλόξενη αύρα και η φιλική ατμόσφαιρα των ανθρώπων του περιπτέρου; δεν ξέρω – στο περίπτερο της ζυθοποιίας Iama Brewery, από τη Βοιωτία. Έτσι, λοιπόν, η δεύτερη μπύρα μας ήταν από εκεί. Προτιμήσαμε μία καστανή μπύρα, με άρωμα καραμέλας και μελιού -όπως καταλαβαίνεται είμαστε πιο πολύ των γλυκών γεύσεων. Η ζυθοποιία Iama, υπάρχει εδώ και έναν χρόνο και αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα, όταν μίλησα με τους ανθρώπους του περιπτέρου, ήταν πως το σκεπτικό πίσω από τη δημιουργία της, ήταν η εισαγωγή νέων προτάσεων, που δεν υπάρχουν μέχρι τώρα, στην αγορά.

Epirus Brewery Stala

Και από τη Βοιωτία, πάμε στην Ήπειρο και στη Ζυθοποιία Epirus Brewery Stala. Σαν λάτρεις της Ηπείρου -μην αναρωτηθεί κανείς γιατί, απλά αγαπάμε την Ήπειρο- δεν γινόταν να μην μάς τραβήξει την προσοχή η ηπειρώτικη ζυθοποιία του Φεστιβάλ, η οποία μετράει σχεδόν μία δεκαετία στον χώρο και έχει κυκλοφορήσει περισσότερες από 20 ετικέτες μπύρας. Ποιες προτάσεις ξεχωρίσαμε από τη συγκεκριμένη ζυθοποιία; Τη Στάλα, με αρώματα γκρέιπφρουτ, βερίκοκου, δημητριακών και λουλουδιών και με μία γλυκιά και φρουτώδη γεύση και τη Jamala, με ονομασία από το καρναβαλίστικο έθιμο των Ιωαννίνων -τις φωτιές που ανάβουν σε όλη την πόλη- και γεύση που συνδυάζει τροπικά φρούτα, εσπεριδοειδή και πεύκο.

Ικαριώτισσα
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ikariotissa beer (@ikariotissabeer)

Για όσους ξέρουν από μπύρα, η Ικαριώτισσα είναι μία από τις καλύτερες ζυθοποιίες που έχουμε στην Ελλάδα και δεν θα γινόταν, φυσικά, να μην είναι στη λίστα μας. Η Ικαριώτισσα είναι Ικαριώτισσα όνομα και πράγμα! Απευθείας από την Ικαρία, το νησί της μακροζωίας, με τοπικές πρώτες ύλες και φτιαγμένη “με αγάπη”, όπως μάς είπαν οι δημιουργοί της, βάζει ολόκληρη την παράδοση της Ικαρίας σε ένα μπουκάλι. Από τις ετικέτες της ζυθοποιίας προτείνουμε σίγουρα την Ale, βραβευμένη με superior taste award στο International Taste Insitute στις Βρυξέλλες, όπως και την Honey Red Ale, μία κόκκινη μπύρα, με έναν γλυκό απόηχο μελιού.

VamBeer από την ΚΟΡΥΦΗ Α.Ε.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vambeer (@vam_beer)

Λίγο επειδή μάς άρεσε το λογοπαίγνιο, λίγο επειδή πλησιάζει και Halloween, λίγο επειδή μάς κίνησε το ενδιαφέρον με την όλη αισθητική και το σκεπτικό της, κλείνουμε αυτή τη λίστα με τη ζυθοποιία Κορυφή και τη μπύρα Vambeer, από την Πιερία. Με πλήρες όνομα Vambeer Dark Side και δύο ετικέτες, που -τόσο αισθητικά, όσο και γευστικά- αξίζει να προμηθευτείτε, η Vambeer είναι, αν μη τι άλλο, μία διαφορετική μπύρα. Στις προτάσεις της θα βρείτε τη Vambeer Pilsner και την την, πιο ελαφριά σε γεύση, Vambeer Lager.

Περισσότερες προτάσεις για φαγητό και ποτό θα βρείτε στο AboutFood.gr.

Περισσότερα από Γεύση
VIMA_WEB3b