MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ιστορία μυστηρίου με επίκεντρο αστυνομική νουβέλα: Είναι ο Oυμπέρτο Έκο συγγραφέας της;

Σε κάποιο παλαιοπωλείο ένας φιλόλογος ανακαλύπτει βιβλίο του Έκο που είχε περάσει απαρατήρητο για 40 χρόνια. Αλλά καθώς το διαβάζει τον πιάνουν αμφιβολίες…

Monopoli Team

Πρόκειται για μια ιστορία μυστηρίου με επίκεντρο αστυνομική νουβέλα που φέρεται να προέρχεται από την πένα του παγκοσμίου φήμης Ιταλού συγγραφέα Ουμπέρτο Έκο. «Η νουβέλα Carmen Nova, 60 σελίδων, έχει πρόλογο, επίλογο, σημειώσεις και σχόλια» λέει ο φιλόλογος Nιλς Πένκε από το Πανεπιστήμιο του Ζίγκεν. «Κάποιος πρέπει να έχει μπει σε μεγάλο κόπο». Ωστόσο, όπως πιστεύει ακράδαντα, συγγραφέας της νουβέλας δεν είναι ο Ουμπέρτο Έκο (1932-2016).

«Πρόκειται για μια πολύ καλοφτιαγμένη πλαστογραφία με τουλάχιστον 15 αντίγραφα», λέει στο Γερμανικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο. Όταν ο Πένκε βρήκε κατά τύχη το κιτρινισμένο βιβλίο στο Ebay στα τέλη του 2022, ήταν σαν να τον είχε χτυπήσει ηλεκτρικό ρεύμα. Ένα άγνωστο έργο του μεγάλου συγγραφέα; Αλλά η απογοήτευση ήρθε πολύ γρήγορα. Πολλά στοιχεία τον οδήγησαν να υποθέσει με βεβαιότητα ότι το κείμενο δεν είναι του Ουμπέρτο Έκο, όπως εξηγεί. «Λείπει η διασκεδαστική και έντεχνη αφήγηση ενός Έκο, γύρω από τη μορφή της Κάρμεν δεν αναπτύσσεται μια πραγματική ιστορία, πρόκειται για ένα υπερθεωρητικό κείμενο», διαπιστώνει. Και σημειώνει με νόημα. «Κάποιος εδώ γνωρίζει καλά τον Έκο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣαν σήμερα γεννιέται ο Ουμπέρτο Έκο: Η ζωή και το έργο του σπουδαίου στοχαστή12.09.2018

Ποια το κίνητρα;

Αλλά υπάρχουν κι άλλα στοιχεία, τα οποία επικαλείται για να στηρίξει τη θέση του. «Ο άγνωστος συγγραφέας ή οι άγνωστοι συγγραφείς θα πρέπει να είναι ειδικοί της λογοτεχνίας για μια τόσο καλά εφευρεμένη εξιστόρηση», πιστεύει. Ο υποτιθμένος εκδότης του τόμου είναι μια Edition Doppelnull (Εκδόσεις Διπλό Μηδενικό) με έδρα τη Ζυρίχη, ο επίλογος από τον Γάλλο συγγραφέα Ρολάν Μπάρτ είναι επίσης φανταστικός και το κείμενο περιέχει πολυάριθμες αναφορές σε άλλα μυθιστορήματα και συγγραφείς. Η πρώτη έκδοση φέρει ημερομηνία 1983. Εκείνη την εποχή η έκδοση της παγκόσμιας επιτυχίας του Έκο, Το όνομα του ρόδου, μόλις είχε κυκλοφορήσει στην αγορά.

Διαβάστε περισσότερα στο skai.gr.

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b