MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις, εκδηλώσεις: Η ατζέντα της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου

Οι δικές μας προτάσεις για θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις, εκδηλώσεις που μπορείτε να απολαύσετε στην πόλη σήμερα, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου.

Monopoli Team

1. Οι Wardruna live στο Ηρώδειο για ένα “ταξίδι” στην εποχή των Vikings

Οι Wardruna, το μουσικό σχήμα -φαινόμενο που έγινε παγκοσμίως γνωστό από την πολύ επιτυχημένη σειρά «Vikings», θα βρεθούν για πρώτη φορά στο εμβληματικό Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, για μια από τις σπάνιες συναυλίες τους. Wardruna σημαίνει «η φύλακας των μυστικών» ή «αυτή που ψιθυρίζει». Το ομώνυμο συγκρότημα από την Νορβηγία έχει κατακτήσει τον κόσμο με τον καθηλωτικό ήχο του και τα εντυπωσιακά shows του που δεν μοιάζουν με τίποτα άλλο σε ολόκληρη τη μουσική βιομηχανία.
Πέμπτη 21/9 στις 21:00
30-80€

Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αθήνα

2. Ο άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ, του Ντμίτρι Ντανίλοφ σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή στο Θέατρο Κιβωτός

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά την παράσταση «Ο άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ» του Ντμίτρι Ντανίλοφ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή. Η παράσταση ασκεί κριτική στην κυρίαρχη κουλτούρα της εποχής μας, που επιβάλλει να αντλείς ευχαρίστηση από ό,τι ζοφερό σε περιβάλλει και να έχεις απαραιτήτως θετική ενέργεια. Την ίδια στιγμή το έργο χτυπάει ένα καμπανάκι κινδύνου για το πώς οι μηχανισμοί καταστολής χρησιμοποιούν τους πλέον ευφάνταστους και εκλεπτυσμένους τρόπους για να οδηγήσουν τον πολίτη σε μια καταναγκαστική “ευτυχία” και από εκεί στην αυτοκαταστολή.

Υπόθεση: Ο Νικολάι, κάτοικος του Παντόλσκ, μιας άχρωμης πόλης στην περιφέρεια της Μόσχας, συλλαμβάνεται χωρίς να ξέρει γιατί και μεταφέρεται σε ένα αστυνομικό τμήμα της ρωσικής πρωτεύουσας. Εκεί έρχεται αντιμέτωπος με τους αστυνομικούς του τμήματος, οι οποίοι τον υποβάλουν σε μια εκκεντρική ανάκριση, που περιλαμβάνει από ασκήσεις παρατηρητικότητας και κιναισθησίας μέχρι ερωτήσεις που αφορούν την ιστορία της πόλης του, την αβάν-γκαρντ τέχνη και τις ερωτικές του σχέσεις. Μια ψυχολογική ανάκριση που μέχρι την απρόσμενη εξέλιξή της στο φινάλε του έργου, δοκιμάζει τα όρια της λογικής του.
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 & 21:00, Κυριακή στις 19:00
10-20€
Θέατρο Κιβωτός, Πειραιώς 115, Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕθνικό Θέατρο 2023-2024: Όλο το ρεπερτόριο της νέας σεζόν12.09.2018

3. Και ἐφύτευσεν ὁ Θεός παράδεισον, της Βαλέριας Δημητριάδου στο Σύγχρονο Θέατρο

Για πρώτη φορά στα δεκαπέντε χρόνια της επιτυχημένης της πορείας η ομάδα των C. for Circus καταπιάνεται με ένα “δικό” της πρωτότυπο θεατρικό έργο και θέτει στο… σανίδι το φλέγον ζήτημα του sex trafficking. Ο λόγος για το «Και ἐφύτευσεν ὁ Θεός παράδεισον», ένα ολοκαίνουριο νεοελληνικό θεατρικό έργο σε κείμενο και σκηνοθεσία της Βαλέριας Δημητριάδου (ηθοποιού, μουσικού και ιδρυτικού μέλους των C for Circus), που σημείωσε μεγάλη επιτυχία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε την άνοιξη του ‘23 και που τώρα επιστρέφει για δεύτερη χρονιά – και για λίγες μόνο παραστάσεις- στο Σύγχρονο θέατρο.

Υπόθεση: Το έργο – ο τίτλος του είναι εμπνευσμένος από το 2,8 κεφάλαιο της Γένεσης της Παλαιάς Διαθήκης- πραγματεύεται ένα τραγικά επίκαιρο θέμα, μία από τις ισχυρότερες μορφές έμφυλης βίας, το sex trafficking. Υπερεξουσία ανθρώπων στις ζωές άλλων με μόνο κίνητρο το κέρδος, σωματική και ψυχολογική βία, κυκλώματα, οργανωμένο έγκλημα που επεκτείνει διαρκώς τη δράση του και ζωές που χάνονται, είτε κυριολεκτικά, είτε μεταφορικά – με το να ζουν υπό την σκιά και τον φόβο του θύτη.
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:15, Κυριακή στις 19:00  
16-20€
Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, Κεραμεικός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒαλέρια Δημητριάδου: Το κίνημα #metoo με πυροδότησε να γράψω για το sex trafficking12.09.2018

4. Η Ντερμπεντέρισσα, με την Κατερίνα Βρανά στο Lunar Space

Ποια είναι τα τέσσερα μοναδικά επαγγέλματα που δεν μπορεί να κάνει μια γυναίκα; Ποια είναι η πιο κολλητή άσπονδη φίλη της που την ακολουθεί σαν στόκερ παντού τις πιο ακατάλληλες στιγμές; Πώς ένα καινούριο ζευγάρι ψηλοτάκουνες γόβες μπορεί να φτιάξει τη μέρα σου; Γιατί, ενώ οι καιροί αλλάζουν, οι ενδυματολογικές επιλογές των ανδρών περιορίζονται; Ξέρετε μήπως αν υπάρχει μια λέξη που να εμπεριέχει όλες τις ιδιότητες μιας δυναμικής, έξυπνης, αλανιάρας και θαρραλέας γυναίκας;

Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν αρκετά επεισοδιακά για την Κατερίνα Βρανά. Τα τελευταία δύο ήταν επεισοδιακά για όλο τον κόσμο. Μετά από ένα σχεδόν θανατικό, μία αναπηρία, μία πανδημία, δύο καραντίνες και τρεις παραστάσεις (“Staying Alive”, Το διαδικτυακό “Καλή Βρανοχρονιά” και το επετειακό “Φέτα, Σεξ και Αναπηρία”), η αγαπημένη stand up κωμικός έρχεται με ολοκαίνουριο, σπαρταριστό υλικό μέσα από το οποίο αναρωτιέται πού βρίσκεται και πού βρισκόμαστε σήμερα. Με την μοναδική, χαρακτηριστική της ματιά, η Κατερίνα εξετάζει πώς αισθάνεται η ίδια ως γυναίκα και ως κωμικός με τα στερεότυπα και τις έμφυλες προκαταλήψεις, πώς και αν η αναπηρία έχει επηρεάσει τον χαρακτήρα της, τη θηλυκότητά της, τη σεξουαλικότητα και το χιούμορ της, ενώ μιλά για όλες εκείνες τις μικρές και μεγάλες χαρές που μπορούν να σου φτιάξουν την ημέρα.
Πέμπτη 21/9 στις 21:00
15-18€
Lunar Space, Πολυκράτους 6, Αθήνα

5. Ο Monsieur Minimal στο Roof Stage του Gazarte

Ο Monsieur Minimal θα μάς ταξιδέψει για μια ακόμη φορά απόψε στο μουσικό του σύμπαν, γεμάτο με όλες τις αγαπημένες επιτυχίες του. Με την vintage dream-pop πάντα να βρίσκεται στο κέντρο του κάδρου τα τελευταία χρόνια, ο μονίμως επίκαιρος Monsieur Minimal είναι από τους λίγους καλλιτέχνες που έχει καταφέρει σε κάθε του νέο δίσκο να αφουγκράζεται τις τάσεις της εποχής χωρίς να φοβάται να πειραματιστεί σε νέα μονοπάτια.
Πέμπτη 21/9 στις 22:00
Από 10€
Roof Stage του Gazarte, Βουτάδων 34, Γκάζι

6. Οι Πυξ Λαξ στο Θέατρο Λυκαβηττού

Η σχέση αγάπης του ελληνικού κοινού με τους Πυξ Λαξ επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά με τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στην ανακοίνωση της πρώτης συναυλίας τους στις 16 Σεπτεμβρίου στο θέατρο του Λυκαβηττού, μετά από πολλά χρόνια. Και οι Πυξ Λαξ ευχαριστούν το κοινό και ανταποδίδουν την αγάπη αυτή, πραγματοποιώντας μια ακόμη συναυλία απόψε στο ίδιο θέατρο. Η πορεία των Πυξ Λαξ συνδέεται άρρηκτα με τον ίδιο το λόφο του Λυκαβηττού και έχει συνδυαστεί με θρυλικές συναυλίες τους. Η μπάντα ξεκίνησε να δίνει εκεί συναυλίες το 1996 και κατέγραψε πολλαπλές sold out εμφανίσεις στο Λυκαβηττό. Με αποκορύφωμα τα πέντε συνεχή sold out το 2000. Με οδηγό τη νοσταλγία, φορτωμένοι αναμνήσεις από τις θρυλικές συναυλίες τους στο Θέατρο Λυκαβηττού, αλλά και με εκείνη τη λάμψη στα μάτια όπως κάθε φορά, ετοιμαζόμαστε να σιγοτραγουδήσοτμε ξανά τα υπέροχα τραγούδια τους.
Πέμπτη 21/9 στις 21:30
15€
Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠυξ Λαξ: Όταν γίναμε μια μεγάλη παρέα στο Θέατρο Λυκαβηττού12.09.2018

7. Έργα από το 1966 έως το 2022: Αναδρομική έκθεση Γιώργου Χατζημιχάλη στο Μουσείο Μπενάκη

Ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της γενιάς του, ο Γιώργος Χατζημιχάλης στο έργο του, που συνήθως συγκροτείται σε μεγάλες ενότητες, διερευνά τη μνήμη, τη σημασία του αρχείου και τη σχέση μεταξύ του παρελθόντος και της σύγχρονης εικαστικής πραγματικότητας. Στα έργα του χρησιμοποιεί πολλά και διαφορετικά μέσα, παράλληλα με τη ζωγραφική (βίντεο, φωτογραφίες, κείμενα, εκτυπώσεις κ.ά.), προκειμένου να προσδώσει σε αυτήν μια τρίτη διάσταση, από την οποία προκύπτουν χώροι που επιτρέπουν στον θεατή να βιώσει την εικόνα όπως αυτή διαμορφώνεται από την εμπειρία της ζωής στη μεταμοντέρνα συνθήκη. Η μεγάλη αναδρομική έκθεση με έργα από το 1966 έως το 2022 θα φιλοξενηθεί σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς, σε δύο μέρη, το πρώτο από 21 Σεπτεμβρίου έως 5 Νοεμβρίου 2023 και το δεύτερο από 23 Νοεμβρίου 2023 έως τις 14 Ιανουαρίου 2024.
Πέμπτη και Κυριακή 10:00 – 18:00, Παρασκευή και Σάββατο 10:00 – 22:00
9€, 12€
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕικαστικό φθινόπωρο: Δέκα εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε12.09.2018

8. Το Φαινόμενο της Πεταλούδας: 41 καλλιτέχνες στο ιστορικό εργοστάσιο της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη

Έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Το Φαινόμενο της Πεταλούδας» (The Butterfly Effect) πραγματοποιείται στους χώρους του συγκροτήματος της ιστορικής κλωστοϋφαντουργίας «Κλωσταί Πεταλούδα – Μουζάκης», που ιδρύθηκε από τον Ελευθέριο Μουζάκη το 1944 και λειτουργεί αδιάκοπα μέχρι σήμερα. Ο επιμελητής της έκθεσης Κώστας Πράπογλου προσκάλεσε σαράντα έναν καλλιτέχνες να παρουσιάσουν έργα που ανταποκρίνονται στον χώρο και στο εννοιολογικό πλαίσιο, δημιουργώντας με το οπτικό, πολυμεσικό λεξιλόγιό τους εγκαταστάσεις χώρου, βίντεο, γλυπτά, ηχοτοπία και ζωγραφική. Ο θεατής θα ταξιδέψει σε έναν κόσμο όπου αρχιτεκτονική, μηχανές, κλωστές και πολυμεσικά έργα τέχνης συνυπάρχουν αρμονικά και αναπτύσσουν ενεργό διάλογο με τον χωροχρόνο. Ακόμη, λαμβάνοντας υπόψη το γεωγραφικό στίγμα της ευρύτερης περιοχής των εγκαταστάσεων, που ταυτίζεται με τον άξονα της αρχαίας πομπής των Ελευσινίων Μυστηρίων επί της Ιεράς Οδού, η έκθεση θα φέρει το φιλότεχνο κοινό κοντά σε νοήματα εσωτερικής διερεύνησης, υπαρξιακών αναζητήσεων και συναισθηματικής ανάτασης.
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 15:30 – 20:30
Είσοδος ελεύθερη
Κλωστοϋφαντουργία ΕΛ. Δ. Μουζάκης ΑΕΒΕΜΕ – «Πεταλούδα» Λεωφόρος Κηφισού 41, Αθήνα

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b