MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
τραγωδία

Η εκδίκηση της Μελιτώς του Χριστόφορου Χριστοφή στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ο Χριστόφορος Χριστοφής, παρουσιάζει αυτή την φορά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την σύγχρονη τραγωδία “Η εκδίκηση της Μελιτώς”, σε κείμενα και σκηνοθεσία του ιδίου.

Monopoli Team

Ο λογοτέχνης και σκηνοθέτης Χριστόφορος Χριστοφής, ο οποίος τιμήθηκε φέτος από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής με το βραβείο Κάρολος Κουν 2020-2021 για το “Το κάλεσμα του Προμηθέα” αλλά και για το σύνολο των έργων του, επανέρχεται και παρουσιάζει για το καλοκαίρι του 2023 μια σύγχρονη τραγωδία με τίτλο “Η εκδίκηση της Μελιτώς”, σε κείμενα και σκηνοθεσία του ιδίου.

Φωτογραφία: Γιάννης Λογοθέτης

«Μήτε μέλι μήτε μέλισσα σε εμένα» τραγουδάει η Σαπφώ και η Μελιτώ του Χριστόφορου Χριστοφή έρχεται από τα βάθη της Ιστορίας για να μας θυμίσει οικεία κακά και να αναμοχλεύσει τα βάθη του αστικού δράματος.

Εκεί που ο Στρίντμπεργκ συναντιέται με έναν άλλο «γιο της δούλας», τον Ευριπίδη. Η τραγωδία είναι σύμφυτη με την ανθρώπινη κατάσταση και ο «τραγικότερος των τραγικών» είναι κατ’ εξοχήν τραγικός ήρωας, όχι μόνον εξ αιτίας του μαρτυρικού θανάτου του (πέθανε, καθώς λένε, κατασπαραγμένος από τα σκυλιά), αλλά χάρη στην εξορία του, αμέσως μετά την παράσταση των «Τρωάδων» στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου, εκεί που ο μεγάλος διανοητής ετόλμησε να μαλώσει τους Αχαιούς για τις πολεμικές ακρότητες στην Τροία και να ανασκαλέψει τον εφησυχασμένο βούρκο των συνένοχων συνειδήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠλατόνωφ, του Άντον Τσέχωφ στο Νέο Θέατρο Θησείον12.09.2018

Λίγα λόγια από τον συγγραφέα για το έργο

“Η Μελιτώ , δεύτερη σύζυγος του Ευριπίδη, είχε την φήμη πως τον εγκατέλειψε και μάλιστα αφού τον απατούσε, πολύ πιθανόν με δούλο, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι …εξαφανίζεται . Ο Ευριπίδης, στα πενήντα του, έβρισκε ως γνωστό, καταφύγιο, στο κτήμα του, στην Σαλαμίνα, όπου στην κορφή ενός λόφου, μια σπηλιά, του προσέφερε καταφύγιο δροσιάς και απομόνωσης το καλοκαίρι, τα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου.

Εκεί έγραψε τα σπουδαιότερα έργα του, πριν αποφασίσει να εξοριστεί στην Μακεδονία. Ο συγγραφέας του έργου, έχει γράψει μια τριλογία με τίτλο : Ευριπίδης Μαινόμενος, βασισμένη στην απόκρυφη , δύσκολη προσωπική ζωή του Ευριπίδη. Η Μελιτώ είναι το τρίτο μέρος, όπου περιγράφονται με χιούμορ, ειρωνεία και ποίηση, τα συμβάντα στον οίκο του μεγάλου δραματουργού. Η Μελιτώ, έχει εραστή έναν απελεύθερο δούλο.. τον Κανέναν, στον οποίο προσβλέπει να την βοηθήσει να φύγει από την Αθήνα. Όνειρο της, να μπορούσε να ερμηνεύσει ηρωίδες του Ευριπίδη, παρόλο που οι γυναίκες δεν έπαιζαν στο θέατρο εκείνη την εποχή. Απ’ ό,τι μας λέει ο μύθος, έφυγε με την βοήθεια μιας εταίρας και του Κανένα… και έκανε την ζωή της… Μέσα απ’ αυτή την συγκλονιστική γυναικεία προσωπικότητα, περιγράφεται, μια άγνωστη πτυχή της αρχαίας Αθήνας.. ένας κόσμος άγνωστος που ζούσε παράλληλα και σιωπηλά δίπλα στα γνωστά γεγονότα που περιγράφουν Ιστορικοί.”

Χριστόφορος Χριστοφής

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Χριστόφορος Χριστοφής
Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Χριστοφής

Σκηνικά: Αση Δημητρολοπούλου, Σταύρος Μπαλής
Κοστούμια: Αση Δημητρολοπούλου, Σταύρος Μπαλής
Μουσική: Νίκος Ξανθούλης
Φωτισμοί: Αζαντ Χαραλάμους

Παίζουν: Κωνσταντίνα Τάκαλου, Γιώργος Χρανιώτης, Μαρία Παπαφωτίου, Δημήτρης Σαμόλης, Δημήτρης Μαύρος

Τιμές Εισιτηρίων: 10€
Διάρκεια Παραστάσεων: Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου
Πληροφορίες: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Τηλ: 2103418550. E-mail: [email protected]
Παραστάσεις: Παρασκευή στις 21:00
Βοηθός Σκηνοθετη: Σοφία Παπουλάκου, Μάνος Σπιτάλας
Link Εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/i-ekdikisi-tis-melitos-mcf/?lang=en
Πληροφορίες Χώρου: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος. Τηλ: 2103418550. E-mail: [email protected] | www.mcf.gr
Φωτογραφίες: Αζαντ Χαραλάμους
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b