MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

5+1 πολυσυζητημένα βιβλία της Taylor Jenkins Reid που αξίζει να διαβάσετε

Η επιτυχημένη συγγραφέας έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση ανάμεσα στους λάτρεις των βιβλίων σε διαδικτυακές πλατφόρμες και όχι μόνο. Εμείς σας προτείνουμε 5 βιβλία της για την καλοκαιρινή σας must-read λίστα.

author-image Ειρήνη Δερμιτζάκη

Σε όποια πλατφόρμα κι αν ψάξεις, υπάρχει μια στήλη με το όνομα της. Οι πιο επιδραστικοί YouTubers, τα πιο γνωστά προφίλ στο BookTok, ακόμα και οι βιβλιοφαγικοί λογαριασμοί στο Instagram, συμπεριλαμβάνουν τα βιβλία της στις must read προτάσεις τους. Η Taylor Jenkins Reid είναι μάλλον μία από τους συγγραφείς της χρονιάς.

Η ταλαντούχα συγγραφέας ξεκίνησε ως casting assistant και περιστασιακά σεναριογράφος στο Χόλιγουντ. Όπως η ίδια έχει δηλώσει πολλάκις, απολάμβανε να δίνει πνοή στους σεναριακούς χαρακτήρες, όμως δεν της αρκούσε μόνο αυτό. Ήθελε να τους δημιουργεί η ίδια εξ ολοκλήρου και να διαμορφώνει την πορεία τους από την αρχή μέχρι το τέλος. Έτσι, άρχισε να γράφει ιστορίες, οι ιστορίες  έγιναν βιβλία και τα βιβλία έγιναν αργά ή γρήγορα best-sellers.

Το BookTok (για το οποίο έχουμε ξεκινήσει ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα που μπορείτε να παρακολουθείτε εδώ) έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε αυτό. Η πλευρά του Tik Tok που αγαπάει την ανάγνωση, αποθεώνει τα βιβλία της απο το 2021, ενώ μέσω του hype που δημιουργήθηκε, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απότομη επιτυχία της, όπως παραδέχεται και η ίδια.

Περιπλανάται κυρίως, σε ρομαντικά μονοπάτια, αγγίζοντας την ανατομία των διαπροσωπικών σχέσεων, το κόνσεπτ του γάμου, τον ταραχώδη κόσμο του Χόλιγουντ και των απαιτητικών sport. Τα βιβλία της είναι από εκείνα, τα οποία μας προσφέρουν πιο σφαιρική αντίληψη των πραγμάτων. Από αυτά που καμιά φορά αλλάζουν την κοσμοθεωρία μας.

Πριν από μερικές εβδομάδες, το Netflix ανακοίνωσε επίσημα, πως ανέλαβε την διασκευή του πιο γνωστού βιβλίου της, “The Seven Husbands Of Evelyn Hugo”. Το 2023 είναι μία πολύ καλή χρονιά για την Reid, καθώς πρόκειται για το τρίτο βιβλίο της που παίρνει πνοή, μέσω της μικρής και μεγάλης οθόνης. Tο βάπτισμα του πυρός έγινε με το “Daisy Jones and The Six” τον περασμένο Μάρτιο σε μία μίνι σειρά 13 επεισοδίων, ενώ ένα μήνα αργότερα κυκλοφόρησε η κινηματογραφική εκδοχή του “One True Loves”.

Είτε απολαμβάνετε τέτοιου είδους προσαρμογές, είτε όχι, εμείς σας προτείνουμε να δώσετε μια ευκαιρία στον λογοτεχνικό κόσμο της Taylor Jenkins Reid, ενώ παράλληλα σας παρουσιάζουμε 5 ενδιαφέρουσες προτάσεις που θα απογειώσουν τις καλοκαιρινές σας αναγνώσεις!

#1 One True Loves

Αν σας αγχώνουν τα ερωτικά τρίγωνα, στέλνω αγωνιστικούς χαιρετισμούς. Εδω βλέπουμε την Emma, να ερωτεύεται, να παντρεύεται τον πρώτο της έρωτα, να έχει βρει τον σκοπό της ζωής της και να τον εκπληρώνει καθημερινά, γεμίζοντας με εμπειρίες και αντισυμβατικά όνειρα. Ώσπου, όλα γκρεμίζονται μονομιάς. Ο Jesse μετά από ένα αεροπορικό δυστύχημα αγνοείται και θεωρείται νεκρός. Η Emma, γυρίζει στο πατρικό της, αφήνει τη δουλειά της, εγκαταλείπει όσα τον θυμίζουν και γυρνάει στην ασφάλεια του συμβατικού. Τέσσερα χρόνια μετά, ο έρωτας της χτυπάει ξανά την πόρτα κι εκείνη του ανοίγει διστακτικά. Η Emma έχει μία δεύτερη ευκαιρία. Μια ευκαιρία που πολύ γρήγορα απειλείται από την πρώτη. Ο Jesse βρίσκεται ζωντανός και επιστρέφει. Και ξαφνικά η Emma καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε δύο μεγάλες αληθινές αγάπες.

Ένα βιβλίο που αποποινικοποιεί την εξελικτική αλλαγή του εαυτού μας, την στροφή 180 μοιρών που μπορεί να πάρουν τα όνειρα και οι φιλοδοξίες μας με το πέρας του χρόνου, παράλληλα με την εξέλιξη του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς μας.

#2 Daisy Jones And The Six

Στο βιβλίο διαγράφεται η ιστορία ενός φανταστικού ροκ συγκροτήματος των 70’s. Με έκδηλη έμπνευση τους Fleetwood Mac, το Daisy Jones and The Six, αποτυπώνει ακριβώς την βιομηχανία της ροκ μουσικής εκείνης της περιόδου. Ροκ, καταχρήσεις, σεξ και ένα σωρό ακραία σκηνικά περιγράφονται από τα επτά κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας σε στυλ συνεντεύξεων.

Εδώ, οι απόψεις διίστανται. Το στυλ, με το οποίο γράφει παραπέμπει σε ντοκιμαντέρ. Δηλαδή, οι ίδιοι οι χαρακτήρες διηγούνται την ιστορία μέσα από μία συνέντευξη που λαμβάνει χώρα χρόνια μετά τη διάλυση της μπάντας. Άλλοι πιστεύουν ότι είναι ένα καινοτόμο, διαφορετικό και ενδιαφέρον στυλ, άλλοι πάλι θεωρούν ότι οι πολλαπλές οπτικές γωνίες σαμποτάρουν την εμβάθυνση στις λεπτομέρειες και τα σοβαρά ζητήματα που θίγει η συγγραφέας. Ωστόσο, πιστεύω πως  η ανάλυση της ψυχοσύνθεσης του κάθε χαρακτήρα, αλλά και των βαθύτερων πτυχών των σχέσεων μεταξύ τους δεν ταυτίζεται με τον απώτερο σκοπό της συγγραφέως.  Η Taylor Jenkins Reid θέλει απλά να μας παρασύρει σε μία πολυτάραχη και απολαυστική ιστορία εκείνης της περιόδου.

#3 Οι Εφτά Σύζυγοι της Έβελιν Χιούγκο

Είτε το έχουμε διαβάζει, είτε όχι, λίγο πολύ, όλοι από αυτό το βιβλίο τη γνωρίσαμε. Άλλη μια πετυχημένη απόπειρα ιστορικής μυθοπλασίας. Στους Επτά Συζύγους της Έβελιν Χιούγκο μεταφερόμαστε στο Hollywood της δεκαετίας του πενήντα. Η Έβελυν Χιούγκο, μία πασίγνωστη ηθοποιός του κινηματογράφου, έχοντας αποσυρθεί στα μέσα του 80′, αποφασίζει να δώσει μία σπάνια συνέντευξη αναφορικά με την επεισοδιακή ζωή της. Μάλιστα, ζητάει απο την εντελώς άσημη ρεπόρτερ Μονίκ, να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη συγγραφή της βιογραφίας της. Έτσι, ξεδιπλώνεται μία ιστορία γεμάτη αποκαλύψεις, πολύ καλά κρυμμένα μυστικά, μία απαγορευμένη αγάπη και επτά αποτυχημενους γάμους.

Η Taylor Jenkins Reid με αυτό το βιβλίο καταφέρνει να μας δημιουργήσει την ψευδαίσθηση οτι πρόκειται για ένα πραγματικό πρόσωπο. Θα μπορούσε να παραπέμπει σε μία ηθοποιό του βεληνεκούς της Elizabeth Taylor. Ο τρόπος που γράφει η Reid, καταφέρνει να μας ταξιδέψει στην ιστορία, κάνοντας μας να αισθανθούμε οτι είμαστε μέρος της. Είναι ένα απο τα ταλέντα της. Δεν τα λεω μόνο εγώ, έχει βουίξει όλο το Goodreads.
Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίολος

#4 Ξημέρωμα στο Μαλιμπού

Αν το καλοκαίρι ήταν βιβλίο θα ήταν αυτό. Η πλοκή του Malibu Rising περιστρέφεται γύρω απο το μεγάλο καλοκαιρινό πάρτι που διοργανώνουν τα αδέλφια Riva, -η Nina και ο Jay, διάσημοι surfers, ο Hud, πασίγνωστος φωτογράφος, αλλά και η Βενιαμίν της οικογένειας, Κιτ. Όταν την επόμενη μέρα το πάρτι εξελίσσεται σε επίγεια κόλαση, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ακραίο οικογενειακό δράμα των Riva. Οι μάσκες πέφτουν και τα θαμμένα μυστικά βγαίνουν στην επιφάνεια. Αν σας αρέσει το δράμα και σας ενθουσιάζει το κόνσεπτ ιστορία-μπάμπουσκα, μυστικά και ίντριγκες που ξεπηδούν σταδιακά, το Malibu Rising θα είναι η ιδανική καλοκαιρινή συντροφιά.
Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίολος

#5 Carrie Soto Is Back

Το πιο πρόσφατο βιβλίο της Reid. Τον περασμένο Αύγουστο, μας απέδειξε πως δεν αναλώθηκε στον απόηχο της ραγδαίας επιτυχίας των προηγούμενων της έργων. Πήρε τον χρόνο της, έκανε ενδελεχή έρευνα στον κόσμο του tennis (όπως φάνηκε περίτρανα στο βιβλίο της) και μας παρέδωσε άλλη μία όμορφα περίπλοκη ηρωίδα.

Η Carrie είναι μια ταλαντούχα παίκτρια τέννις. Αποφασίζει να επιστρέψει στο γήπεδο, αναιρώντας την απόσυρσή της. Αυτό την φέρνει αντιμέτωπή όχι μόνο με το ύψος της ίδιας της πρόκλησης, αλλά και με θύελλα υποτιμητικών σχολίων που καταδικάζουν την ηλίκία της και αμφισβητούν τα επίπεδα αντοχής της. Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, παίρνουμε μια γεναία δόση απο τη σχέση με τον πατέρα της, που είναι πρώην διάσημος παίκτης και νυν προπονητής της, αλλά και απο την δίψα της για επιβεβαίωση.

Στο πέρας του βιβλίου θίγεται το ζήτημα του πένθους· τόσο με την έννοια της ανθρώπινης απώλειας, όσο με εκείνη του δυσάρεστου συναισθήματος που βιώνουμε, όταν πολύ σημαντικά κεφάλαια στη ζωή μας φτάνουν στο τέλος τους.

+1… Maybe in Another Life

Ένα λιγότερο γνωστο βιβλίο, αλλά σίγουρα αντάξιο της λίστας μας. Στο Maybe In Another Life βλέπουμε πως θα ήταν η ζωή της κεντρικής πρωταγωνίστριας, της Hannah, σε δύο σενάρια. Ναι, σαν το Αν… του Παπακαλιάτη (συγχωρέστε με, δεν κρατήθηκα).

Πίσω στα δικά μας, η ηρωίδα μας, διανύοντας το 29ο έτος της ζωής της, δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το τι θέλει να κάνει με αυτήν. Ένα βράδυ, αποφασίζει να βγεί για ποτό με την καλύτερή της φίλη. Το ίδιο βράδυ, επανασυνδέεται με το παλιό λυκειακό της φλερτ. Καθώς η πλοκή ξεδιπλώνεται, ξεπροβάλλουν μπροστά μας δύο εναλλακτικά σύμπαντα. Τι θα γίνει εαν γυρίσει σπίτι μαζί του; Τι θα συμβεί αν δεν το κάνει; Η απάντηση στην κάθε ερώτηση καθορίζει την εξέλιξη του καθενός απο τα δύο αυτά σύμπαντα. Υπηρετείται πολύ ωραία το κόνσεπτ του multiverse, ενώ μας δίνει την αίσθηση οτι εξελίσσεται ένας νοητός διάλογος μεταξύ των δύο σεναρίων. Και οι δυό εναλλακτικές, αντιπροσωπεύουν ρεαλιστικά τα σοβαρά θέματα που θίγουν. Η Reid προσφέρει μία ωμή και γεμάτη περιγραφή των ποικίλων πτυχών μιας σχέσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ10 “ολόφρεσκα” βιβλία που θα πάρουμε μαζί φέτος στις διακοπές12.09.2018

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b