MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σύγχρονος

Σιωπή: Οι RootlessRoot στην Πειραιώς 260 με μια παράσταση χορού για τη σιωπή και τη δύναμη της

Λίντα Καπετανέα και Jozef Fruček, ιδρυτές και ψυχή των RootlessRoot, μαζί με μια επίλεκτη ομάδα χορευτών, συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με μια ξεχωριστή παράσταση, βασισμένη σε ένα σύγχρονο θέμα.

Φωτογραφία: Elina Giounanli
Φωτογραφία: Elina Giounanli
Monopoli Team

Το νέο της έργο, τη «Σιωπή» παρουσιάζει η ομάδα χορού RootlessRoot στην Πειραιώς 260 στις 3 και 4 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Η Λίντα Καπετανέα και ο Jozef Fruček, που είναι οι ιδρυτές και η ψυχή των RootlessRoot, μαζί με μια επίλεκτη ομάδα χορευτών, συμμετέχουν στο φετινό Φεστιβάλ με μια ξεχωριστή παράσταση, βασισμένη σε ένα σύγχρονο θέμα.

Σιωπή: Οι RootlessRoot στην Πειραιώς 260 με μια παράσταση χορού για τη σιωπή και τη δύναμη της

Τι είναι η «Σιωπή»

Στο τελευταίο τους έργο οι RootlessRoot δημιουργούν έναν κόσμο αφιερωμένο στη σιωπή και τη δύναμή της.

Αν κάτι έχει βάναυσα εκδιωχθεί από τη σύγχρονη εποχή της τεχνολογίας και της πληροφορίας, αυτό είναι η σιωπή. Η πανταχού παρούσα καταιγιστική ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί ακατάπαυστη φασαρία. Και μαζί με τη σιωπή φαίνεται να χάνεται η δυνατότητα ακρόασης.

Σιωπή: Οι RootlessRoot στην Πειραιώς 260 με μια παράσταση χορού για τη σιωπή και τη δύναμη της

Τι είναι όμως η σιωπή; Τι διαστάσεις μπορεί να λάβει;

Οι RootlessRoot εξερευνούν ένα άγνωστο σύμπαν όπου η σιωπή επικοινωνεί με όσους την αφουγκράζονται, με όσους συνδιαλέγονται μαζί της και αξιοποιούν αυτό που τους προσφέρει. Η σιωπή αντιμετωπίζεται ως μια απόλυτη συνθήκη που φέρνει τους συμμετέχοντες σε αυτή αντιμέτωπους με το μυστήριο του εαυτού τους αλλά και του κόσμου. Άλλοτε ως τόπος στοχασμού, κριτικής σκέψης και ανάμνησης και άλλοτε ως τόπος πίστης, προσευχής και συνάντησης με το θείο, η σιωπή γίνεται ο χώρος για την κίνηση πριν από την κίνηση, πριν από την πράξη.

Αντλώντας υλικό από τη φιλοσοφία, τη θεολογία, την ποίηση, τη λογοτεχνία και τη ζωγραφική, η ομάδα ερευνά τη συνθήκη της σιωπής ως μέσο αυτογνωσίας και βιώματος του κόσμου. Η κινητική έρευνα, μέσα από αυτοσχεδιασμούς και ασκήσεις, θα προσδιορίσει το χορογραφικό υλικό και τα θεατρικά στοιχεία της παράστασης.

Ποιοι είναι οι RootlessRoot

Οι RootlessRoot ιδρύθηκαν το 2007 από τη Λίντα Καπετανέα και τον Jozef Fruček, ένα καλλιτεχνικό δίδυμο που έχει κερδίσει αναγνώριση και διακρίσεις τόσο στην

Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι δυο τους έχουν δημιουργήσει πρωτότυπες τεχνικές χορού, έχοντας υιοθετήσει μια ωμή καλλιτεχνική «γλώσσα» που βασίζεται στην αντίληψη ότι το σώμα μπορεί ακόμη να εκφράζει τις πιο κρυφές επιθυμίες μας, τα συναισθήματα και τα όνειρά μας.

«Δανειζόμαστε, εμπνεόμαστε, μεταβάλλουμε ή κλέβουμε. Αλλάζουμε από τη μια μορφή στην άλλη, από το χάος στην τάξη και από την τάξη στο χάος πέρα από τα όρια της τέχνης. Αμφισβητούμε, κατανοούμε τόσο λίγα για να γιορτάσουμε τη ζωή, να βιώσουμε ό,τι έχει χαθεί» είναι το μανιφέστο της ομάδας RootlessRoot.

«Φτιάξαμε τη RootlessRoot για να κάνουμε αυτό που ονειρευόμαστε»

Καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, η Λίντα Καπετανέα έχει μακρά διαδρομή στο χορό, με συμμετοχή σε διεθνείς παραστάσεις που έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλες σκηνές παγκοσμίως. Χορογράφος και χορεύτρια υψηλής τεχνικής η ίδια έχει αφήσει τη σφραγίδα της με την ομάδα RootlessRoot.

«Κατάφερα να κάνω στη ζωή μου αυτό που πραγματικά πίστεψα. Ο καθένας μετρά διαφορετικά την επιτυχία. Για μένα άλλη μια επιτυχία ήταν ότι φτιάξαμε με τον Γιόζεφ τη RootlessRoot για να κάνουμε αυτό που ονειρευόμαστε, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη και για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και για την εξέλιξη της δουλειάς μας» λέει η Λίντα Καπετανέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΙσιδώρα Ντάνκαν: Ο χορογράφος Ζερόμ Μπελ παρουσιάζει στην Πειραιώς 260 το «πορτρέτο» μιας σπουδαίας χορεύτριας12.09.2018

«Νομίζω πως πάντα θα ξεχωρίζω τη στιγμή που δημιουργήσαμε τους RootlessRoot. Είναι πολύ διαφορετικό όταν παίρνεις το ρίσκο της δικής σου δημιουργίας. Κι εμείς θέλαμε να πειραματιστούμε, να είμαστε ανοιχτοί στο λάθος όπως όταν κάθε καλλιτέχνης βγαίνει στο φως της σκηνής. Δε θα ξεχάσω τη φράση που μας είχε πει κάποτε ένας δραματουργός: “Όταν βγαίνεις στη σκηνή πρέπει να κάνεις τους θεατές να σε ερωτευτούν”».

Σιωπή: Η παράσταση χορού των RootlessRoot στην Πειραιώς 260 – Μια ξεχωριστή στιγμή του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σκηνικά: Πάρις Μέξης
Κοστούμια: Πάρις Μέξης
Μουσική: Βασίλης Μαντζούκης
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης
Χορογραφία: Λίντα Καπετανέα, Jozef Fruček

Παίζουν: Aλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Γιώργος Δερέσκος, Λίντα Καπετανέα, Αναστάσης Καραχανίδης, Μαρία Μπρέγιαννη, Χρήστος Στρινόπουλος

Διάρκεια: 1 ώρα
Τιμές Εισιτηρίων: Από 5€
Διάρκεια Παραστάσεων: 3-4 Ιουλίου 2023
Πληροφορίες: Αγορά εισιτηρίων: aefestival.gr, viva.gr & public.gr | Κεντρικά Εκδοτήρια: Πλατεία Συντάγματος (info point Δήμου Αθηναίων)| Δε-Πα 10:00-18:00 - Τηλεφωνική Αγορά: +30 2118008181 | Δε-Πα 10:00-18:00 - ΑΜΕΑ: +30 210 3221 897 | Δε-Πα 10:00-17:00
Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30
Link Εισιτηρίων: https://aefestival.gr/festival_events/siopi/
Πληροφορίες Χώρου: Πειραιώς 260 - Χώρος Δ, Καλλιθέα, Πειραιώς, 260, Τηλ. 21 0928 2900. http://aefestival.gr/
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b