MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

7 μικρά βιβλιοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας που αξίζει να εξερευνήσεις

Με αφορμή την Εβδομάδα των Μικρών Βιβλιοπωλείων, που θα διαρκέσει μέχρι 27 Μάϊου, εμείς σας παρουσιάζουμε τα δικά μας αγαπημένα μικρά βιβλιοπωλεία που κάνουν το κέντρο της Αθήνας προορισμό των βιβλιοφάγων.

Unsplash by Pauline Loroy
author-image Ελένη Πάικου

Στην εποχή μας, το να ανοίξεις ή να “τρέξεις” ένα συνοικιακό βιβλιοπωλείο μάλλον μοιάζει παράτολμο – ακόμα και ρομαντικό – αφού το ρίσκο έχει αποδειχθεί μεγάλο για τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Κι όμως, θα εκπλαγείς με το πόσα μικρά βιβλιοπωλεία υπάρχουν γύρω μας, τα οποία αποτελούν με τον τρόπο τους αναπόσπαστο κομμάτι της κάθε γειτονιάς και σημαντικό πόλο γνώσεων, ιδεών, πολιτισμού.

Πρόκειται για αυτά τα μικρά, όμορφα βιβλιοπωλεία, που “κοσμούν” με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο τις γειτονίες μας, προσφέροντας έναν χώρο κάπως διαφορετικό, που σου δίνει τη δυνατότητα να χωθείς σε μια ζεστή γωνιά του και να χαθείς σε κόσμους αμέτρητων βιβλίων.

Και αν αγαπάμε κάτι στα μικρά βιβλιοπωλεία αυτό είναι η ζεστασιά που αποπνέουν, η προθυμία και η αγάπη με την οποία οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν το βιβλίο, ο τρόπος που θα σε βοηθήσουν, θα σε κατευθύνουν και τελικά θα σε κάνουν να νιώσεις σαν στο σπίτι σου. Πράγμα λογικό από τη στιγμή που βρίσκεσαι σε χώρο όπου η άφθονη συζήτηση, η επικοινωνία και η ανταλλαγή ιδεών αποτελούν συγκυρία αναπόφευκτη.

Με αφορμή την Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων, λοιπόν, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Μαϊου με 100 βιβλιοπωλεία της χώρας να μας προσκαλούν σε μία ανοιξιάτικη γιορτή γεμάτη εκδηλώσεις (περισσότερα μπορείς να μάθεις εδώ), εμείς σας παρουσιάζουμε τα αγαπημένα μας μικρά βιβλιοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας, που κάνουν τις γειτονιές της πόλης λίγο πιο όμορφες.

Κομπραί

Το βιβλιοπωλείο Κομπραί, που βρίσκεται στη Διδότου, αποτελεί ένα πραγματικά φωτεινό μέρος (με δύο έννοιες). Πρόκειται για ένα βιβλιοπωλείο, που οραματίστηκαν δύο φίλες “αναζητώντας τον χαμένο χρόνο”. Έτσι εμπνευσμένες από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Μαρσέλ Προυστ, μάς γυρίζουν κι εμάς εκεί όπου σχηματίστηκαν οι πρώτες παιδικές μας αναμνήσεις: στο βιβλίο! Με έναν χώρο φωτεινό, με τα έντονα χρώματα (όπως το μπλε ηλεκτρίκ και το φούξια) να κυριαρχούν και φυσικά με τις χαρακτηριστικές μεγάλες ευρύχωρες βιβλιοθήκες του, το Κομπραί είναι ο ιδανικός χώρος να “αρπάξεις” ένα βιβλίο και να πιάσεις την θέση σου σε ένα από τα τραπεζάκια που διαθέτει, ώστε να μπεις στον κόσμο των βιβλίων με την ησυχία σου. Με περίπου 12.000 με 15.000 τίτλους βιβλίων -ανάμεσα τους και λογοτεχνικά βιβλία, θέατρο, ποίηση, φιλοσοφικά δοκίμιά και φεμινιστικά/queer βιβλία- το Κομπραί είναι σίγουρα ένα βιβλιοπωλείο που πρωτοπορεί – αξίζει λοιπόν να περάσεις από τη Διδότου και να το εξερευνήσεις. Το Κομπραί θα συμμετέχει στην Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων και θα πραγματοποιήσει στις 27 Μαίου εκδήλωση με θέμα “Βιβλιοπώλες για μια μέρα!”.
Διδότου 34, Αθήνα

Μονόκλ

Το βιβλιοπωλείο Μονόκλ, άνοιξε την περίοδο την πανδημίας την κίτρινη πόρτα του στους αναγνώστες και έκτοτε αποτελεί έναν μοναδικό χώρο που στεγάζει επιλεγμένα βιβλία, με τίτλους από λογοτεχνία, ποίηση, πεζογραφία, ιστορία, τέχνη, αλλά και κόμιξ και second hand βιβλία. Εμπνευστής και δημιουργός του Μονόκλ, είναι ο Αντώνης Τσόκος, ποιητής και εμπνευστής του ομώνυμου ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού, που έχει κερδίσει με τη σειρά του ένα εξίσου μεγάλο μέρος αναγνωστών. Χαρακτηριστικό στοιχείο του Μονόκλ, είναι η αγάπη του για διάφορες εκδηλώσεις στον χώρο του βιβλιοπωλείου, με καλεσμένους συγγραφείς, μουσικούς και λάτρεις του βιβλίου, των ατελείωτων συζητήσεων. Το Μονόκλ συμμετέχει στην Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων και θα πραγματοποιεί εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Δείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων εδώ
Φειδίου 11, Αθήνα

Booktique

Το Booktique, είναι ένα ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο στην περιοχή του Κολωνακίου, που φημίζεται για την μεγάλη γκάμα αγγλικών βιβλίων που προσφέρει, κάτι που το κάνει ένα από τα καλύτερα δίγλωσσα βιβλιοπωλεία. Το όνομα του ίσως να προδίδει το αρτιστίκ ύφος του, που παραπέμπει σε γκαλερί με βιβλία. Βιβλία μυθοπλασίας, βιβλία φαντασίας, βιβλία λογοτεχνίας και σίγουρα βιβλία που απευθύνονται στο παιδικό κοινό. Όπως λένε και οι ίδιοι “Ποιός δεν αγαπά τα παιδικά βιβλία;” και με γνώμονα αυτό σου παρέχει και τη δυνατότητα συνδρομητικής υπηρεσίας μόνο για παιδικά βιβλία. Το Booktique, πέρα από βιβλία διαθέτει και διάφορα designer κομμάτια – αν προσέξεις λίγο περισσότερο τα ράφια του, θα βρεις από κούπες μέχρι και τασάκια. Στο πλαίσιο της Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων, την Τετάρτη 24/5 το Booktique θα διαβάσει και θα παίξει ευρηματικά παιχνίδια για παιδιά (0-2,5 ετών) με αφορμή το βιβλίο “Μια αγκαλιά για όνειρα γλυκά”, ενώ το Σάββατο 27/5, το Booktique προσκαλεί τους μικρούς αναγνώστες σε εκδήλωση με αφορμή το νέο βιβλίο της η Ελένη Ανδρεάδη “Οι μαχητές του Ντάο: Υπόθεση Λυπημένο Πάντα”.
Πατριάρχου Ιωακείμ 21, Κολωνάκι

Ο Μωβ Σκίουρος
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Βιβλιοπωλείο Ο Μωβ Σκίουρος (@movskiouros_bookstore)

Επάνω στην Πλατεία Καρύτση, σε περιμένει ο Μωβ Σκίουρος, για να διαπιστώσεις πόσο αρμονικά μπορεί να συνυπάρξει η τέχνη με την αισθητική. Με μωσαϊκό πάτωμα, μια ξύλινη σκάλα και εξώστη, ο Μωβ Σκίουρος, είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα μικρά βιβλιοπωλεία της Αθήνας. Ένας εξαιρετικά φιλόξενος χώρος, που έχει παράλληλα την αρμοδιότητα εκδοτικού οίκου και που αναμφίβολα αγαπά τα λογοτεχνικά βιβλία και τα ποιήματα. Δεν λείπουν οι διάφορες εκδηλώσεις και οι παρουσιάσεις βιβλίων που δεν περιορίζονται μόνο στα τετραγωνικά που ορίζει το εσωτερικό του βιβλιοπωλείου, αλλά επεκτείνονται και στην ατμοσφαιρική πλατεία της Καρύτση, κάνοντας τον Μωβ Σκίουρο πραγματικό στέκι. Την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023 στις 20.00 το απόγευμα, οι εκδόσεις Μωβ Σκίουρος σε συνεργασία με ένα ακόμη αγαπημένο μικρό βιβλιοπωλείο (το Little Tree Books & Coffee στο Κουκάκι) εγκαινιάζουν επίσημα την Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων, με μια σειρά από συζητήσεις που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Πλατεία Καρύτση 4, Αθήνα

Λεξικοπωλείο
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη To Lexikopoleio (@lexikopoleio)

Περνώντας τώρα στο Παγκράτι, στην οδό Στασινού, μπορείς να κάνεις μια στάση για μπεις στο Λεξικοπωλείο. Βλέποντας το απέξω και παρατηρώντας τις κόκκινες τέντες, ίσως να σου θυμίσει μικρό μπιστρό στη Γαλλία. Καθώς μπαίνεις μέσα θα διαπιστώσεις πως πρόκειται για έναν χώρο που αποπνέει οικειότητα, μέσα από τα χρώματα του, τις μεγάλες ξύλινες βιβλιοθήκες του και φυσικά τους δύο μεγαλύτερους φαν του βιβλιοπωλείου, τον Κομφούκιο και τον Άλεξ -τα δύο γατιά του βιβλιοπωλείου- που απολαμβάνουν την παραμονή τους στο χώρο, όσο κανείς. Στο Λεξικοπωλείο, θα βρεις λογοτεχνικά βιβλία, ποίηση, αλλά και πολλά ξενόγλωσσα βιβλία, διαλεγμένα ένα ένα με αγάπη. Με τραπεζάκια και καρέκλες που σε βάζουν άμεσα σε mood διαβάσματος, το Λεξικοπωλείο, δεν περιορίζεται στα κλασικά δρώμενα ενός βιβλιοπωλείου, καθώς ανά τακτά διαστήματα διοργανώνει σεμινάρια, αλλά και συζητήσεις με συγγραφείς.
Στασινού 13, Παγκράτι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑστυνομική λογοτεχνία: 12 νέα βιβλία που αξίζουν μια θέση στη βιβλιοθήκη μας12.09.2018

Bibliotheque
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Bibliotheque (@bibliotheque.open)

Στην γειτονιά των Εξαρχείων – στην πλατεία Εξαρχείων για την ακρίβεια – θα βρεις ένα μικρό ψηλοτάβανο βιβλιοπωλείο, που ακούει στο όνομα Bibliotheque. Με αμέτρητους τίτλους βιβλίων και ιδιαίτερη αγάπη στην ποίηση, είναι από τα βιβλιοπωλεία, που θα σου μείνουν στο μυαλό φεύγοντας.  Slogan του βιβλιοπωλείου είναι η φράση: «Είμαστε ό,τι διαβάζουμε – διαβάζουμε για να γίνουμε ό,τι ονειρευόμαστε». Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου της Bibliotheque για την Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων θα γίνει την Τετάρτη 24/5 (8:00 μμ – 10:00 μμ) παρουσίαση του νέου βιβλίου “Μποτσαν, ο Δασκαλάκος” του ιδρυτή του ιαπωνικού μοντερνισμού, Νατσούμε Σοσέκι που κυκλοφορεί για πρώτη φορά στην χώρα μας. Παρουσιάζουν: ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος ποιητής-καθηγητής φυσικός και η Ειρήνη Βεργοπούλου ποιήτρια και καθηγήτρια ξένων γλωσσών.
Θεμιστοκλέους 74, Εξάρχεια

Hyper Hypo


Το πιο cool βιβλιοπωλείο της πόλης μας έχει όνομα και ακούει στο “Hyper Hypo”. Από τα πιο ξεχωριστά βιβλιοπωλεία, το Hyper Hypo δεν φοβάται να κάνει τη δική του πρόταση, έχοντας αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μια μοναδική ταυτότητα. Στα ράφια του μπορείς να βρεις βιβλία για Tina Turner και τον Μίκη Θεοδωράκη, πρωτοποριακά διεθνή περιοδικά, βιβλία για το design και την αρχιτεκτονική, ειδικές εκδόσεις – που θα βρεις μόνο σε διεθνή μουσεία -αλλά και συναρπαστικές ανεξάρτητες ελληνικές εκδόσεις. Για την Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων θα φιλοξενήσει στους χώρους του τη συγγραφέα και αρθρογράφο Anastasia Miari, η οποία θα παρουσιάσει το νέο της βιβλίο Yiayia, όπου ταξίδεψε σε όλες τις γωνιές της χώρας με σκοπό να καταγράψει συνταγές μαγειρικής και αφηγήματα Ελληνίδων γιαγιάδων. Παρέα της, ο φωτογράφος Marco Arguello, τεκμηριώνει το εγχείρημα με τις υποβλητικές φωτογραφίες του, τις οποίες και θα εκθέσει.Την Πέμπτη 25/5, ώρα 7:30 μμ – 10:30 μμ
Βορέου 10, Ψυρρή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων: 100 μικρά βιβλιοπωλεία σε όλη τη χώρα γιορτάζουν με μοναδικές εκδηλώσεις12.09.2018

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b