MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
20
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κοινωνικό

Τυφλός δρομέας: Ο Αμίρ Ρεζά Κουεστανί στην Πειραιώς 260 μ’ ένα έργο προβληματισμού για τη σύγχρονη ιρανική κοινωνία

Ο Ιρανός θεατρικός σκηνοθέτης και συγγραφέας Αμίρ Ρεζά Κουεστανί παρουσιάζει, στην Πειραιώς 260, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου την παράσταση «Τυφλός Δρομέας».

Monopoli Team

Ο Ιρανός θεατρικός σκηνοθέτης και συγγραφέας Αμίρ Ρεζά Κουεστανί παρουσιάζει, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στην Πειραιώς 260, 20 και 21 Ιουνίου, την παράσταση «Τυφλός Δρομέας».

Τυφλός δρομέας: Ο Αμίρ Ρεζά Κουεστανί στην Πειραιώς 260 μ' ένα έργο προβληματισμού για τη σύγχρονη ιρανική κοινωνία

Τυφλός Δρομέας: Λίγα λόγια για το έργο

Ένας άντρας γράφει στον λογαριασμό του στο Ίνσταγκραμ ότι ο ίδιος και η γυναίκα του, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φυλακή ως πολιτικοί κρατούμενοι, έχουν υποσχεθεί ο ένας στον άλλον να τρέχουν κάθε βράδυ πλάι στον τοίχο της φυλακής όπου εκείνη κρατείται, ο καθένας από τη δική του πλευρά.

Πριν τη σύλληψή της, προπονούνταν για μήνες στο τρέξιμο σχεδιάζοντας να φύγουν από το Ιράν για την Αγγλία. Ετοιμάζονταν να καλύψουν τα 27 χιλιόμετρα της Σήραγγας της Μάγχης τη μόνη στιγμή που θα ήταν αυτό εφικτό, στις πέντε ώρες που μεσολαβούν ανάμεσα στο τελευταίο βραδινό τρένο και την αναχώρηση του πρώτου πρωινού. Αλλά η προπόνησή τους με στόχο μια καλύτερη ζωή διακόπηκε από τη σύλληψη της γυναίκας του μια εβδομάδα πριν ξεκινήσουν.

Η ιστορία αυτής της προπόνησης για αγώνα δρόμου μεγάλων αποστάσεων από τη μια και από την άλλη πλευρά του τοίχου γίνεται για τον Αμίρ Ρεζά Κουεστανί αφετηρία προβληματισμού πάνω στη σύγχρονη ιρανική κοινωνία. Είναι ένας αγώνας που συνεχίζεται υπεράνω εμποδίων.

Στη σκηνή βλέπουμε έναν άντρα και μια γυναίκα. Κουρδισμένοι σ’ έναν λεκτικό μηχανισμό μεγάλης ακρίβειας, οι ξέπνοοι διάλογοί τους πλέκονται με τους εσωτερικούς μονολόγους τους, με την κλασική περσική ποίηση να αντηχεί σε κάθε τους συνειρμό στο σκοτάδι της νύχτας.

Amir Reza Koohestani

Οι δημιουργίες του Αμίρ Ρεζά Κουεστανί, που έχει ξεχωρίσει διεθνώς για το έργο του (βραβείο για την ταινία Modest Reception στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου) διακρίνονται για την τρυφερότητα, την αίσθηση οικειότητας και τις πυκνές σιωπές τους. Μέσα από το ιδιαίτερο πρίσμα της σύγχρονης κατάστασης στο Ιράν, ο Κουεστανί προσεγγίζει πολιτικά ζητήματα όπως το προσφυγικό και η καταπίεση των γυναικών έχοντας κατακτήσει μια έντονα ποιητική και συμβολική γλώσσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΛυγμός: Η παράσταση του αιρετικού Ελβετού σκηνοθέτη Κρίστοφ Μαρτάλερ στην Πειραιώς 26012.09.2018

*20 Ιουνίου Μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Amir Reza Koohestani
Σκηνοθεσία: Amir Reza Koohestani

Σκηνικά: Éric Soyer
Κοστούμια: Negar Nobakht Foghani
Μουσική: Phillip Hohenwarter, Matthias Peyker
Φωτισμοί: Éric Soyer

Παίζουν: Ainaz Azarhoush, Mohammad Reza Hosseinzadeh

Τιμές Εισιτηρίων: Από 5€
Διάρκεια Παραστάσεων: 20-21 Ιουνίου 2023
Παραστάσεις: Τρίτη και Τετάρτη στις 21:00
Βοηθός Σκηνοθετη: Dariush Faezi
Πληροφορίες Χώρου: Πειραιώς 260 - Χώρος Ε, Καλλιθέα, Πειραιώς, 260, Τηλ. 21 0928 2900. http://aefestival.gr/
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Τεμπέλης Δράκος του Γιώργου Χατζηπιερή “γιορτάζει” στο Ηρώδειο
ΘΕΑΤΡΟ
Αγώνες και μεταμορφώσεις μιας γυναίκας, του Εντουάρ Λουί στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
ΘΕΑΤΡΟ
Μια σύγχρονη Κάρμεν από το Barcelona Flamenco Ballet στον λόφο Φιλοπάππου
Θεατρικά Νέα
Η Ηλέκτρα του Δημήτρη Τάρλοου για μια μοναδική παράσταση στο Ηρώδειο
Θεατρικά Νέα
Έξι μαθήματα χορού σε έξι εβδομάδες: Η Ρένη Πιττακή επιστρέφει σε έναν ρόλο που την καθόρισε
Θεατρικά Νέα
Μια νέα «Έντα» με την Έλενα Τοπαλίδου τη νέα σεζόν στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
Θεατρικά Νέα
Ορέστεια: Η παράσταση του Θεόδωρου Τερζόπουλου επιστρέφει στην Επίδαυρο
Θεατρικά Νέα
Όσα παίρνει ο άνεμος: Η παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
ΘΕΑΤΡΟ
Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα, του Κωνσταντίνου Ντέλλα για 3η σεζόν στο Θέατρο Σταθμός
ΘΕΑΤΡΟ
Το Κιβώτιο, του Άρη Αλεξάνδρου για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη
ΘΕΑΤΡΟ
Caipirinha, του Μιχάλη Σπέγγου στο Θέατρο Δρόμος
ΘΕΑΤΡΟ
Θέλω να σου κρατάω το χέρι, του Τάσου Ιορδανίδη για 5η χρονιά στο Θέατρο Άλφα